null Beeld getty images, brunopress
Beeld getty images, brunopress

PREMIUM

De mooiste brieven en reacties van lezers

Uit alle reacties die we op de redactie binnenkrijgen, kozen we deze brieven.

null Beeld

Ze hoorde erbij

Samen zijn we zwanger, mijn buurvrouw en ik. Maar terwijl ik een ­gezonde dochter baar, wordt haar meisje stil geboren. Het verdriet is groot, maar wordt niet met de buitenwereld gedeeld. De begrafenis vindt in stilte plaats en daarna wordt overgegaan tot de orde van de dag; misschien ook omdat de buurvrouw snel opnieuw in verwachting raakt van een gezonde zoon. Als ik door het onlangs verliezen van naasten geregeld het kerkhof bij ons in de buurt bezoek, ontdek ik opeens dat kleine grafje met haar naam. Goed onderhouden en ­versierd met kaarsjes en voorjaarsbloeiers. Ruim dertig jaar na dato! Er werd misschien niet over haar gesproken, maar uit de gedachten van haar familie was ze nooit.
Marianne Steenbergen

Ik koos voor mijn vrijheid

Graag wil ik reageren op Wat zou je doen? in Margriet 16. Daarin vertelt ­Linette (66) dat haar man, die door heupproblemen moeilijk kan lopen, weigert een rollator te gebruiken, omdat hij zich daarmee een ‘bejaarde’ voelt. Ik ben nu 78 en twee jaar geleden werd bij mij alvleesklierkanker ontdekt. Een operatie was noodzakelijk en daarna moest ik enkele weken met een rollator lopen. Ik weet nog dat ik las wat een parkinsonpatiënt hierover zei: ‘Ik heb mijn vrijheid terug! Met mijn rollator kan ik weer zelfstandig naar buiten.’ Zo zag en zie ik het ook. Na de operatie motiveerde mijn man mij om steeds weer mee naar buiten te gaan en elke dag een stukje verder te lopen. Dankzij mijn rollator lukte dat. En nu verbazen de artsen zich erover hoe goed het met mij gaat. Als ik in het winkelcentrum soms een jonge vrouw achter een rollator zie, heb ik daar grote bewondering voor. Stilzitten brengt je niet verder en… wat een ander ervan denkt, moet hij zelf weten – het gaat om jouw toekomst! Tegen Linettes man zou ik willen zeggen: stap over je twijfel heen en ga er gewoon voor. Dat brengt jou en je vrouw Linette letterlijk en figuurlijk een stuk verder.
Marianne Plasier

null Beeld
null Beeld

Zangeres en rapper S10 verdedigt deze week in Italië de Nederlandse zang-eer. Wat is jouw mooiste Songfestival-herinnering?

Bea (67):

“Vroeger keken we altijd het Songfestival met de kinderen. Ze mochten dan laat opblijven, maar meestal lag iedereen bij de uitslag al te slapen op de bank.”

Joke (62):

“Van het nummer Birds van Anouk kreeg ik tranen in mijn ogen. Het is nog altijd een van mijn favoriete liedjes.”

Kim (83):

“We kijken al bijna zestig jaar naar het Songfestival. Zo mooi, al die landen die zo hun best doen om er iets heel moois van te maken. Mijn man en ik zijn zelf ook jury: ik geef altijd douze points aan Nederland.”

Anneke (62):

“ABBA blijft toch mijn favoriet. Vanaf toen werd het Songfestival ook leuker voor mijn generatie: swingende muziek en mooie kleding.”

Petra (58):

“Mijn man vond het winnende liedje van de Noorse Alexander Rybak in 2009 vreselijk. Ik heb het al een paar jaar als ringtone, gewoon om hem te pesten. Ik word er nog steeds blij van.”

Laura Kraegergetty images, brunopress

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden