MT30_31 M30_31 Praat Mee Beeld Brunopress, Getty Images
Beeld Brunopress, Getty Images

PREMIUM

De mooiste brieven en reacties van lezers

Uit alle reacties die we op de redactie binnenkrijgen, kozen we onder andere deze brieven:

MT30_31 M30_31 Praat Mee Beeld

Opstaan tegen oorlog

Fantastisch bedacht van Marjan van den Berg in Margriet 26, dat vrouwen zich kunnen verenigen om Rusland tot inkeer te brengen. Eerder voelde ik zelf de drang om Poetin namens alle vrouwen over de hele wereld een brief te sturen en liefdevol te vertellen wat hij zo veel moeders aandoet, die hun zonen straks nooit of zwaar verminkt terugzien. Ik moest ook denken aan mijn ambitieuze vader die begin jaren zestig op de Wereldtentoonstelling in Moskou stond, omdat Rusland het land van de toekomst was. Terwijl het nu weer 25 jaar duurt, voordat alle economische achterstand is ingehaald en Oekraïne weer is opgebouwd. Ik vind ook, Marjan: laten we iets doen. Deze oorlog moet stoppen!
Marjory Schild-Bosch

Ik ben haar meisje niet meer

Als kind werd ik opgevoed door een overbezorgde moeder. Haar liefde probeerde ik te winnen door altijd maar lief te zijn en ‘ja, mama’ te zeggen. Daardoor was ik geen vrij kind en heb ik ook de puberteit niet kunnen beleven zoals dat hoort. De dag waarop ik verkering kreeg, is de dag waarop mijn moeder mij verloor, zoals ze dat zelf destijds zei. Het was een vreemde vorm van jaloezie. En ik kon sindsdien niets, maar dan ook niets meer goed doen. Zelfs toen ik trouwde, bleef zij mij voortdurend bekritiseren. Ik was haar meisje niet meer, zei ze. Na mijn scheiding heb ik, mede door de raad van mijn therapeut op te volgen, voor langere tijd het contact met mijn moeder verbroken. Wat een rust kwam er over mij, toen ik niet alsmaar meer de negativiteit van mijn moeder meekreeg. Eenmaal sterker dankzij de therapie heb ik haar weer opgezocht. Zij was niets veranderd, maar ik wél. En ik kon haar aanmerkingen aan, omdat ik ze vanuit een ander perspectief aanhoorde. Dit was nu eenmaal mijn moeder. ‘Je bent mijn meisje niet meer,’ zegt ze nog steeds zo nu en dan. En dan denk ik bij mezelf: nee, en dat is maar goed ook. Want inmiddels kom ik voor mijzelf op!
Siska

null Beeld
MT30_31 M30_31 Praat Mee Beeld

Weet je nog?

Tijdens de laatste week voor de zomervakantie veranderde er van alles op school. Zo ook de gymnastiekles: apenkooien.

Anneke (60):

“Ik herinner me vooral die vreselijke gym-outfit: nylon broek en shirt met het logo van mijn school. Ik was groot voor mijn leeftijd, en alles zat te strak en ongemakkelijk.”

Ria (61):

“Alle toestellen achter elkaar, ringen door de lucht. Iedereen ging los, het was een chaos. De leukste les van het jaar.”

Willemijn (62):

“De gymleraar die tikkertje speelde. Grappig!”

Toos (69):

“Apenkooien, ik zag er als een berg tegen op. Mijn kleinkinderen vinden het fantastisch, die verheugen zich elke keer weer.”

Marian (59):

“Alle andere keren kon ik niet meedoen aan de gymles, vanwege ‘je weet wel’. Maar de lessen voor de vakanties was ik helemaal fit!”

Wil je reageren op een artikel van Margriet, of een grappige quote van je (klein-)kind insturen? Wil je een bijzonder verhaal kwijt of heb je iets ontroerends meegemaakt?
Hier kun je een reactie naar Margriet sturen.

Laura KraegerBrunopress, Getty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden