Margriet logo
MT02 M02 Praat Mee Beeld Brunopress, Getty Images.
Beeld Brunopress, Getty Images.

PREMIUM

De mooiste brieven en reacties van lezers

Uit alle reacties die we op de redactie binnenkrijgen, kozen we onder andere deze brieven:

MT02 M02 Praat Mee Beeld
MT02 M02 Praat Mee Beeld

Kerstergernissen

Het heel gezellig hebben tijdens kerst, maar ondertussen wel je ergernissen binnenboord houden. Dat ervaart columnist Marjan van den Berg. Dit is wat jullie ervan vinden:

 • Natascha Struijk van Loon: “Een kleine ergernis: de kerstfilm Home alone op tv. Dit is een traditie, maar de reclameblokken tussendoor: zucht.”
 • Esther van Barschot: “Al jaren geen last van. Op kerstavond eten we gezellig met familieleden die het leuk vinden. Eerste en tweede kerstdag breng ik lekker in mijn joggingpak door.”
 • Jolanda van Beem: “Herkenbaar. De vraag: wat wordt het dit jaar tijdens het kerstdiner? En de drukte in de supermarkten, dat blijft toch een ergernis.”
 • Marion Eggermont-Swinkels: “Niks is verplicht. Ik nodig mensen uit om te komen eten en spelletjes te doen. Hebben ze geen zin, dan is het ook goed.”
MT02 horizontale lijn blauw Beeld
MT02 M02 Praat Mee Beeld

Uren op het ijs

Schaatsen op natuurijs was vroeger een hoogtepunt in de wintermaanden. Velen leerden het op houten Friese doorlopers achter een stoel.

 • Griet van der Lei-Walsma: “Bij ijs bonden we de Friese door­lopers onder en dan schaatsten we achter de boerderij op het slootje. Het is zestig jaar geleden, maar ik kan me het schitterende zwarte ijs nog goed herinneren.”
 • Celia Yagüez: “Ik weet nog dat het soms zó koud was, dat we op straat konden schaatsen. Dat zie je nu niet zo snel meer.”
 • Antoinet Diepstraten: “Wij maakten een lange sliert met mijn zusje en vriendinnen, waardoor we dan heel hard konden schaatsen. Prachtige tijd was het!”
 • Jacqueline Tenneij: “Ik genoot enorm van de winters in mijn jeugd. Het enige nadeel was dat de Friese doorlopers soms te los zaten en je dan die bevroren veters weer moest vastbinden met je bevroren vingers.”
MT02 M02 Praat Mee Beeld

Lichte dwang

De schoondochter van Gerja heeft een maagverkleining gehad en is vijftig kilo afgevallen. Ze blijft Gerja pushen om ook deze operatie te ondergaan. Ze zou best wat kilo’s kwijt kunnen, maar twijfelt: past een maagverkleining bij mij?

 • Carla: “Niet doen! Zeker niet als je al twijfelt. Ken helaas te veel gevallen waar het niet goed is gegaan. Accepteer jezelf zoals je bent. Laat je begeleiden om tot een gezonde eet- en leefstijl te komen. Vertrouw op jezelf en laat je niet ompraten.”
 • Inez Laurier: “Ik begrijp je schoondochter wel, want ze gunt het jou ook. Maar uiteindelijk beslis je zelf. Ik voel me sinds mijn GBP tien jaar jonger en heb een nieuw leven gekregen; mentaal en lichamelijk. Daarom gun ik het iedereen. Volg je hart.”
 • Catja Timp: “Van wie is die maag? Jij moet het voor jezelf doen omdat jij het wilt en er klaar voor bent en niet voor iemand anders. Vind je dat je wat kilo’s kwijt kunt en wil je het echt, dan zijn er ook andere manieren, zoals gezonder eten en meer bewegen.”
 • Monique van Dijk: “Een belangrijke keuze die je vooral zelf moet maken. Input van naasten is prima, maar niet pushen. Het is en blijft een flinke operatie met aanverwante risico’s.”
RedactieBrunopress, Getty Images.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden