null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

‘Dat het zo ernstig mis zou gaan toen ze die middag in de auto stapte, hadden we totaal niet aan zien komen’

De moeder van Toos raakte buiten bewustzijn achter het stuur. Zo ontstond er een kettingreactie van vreselijke gebeurtenissen.

null Beeld

Toos:

“‘Bejaarde vrouw veroorzaakt ernstig ongeval’. Het is inmiddels 25 jaar geleden, maar ik herinner me deze kop in de lokale krant nog heel goed. De vrouw op wie ze doelden, was mijn 63-jarige moeder die een dag eerder op tragische wijze om het leven kwam. Als ik eraan denk, begint mijn bloed weer te koken. Mijn moeder was geen ‘bejaarde vrouw die eigenlijk geen rijbewijs meer mocht hebben’, zoals ik mensen in het dorp hoorde fluisteren. Ze was een vrouw die nog midden in het leven stond: een zestiger zoals jij en ik. Dat het zo ernstig mis zou gaan toen ze die middag in de auto stapte, hadden we dan ook totaal niet aan zien komen.”

null Beeld

Buiten bewustzijn

“Door een hersenbloeding raakte mijn moeder ineens buiten bewustzijn terwijl ze achter het stuur zat. Daardoor ontstond een kettingreactie van vreselijke gebeurtenissen. Ze raakte meerdere auto’s op de andere weghelft, waarvan er één door de enorme klap van een talud reed en pas enkele meters lager in de prak tot stilstand kwam. De bestuurder van die auto bleek een jonge vrouw te zijn, dertig weken zwanger van een tweeling. Het was een hartverscheurende situatie: eerder in de zwangerschap was een van de twee baby’s overleden en door dit ongeluk was ook het andere ongeboren kindje overleden. Waar mijn moederhart nog keer op keer van breekt, is dat deze dame nooit afscheid heeft kunnen nemen van haar baby. Ook háár leven hing namelijk aan een zijden draadje, waardoor ze kunstmatig in coma werd gehouden. Toen ze bijkwam, was het kindje al begraven. Mijn moeder overleefde het ongeluk, maar overleed dezelfde avond nog in het ziekenhuis. En dat is misschien maar beter ook, denk ik nu. Ik weet zeker dat ze niet had kunnen leven met het schuldgevoel dat dit haar had gegeven.”

“Deze maand word ik zelf 63 en binnenkort zal ik dus ouder zijn dan mijn moeder ooit heeft mogen worden. Ik heb het overlijden van mijn moeder een plekje kunnen geven, maar nu we dichter bij mijn verjaardag komen, denk ik er toch elke dag wel even aan. En dan komt die ene zin uit de lokale krant ook weer boven. Zouden ze mij, nu ik bijna dezelfde leeftijd heb, ook omschrijven als een verwarde, bejaarde vrouw? Ik hoop dat daar inmiddels het een en ander in is veranderd.”

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden