null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

De mooiste brieven en reacties van lezers

Uit alle reacties die we op de redactie binnenkrijgen, kozen we onder andere deze brieven:

null Beeld

Moeders van toen

Op deze dag, mijn moeders geboortedag, gaan mijn gedachten terug naar de tijd dat ik kind was. Wat was het leven destijds toch anders, vooral voor moeders. Zoals nu mama’s gaan werken en de kinderen naar de opvang gaan, ging mijn moeder thuis aan het werk. Want wat was er altijd veel te doen. Eerst met stoffer en blik aan de slag. Dan de was, die een nacht in het sop had gestaan, over het geribbelde wasbord halen. Elk kledingstuk apart. En denk dan eens aan al die luiers die destijds nog moesten worden gewassen. Ze had niet de gemakken die wij nu hebben, van een wasmachine, stofzuiger en een droger. Nu kunnen mama’s op de grond zitten en met de kleintjes spelen. Ik kan me niet heugen dat mijn moeder ooit bij ons aan tafel zat en een spelletje met ons deed. Dat verwijt ik haar niet, ze had wel andere dingen te doen.
Betty Westerik

Gelukkig gaat het nu heel anders

De schooltandarts, ik bibber nóg bij de gedachte dat ik daar vroeger naartoe moest. Toch ben ik zelf in 1990 ook afgestudeerd als tandarts, van de KU Nijmegen. Jaren later ging ik met de trein naar mijn oma. Onderweg van het station naar haar huis zag ik in een tuin een oude schooltandartsbus staan, die door de nieuwe eigenaar was omgebouwd tot een camper. Direct voelde ik weer de doodsangst van 25 jaar eerder, als zo’n bus het schoolplein op kwam rijden. En even daarna realiseerde ik me pas dat ik nu zelf ook ‘één van hen’ was, die we vroeger de ‘bekkenbeul’ noemden. Gelukkig gaat het er tegenwoordig wel een stuk milder aan toe in de tandartsstoel.
Jolie Krijger

RedactieGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden