MT29 M29 Praat mee Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

De mooiste brieven en reacties van lezers

Uit alle reacties die we op de redactie binnenkrijgen, kozen we deze brieven.

MT29 M29 Praat mee Beeld

Huisgenoten…

Annette Heffels vertelt in Margriet 25 dat ze zo’n hekel heeft aan schoonmaken. Wat mij betreft is de grootste hekel niet het huishouden zelf, maar dat er dingen zijn als volle of lege manden en stapels schone was die niemand mee naar boven/beneden neemt. Vaat niet in de vaatwasser, was niet in de mand, hond toch op de bank, brood maken en dan alles laten liggen. Dat dus!
Ellen Solleveld

Moeders zijn de lijm

Jammer dat er zo weinig wordt gesproken en geschreven over ‘moeders zonder moeder’. Terwijl ik zo benieuwd ben naar de ervaringen van anderen: welk effect heeft het verlies van je moeder op jou als vrouw en moeder? Ik mis haar nog elke dag en dat al 22 jaar. Niet alleen op dagen dat ik over haar praat of schrijf, maar alle dagen van het jaar. En daarin ben ik vast niet de enige. Mijn indruk is dat er in de maatschappij te weinig aandacht is voor dit verdriet en dit gemis.Ik weet zeker dat mijn moeder genoten zou hebben van haar ‘omaschap’. Helaas heeft ze maar één kleinkind mogen meemaken; mijn dochters hebben haar nooit gekend. Wat doet dit met een familie, met volwassen kinderen en opgroeiende kleinkinderen? Ik weet zeker dat wij, met z’n allen zonder háár, nooit in de positie waren beland waarin wij nu zitten. Zonder het saamhorigheidsgevoel dat er ooit was. Moeders zijn echt de lijm binnen een gezin/familie en wat had ik graag met haar daarover gesproken. In onze samenleving gaat, zoals gezegd, het leven gewoon door. Maar niets is ooit meer hetzelfde. Hoe mooi zou het zijn als vrouwen elkaar hierin meer zouden steunen.
Carin van de Ploeg

Zonder auto

Hanneke (Margriet 25, red.) twijfelt over het wegdoen van haar auto. Wat mij hét zetje gaf was de app ov9292. Daarmee kon ik reiskosten en reistijden bekijken en die vielen positief uit naast de tijden en kosten die ik kwijt was met/aan mijn auto. Misschien kan Hanneke het ov gewoon eens gaan ervaren. Een auto delen of huren kan ook nog, als het ov echt te omslachtig is.
M. Noordzij

MT29 M29 Horizontale lijn groen Beeld
MT29 M29 Praat mee Beeld

De zomervakantie begint volgende week. Weet je nog, die eerste vakanties over de grens, in een volgeladen auto?

Anneke (58):

“Mijn zusje en ik waren na een uurtje, bij de grens tussen België en Nederland, al misselijk. Handdoeken in de raampjes, en onder je benen, want je plakte vast op de achterbank.”

Annemarie (60):

“Die eindeloze files in Duitsland. Mijn moeder, broertje en ik wandelden langs de auto’s, tot mijn vader ons weer - na een uur - kwam inhalen!

”Els (60):

“We waren met acht kinderen thuis, dat paste nooit in de auto. Vier achterin, gordels hoefden nog niet, en een op de hoedenplank. De oudste drie kinderen gingen liften!”

Toos (83):

“We hadden net onze eerste auto, een Fiat, zó trots als we daarop waren. Inpakken, drie kinderen achterin en gaan, helemaal naar Italië!

Wil je reageren op een artikel van Margriet, of een grappige quote van je (klein-)kind insturen? Wil je een bijzonder verhaal kwijt of heb je iets ontroerends meegemaakt?
Hier kun je een reactie naar Margriet sturen.

Laura KraegerGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden