null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

De mooiste brieven en reacties van lezers

Uit alle reacties die we op de redactie binnenkrijgen, kozen we onder andere deze brieven:

null Beeld

Vrienden voor het leven

Els (77) vertelde recentelijk in Margriet hoe dankbaar ze is voor haar goede vriendin Lydie (78), met wie ze al vijftig jaar lief en leed deelt. “Ik gun iedereen zo’n vriendschap. Een soort tweede huwelijk naast dat met mijn man.” Een greep uit de reacties:

 • Janneke Oortwijn: “Mijn vriendin en ik zijn ook al decennialang vriendinnen. Ruim 66 jaar geleden lagen we als baby’s bij elkaar in de box en nu zijn we nog steeds vaak samen.”
 • Ineke: “Zo’n soort tweede huwelijk heb ik ook en wat een rijkdom is het als dat je is gegund. Die vriendin en ik zijn zelfs al langer samen dan ik mijn man ken.”
 • Anneke Korte: “Dat is echte vriendschap: er altijd voor elkaar zijn, in de goede en slechte tijden. Wat prachtig dat Els en Lydie zo’n band hebben.”
 • Lydia den Koster: “Vijftig jaar vriendschap ga ik denk ik niet meer halen, maar ik hoop ook nog iemand te treffen met wie ik die bijzondere band kan vormen.”
null Beeld
null Beeld

Elf november is de dag

Langs de deur met lampionnen, zingen over koeien en staarten en daarmee snoepgoed ophalen. Op 11 november is het weer Sint-Maarten. Welke herinneringen heb je eraan?

 • Christel: “We maakten lampionnen van een melkpak met een waxinelichtje erin. En maar hopen dat het niet te hard waaide.”
 • Jeannette Karsten: “Mijn vader maakte voor mij een lampion met een fietslampje erin. Ik weet nog precies hoe het ging op winderige avonden; kinderen stonden te huilen omdat hun lampion vlam had gevat door het kaarsje, terwijl ik trots rondliep met mijn lampje.”
 • Tineke Hoogeveen: “We hingen een uitgeholde suikerbiet als lampion aan een stokje, met daarin een kaarsje. Achteraf natuurlijk hartstikke gevaarlijk, maar we wisten niet beter.”
 • Marjon: “Het hoogtepunt van 11 november: het stuk dat we door de winkelstraat liepen met de lampionnen die we op school hadden gemaakt. Daar kregen we de lekkerste snoepjes.”
null Beeld

Ze gaven ons dure cadeau weg!

Annette vertelde recentelijk in Praat mee dat ze het respectloos vindt dat hun beste vrienden de dure pan die ze hun cadeau gaven, doorgegeven hebben aan de kinderen. Een greep uit jullie reacties over de situatie:

 • Patty: “Als je iets weggeeft, mag de ander er in principe mee doen wat hij of zij wil. En ik zou blij zijn dat deze pan op een goede plek terechtgekomen is en niet staat te verstoffen in een kastje.”
 • Aletta Troost: “Ik vraag altijd aan de gevers of ze er moeite mee hebben dat ik iets doorgeef. Zo vermijd je situaties zoals deze waar Annette nu in zit.”
 • Petra Theunissen: “Wilden deze vrienden graag zo’n pan hebben? Ik heb ook weleens een ongewenst, duur cadeau gekregen en geef het dan liever aan mijn kinderen als ik het niet kan gebruiken.”
 • Hennie: “Je schrijft dat het gaat om een gietijzeren pan. Die kunnen erg zwaar zijn in gebruik en misschien was dat een spelbreker voor deze vrienden. Fijn dat-ie toch een goed huisje heeft gekregen.”
 • Christel de Groot: “Als het je dwarszit kun je het altijd op een rustige, vriendelijke manier laten weten.”
RedactieGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden