MT51 M51 Praat Mee Beeld Bruno Press, Getty Images.
Beeld Bruno Press, Getty Images.

PREMIUM

De mooiste brieven en reacties van lezers

Uit alle reacties die we op de redactie binnenkrijgen, kozen we onder andere deze brieven:

MT51 M51 Praat Mee Beeld
MT51 M51 Praat Mee Beeld

Negentig jaar jong

In Margriet 47 spraken we met Yvonne Keuls die in december 91 wordt. Maar die leeftijd, daar is ze helemaal niet mee bezig vertelde ze. En dat maakt veel indruk op jullie, blijkt uit de reacties:

 • Anita de Koning: “Geweldige vrouw en fantastische spreekster die mooie boeken schrijft. Hier past alleen maar veel respect.”
 • Frida Dijkstra-Otter: “91 jaar en er dan zo uitzien? Daar teken ik voor. Als tiener heb ik haar boek Het verrotte leven van Floortje Bloem gelezen en dat heeft veel indruk op me gemaakt. Het zou eigenlijk verplicht op de boekenlijst moeten staan.”
 • Margreeth Springelkamp: “Wat een charmante vrouw is Yvonne Keuls. Prachtig, hoe zij ouder wordt. Laten zien dat je hebt geleefd, dat mag. Chapeau!”
 • Anneke Reichholdt: “Ik kan bijna niet geloven dat ze al negentig jaar oud is. Wat een leuk mens en wat mooi dat ze zo oud mag worden.”
MT51M51 horizontale lijn oranje Beeld
MT51 M51 Praat Mee Beeld

Geurtjes van vroeger

Weet je ook nog precies hoe het parfum van je moeder of oma rook? Sommige luchtjes van vroeger hebben een onuitwisbare indruk gemaakt.

 • Riane de Vries: “Mijn moeder had Soir de Paris. Als het blauwe flesje leeg was, mocht ik het hebben. Een schat voor mij als klein meisje.”
 • Anke: “Mijn moeder had Anaïs Anaïs van Cacharel. Ik heb haar flesje hier nog staan, zodat ik zo nu en dan nog even dat ouderwetse geurtje kan ruiken.”
 • Marjan Louis: “Naast de 4711 eau de cologne van mijn moeder denk ik ook meteen aan de Maja-zeep die ze gebruikte. Ik heb er nog een op mijn toilet liggen en net als ik vroeger, vindt mijn kleinzoon het nu ook heerlijk ruiken.”
 • Tonja van Brakel: “Bij Opium van Yves Saint Laurent denk ik nog steeds meteen aan mijn moeder. Al rook dat parfum voor mijn gevoel vroeger véél sterker dan nu.”
MT51 M51 Praat Mee Beeld

Last van de buren

Elvira (66) vertelde recentelijk in Praat mee dat ze leuke nieuwe buren heeft, maar de geluidoverlast van hun kant haar wel uit haar slaap houdt. Hoe gaat ze het gesprek aan? Een greep uit jullie adviezen: De reacties via margriet.nl/reageer:

 • Lammy Klomp: “Nodig de buren uit juist op de momenten dat je er het meest last van hebt. Zo kunnen ze bijvoorbeeld zelf horen hoeveel geluid hun kinderen maken. Werkt dat niet, dan kun je een voorwand (laten) plaatsen tegen het geluid. Dat heeft mij erg geholpen tegen het pianospel van de buren.”
 • Ingrid Blenk: “Ik zou oordopjes kopen: je hebt in een rijtjeshuis gewoon af en toe last van de herrie van de buren. Je went vanzelf aan het geluid en dan zul je weer lekker slapen.”
 • Annelies Vonlanthen: “Ze hebben misschien zelf niet door hoeveel herrie ze veroorzaken, dus misschien moet je het gewoon eens bespreken. Als ze respect voor jullie hebben, houden ze er dan rekening mee.”
 • Marlieke Dortmond: “Nodig de ouders een avondje bij jou uit, zonder dat de pubers weten wat de reden is. Dan horen ze zelf óók hoeveel geluid hun kroost maakt. Sterke ermee!”
Ilse van RoekelBruno Press, Getty Images.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden