null Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

De mooiste brieven en reacties van lezers

Uit alle reacties die we op de redactie binnenkrijgen, kozen we onder andere deze brieven:

null Beeld

De kerk en LHBTQ+-ers

In Margriet 39 vertelt Mariët Baaij over hoe ze haar leven een nieuwe invulling gaf toen ze met een nieuwe missie terugkeerde naar het geloof. Ze helpt met haar nieuwe bedrijf LHBTQ+-ers die worstelen met de manier waarop de kerk met hen omgaat en de pijn die hun is aangedaan. Een greep uit de reacties:

 • Jeanet van Wijngaarden: “Wat prachtig om te lezen. Lieve Mariët, je bent een kanjer!”
 • Carol: “Er zijn een hoop gelovigen die helaas nog heel veroordelend zijn, wat helemaal niet past bij het gedachtegoed van nu. De kerk moet een plek zijn voor iedereen, dus fantastisch dat Mariët zich daarvoor inzet.”
 • Mariëlle: “Ik heb het getroffen met de kerk­gemeenschap waar ik onderdeel van ben, maar hoor ook de verhalen van anderen die niet worden geaccepteerd. Het zou niet nodig moeten zijn, maar ik raad eenieder aan om te zoeken naar een plek waar je wel wordt geaccepteerd. Ze zijn er echt.”
 • Peter Janssen: “Helaas een herkenbare situatie voor velen. Onze dochter heeft de kerk verlaten toen ze niet geaccepteerd werd vanwege haar seksualiteit; mijn vrouw en ik volgden al snel. Een pijnlijke periode.”
null Beeld
null Beeld

De liefde van een huisdier

Of het nu een kanarie, hamster of hond was: je eerste huisdier heeft altijd een speciaal plekje in je hart.

 • Henriëtte: “Ik groeide op omringd door Engelse cockerspaniëls, de liefste honden die je je in kunt denken. Er zijn zelfs babyfoto’s waarop ik te zien ben met de eerste hond van mijn ouders, Benno. Huisdieren maken het gezin compleet.”
 • Linda de Boer: “Ik was een jaar of acht toen een kat ons huis binnenliep en nooit meer vertrok. Moeder besloot dat ze ons bewust als nieuwe familie had gekozen en bij grote uitzondering mocht ze blijven. Daarom hebben wij extra genoten van onze Bibi, die nog ruim tien jaar bij ons bleef.”
 • Lisa Thijssen: “Op mijn twaalfde verjaardag, op 12 september 1972, kregen we thuis onze eerste hond. Een poedel met de naam Fifi, waar we veertien jaar lang van hebben mogen genieten.”
 • Carla: “Ik wilde eigenlijk een hond, maar mocht van mijn ouders alleen een hamster. En dat vond ik fantastisch: iets om zelf voor te zorgen. Tot we twee jaar later, met schep en schoenendoos, in het bos stonden om afscheid van Snuitje te nemen.”
null Beeld

Dunne lokken

Jetta (60) baalt van haar steeds dunner wordende haar, vertelde ze recentelijk in Margriet. Ze vraagt zich af of het de moeite waard is om crèmes en supplementen tegen haaruitval te proberen, of dat het juist geldklopperij is.

 • Anja Grooteboer: “Helaas herken ik het probleem en de twijfels over het kopen van producten. Alles wat ik tot nu toe probeerde, heeft vrijwel niets gedaan. Ik heb besloten het toch maar te accepteren.”
 • Ellie: “Als je het wat korter laat knippen en er laagjes in hebt, geeft dat in elk geval de illusie dat er volume in je haar zit.”
 • Marjan Eerland: “Een multivitamine met B-complex slikken kan helpen bij haaruitval. Vraag wel altijd even advies bij je huisarts of de apotheek.”
 • Anne-Marie Karsenberg: “Ik ben op een shampoo overgegaan die mijn kapster heeft aanbevolen. Het is wat duurder, maar het werkt wel echt.”
 • Wil Busser: “Het kan aan de overgang liggen, maar er kan ook een andere medische reden zijn voor dunner wordend haar. Voor je supplementen en crèmes gaat gebruiken, zou ik een bloedtest laten doen. Laat ook de schildklier controleren!”
RedactieRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden