null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

De mooiste brieven en reacties van lezers

Uit alle reacties die we op de redactie binnenkrijgen, kozen we onder andere deze brieven:

null Beeld

Lak aan de wereld

Hét grote voordeel van ouder worden? Dat je vaker lak hebt aan de wereld en doet waar je zin in hebt, zegt journalist Suus Ruis. En daarmee waren velen van jullie het eens:

 • Loes van der Feen: “Net als Suus vind ik het ook gemakkelijker om voor mezelf te kiezen nu ik ouder word. Steeds vaker denk ik: had ik vroeger maar vaker gedaan wil ík wilde, in plaats van de populaire weg volgen.”
 • Roza: “O, wat herkenbaar! Ik geloof nu zeker dat zolang niemand er last van heeft en ik de wereld er ook geen kwaad mee doe, ik mag doen waar ik me goed bij voel.”
 • Marina de Bruijn: “Ik vaar al jaren mijn eigen koers, maar dan wel samen met het hele gezin. Het bevalt mij prima.”
 • Mirella Ballet: “Suus heeft zeker weten helemaal gelijk. Leef je eigen leven, niet dat van anderen!”
null Beeld
null Beeld

IJsbloemen en bibberen

Zonder centrale verwarming, radiatoren en dubbel glas ging het er op koude winterdagen vroeger anders aan toe in huis.

 • Els Terstall: “Wij hadden alleen een kolenkachel in de woon­kamer en nog een klein kacheltje in de keuken, waar we zaten om te eten. Het was dus flink koud, zeker met dekens in plaats van dekbedden. Niet meer voor te stellen nu.”
 • Annemarie Lodewijk: “IJsbloemen op de ramen, prachtig vond ik ze. Als het héél koud was, mocht ik de lange, leren motorjas van mijn vader aan. Loodzwaar, maar heerlijk warm.”
 • Yvonne Koopman – van Saaze: “Wij hadden alleen een haard met kolen in de woonkamer. Als het sneeuwde, viel de sneeuw door de dakkapel zo op ons bed. IJs op de dekens, maar met een kruik in bed konden we het gelukkig volhouden.”
 • Brigitte de Jonge: “De kolenkachel aan en dan met het hele gezin eromheen zitten om warm te blijven. Het was altijd wel heerlijk knus en goed voor de saamhorigheid.”
null Beeld

Ik blijf maar aankomen

Sylvia vroeg enkele weken geleden advies in Praat mee. Ze heeft een gezonde levensstijl en slikt geen medicijnen, maar blijft aankomen. Ze heeft het gevoel dat de huisarts haar niet serieus neemt; wat kan ze nu doen?

 • Ingrit Marchal-Masselink: “Met dezelfde klachten nam mijn huisarts mij gelukkig wel serieus. Na het bloedprikken bleek dat mijn schildklier te traag werkt. Ik slik nu medicatie en hoewel het niet snel gaat, lukt afvallen nu wel. Laat het eens testen.”
 • Tanja Jess: “Mits het geen medische oorzaak heeft en dat allemaal is uitgesloten: intermittent fasting werkt bij mij heel goed.”
 • Nancy: “Misschien is je schildklier de boosdoener: wist je dat een half miljoen Nederlanders een te trage schildklier hebben? Hopelijk wil je huisarts een bloedtest wel afnemen.”
 • Yvonne van der Wal: “De stofwisseling verandert als we in de overgang terechtkomen. Dan kun je aankomen, ook als je niet meer eet dan anders. Het zou dus hormonaal kunnen zijn. Wellicht je probleem eens voorleggen aan een andere arts.”
 • Alies Coster: “Hoe is je slaap? Een vaak over het hoofd geziene oorzaak van gewichtstoename is slaaptekort, wellicht helpt het je.”
Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden