null Beeld Getty images, brunopress
Beeld Getty images, brunopress

PREMIUM

De mooiste brieven en reacties van lezers

Uit alle reacties die we op de redactie binnenkrijgen, kozen we onder andere deze brieven:

null Beeld

Jaartje erbij

Vandaag ben ik 64 geworden en ik geef mijn leven een tien. Ben ik van mijn angsten af? Nee. Heb ik dan geen problemen? Jawel, hoor. Is mijn leven perfect? Nee. Maar ik heb geleerd te leven met de imperfectie. Om alles te omarmen. En daarom dus, een tien.
Onke Hanssen

Rollenpatroon

Ik las op margriet.nl het verhaal van Loes die nooit oma zal worden. Ik weet precies hoe dat voelt. Mijn kinderen van 40 en 42 zijn namelijk nog altijd single en ik voorzie dat zij geen moeder meer zullen worden. Ik houd zielsveel van mijn dochters en weet dat dit gemis van kleinkinderen mijn probleem is en dat ik het zeker niet hún probleem wil maken. Maar het is zo: als ik oma’s hoor klagen over de drukte van de kleinkinderen, zeg ik vaak hoe graag ik dat soort drukte om mij heen zou hebben. Helaas ben ik, als enig kind, ook geen tante en schoonzus. Ik word geen oma en misschien ook geen schoonmoeder. In elke ontbrekende rol mis ik iets. Ik weet alleen niet altijd wát.
Antje

Stoere vrouw

Ze wil een andere auto kopen en heeft mij gevraagd om met haar mee te gaan. Haar vijftien jaar oude auto mankeert namelijk voortdurend iets, als hij überhaupt al wil rijden. Geld genoeg om een nieuwe te kopen, maar haar man vindt dat alsmaar niet nodig. Hij beheert haar uitgaven, terwijl zij zelfs iets meer verdient dan hij – wat hem een beetje steekt. Tijd voor verandering, vindt ze. We gaan samen naar een dealer van haar favoriete merk en meteen valt ons oog op een jonge auto in haar lievelingskleur, die alles heeft wat haar oude auto niet had, tot de zo gewenste stoelverwarming aan toe. De prijs is akkoord en na drie dagen kan ze haar auto halen. Haar man is stomverbaasd als ze vertelt wat ze heeft gedaan en daarbij ook nog eens zegt dat ze voortaan zelf bepaalt wat ze koopt van haar eigen geld en wanneer. Tuurlijk zullen ze overleggen over grote aanschaffen voor in en om het huis, maar daarnaast wil ze ook de vrijheid voelen van haar eigen inkomen. Op zaterdag haalt ze haar auto. Die glanst, net als zij. Haar man moet een beetje wennen; ik ben trots op mijn vriendin die zich vanaf nu laat gelden.
Nanette

null Beeld
null Beeld

Heerlijk, die herinneringen aan een dagje strand.


Cora (59):

“Als kind ging ik weleens met mijn grootmoeder een weekje naar zee. Ik vond dat heel bijzonder, zo met z’n tweetjes. Ik herinner me dat ze zelfs op het strand haar kousen aan hield! Onze band is altijd hecht gebleven.”

Annelies (71):

“Met drie gezinnen een dagje naar Zeeland: een traditie uit mijn jeugd, die ik met mijn vriendinnen heb door­gezet. Ik herinner me de huisjes langs de duinen, waarin je je kon omkleden of een dutje deed. Ze zijn er nog steeds.”

Tineke (63):

“Mijn vader was kampioen ‘scherm opzetten’. We waren altijd veilig voor de wind.”

Willemien (65):

“De koelbox vol met lekkers, mijn handdoekjurk als een tent van badstof waarin je je makkelijk kon verkleden, de houten loopplankjes… Mooie herinneringen.”

Laura KraegerGetty images, brunopress

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden