null Beeld BrunoPress, Getty Images.
Beeld BrunoPress, Getty Images.

PREMIUM

De mooiste brieven en reacties van lezers

Uit alle reacties die we op de redactie binnenkrijgen, kozen we onder andere deze brieven:

null Beeld

Moederschap in vele vormen

Kinderen krijgen, moeder worden: het is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In Margriet 35 vertelden Carla, Eri en Ypie dat zij om verschillende redenen kinderloos zijn gebleven. Een greep uit de reacties op hun verhalen:

null Beeld
 • Tjitske: “Het moeder-zijn heeft niets te maken met het baren van kinderen, vraag maar aan Oprah Winfrey!”
 • Louisa Dewi: “Ik heb ook Indonesische roots, dus herken wat Eri zegt over de druk van haar vader. Voor mij bleek het lichamelijk onmogelijk om kinderen te krijgen, maar ik voel me wel een moeder voor mijn bonuskinderen.”
 • Heidi: “Herkenbaar, Ypies verhaal. Ik ben ook bewust kinderloos gebleven en heb nooit spijt gehad, hoewel ik dol ben op kinderen.”
 • Henriëtte Hermans: “Ik ben een alleenstaande moeder, dus snap heel goed wat de dames zeggen over het alleen grootbrengen van kinderen. Dit had ook niet mijn voorkeur, maar het leven loopt zoals ’t loopt.”
 • Linda: “Moeder worden doen we allemaal op onze eigen manier. Of dat nu via adoptie is, je bonuskinderen hebt of je juist een moederfiguur bent voor je vriendinnen of leerlingen. En we hebben al die soorten even hard nodig.”
null Beeld
null Beeld

Haverstro en toverballen

Met een gulden naar de kruidenier op de hoek, waar je dan per stuk kon kiezen uit de lekkerste oud-Hollandse snoepjes.

 • Theresa Tonnis: “Bij snoep van vroeger denk ik meteen aan boterballen! Zo jammer dat die nooit meer ergens in een rekje met oud-Hollands snoep staan.”
 • Carla van Roekel: “Ik wist precies wat ik kon kopen van de gulden die mijn opa me gaf: een schuimblok, een flesje salmiak, een trekdrop en een klein zakje toverballen. Heerlijk!”
 • Carla Dekker: “Polkabrokken en haverstro, dat vond ik echt heerlijk. Jammer dat je er nu zo naar moet zoeken.”
 • Tineke Dirks: “Ik kocht in de jaren zestig altijd van die lekkere sleuteldroppen, voor vijf cent per stuk bij de snoepwinkel.”
 • Cora Dorrestijn: “Een schuimblokje van 10 cent, van die buisjes met zwart-witpoeder voor 15 cent en natuurlijk de ouderwetse trekdrop, die was altijd het duurst: 25 cent per stuk. Dat haalden we vroeger altijd in de pauze van school, bij het sigarenboertje om de hoek. Een geweldige tijd!”
null Beeld

Mijn zus bezoekt mijn moeder te weinig

Recentelijk vroeg Angelique in Praat Mee advies. Zij gaat regelmatig langs bij haar moeder die alleen woont, maar haar zusje een stuk minder vaak. Kan ze haar vragen vaker langs te gaan, zeker als ze op vakantie is? Dit zijn jullie adviezen:

 • Tamara Vermeulen: “Je kunt vragen of je mag weten wat de reden is dat ze niet zo vaak gaat en aangeven dat je het jammer vindt. Geen verwachtingen of druk erop, gewoon een open gesprek.”
 • Anita: “Ik zou het gewoon aangeven. Geen tijd betekent in de praktijk vaak eigenlijk geen prioriteit.”
 • Peter Zandveen: “Vragen kan altijd, maar respecteer dan wel haar antwoord. Wij gaan ook vaker even kort naar mijn moeder die vlakbij woont, dan naar mijn schoonouders een uur verderop.”
 • Femmie Janse-Zwolle: “Ik zou gewoon de vraag stellen of ze het ziet zitten om in vakantietijd wat vaker langs te gaan. Misschien wordt het dan een gewoonte en gaat ze in de toekomst ook vaker.”
 • Maryse Hocks: “Het is jouw keuze om elke week te gaan. Je kunt er wel over beginnen tegen haar, maar je kunt haar niet dwingen om langs te gaan.”
RedactieBrunoPress, Getty Images.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden