Margriet logo
Contant geld verdwijnt op meer plekken: ‘Verplicht pinnen? Dan ga ik naar de buren’ Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Contant geld verdwijnt op meer plekken: ‘Verplicht pinnen? Dan ga ik naar de buren’

Steeds meer winkeliers nemen geen contant geld meer aan. Hiermee lijkt dit betaalmiddel uit het straatbeeld te verdwijnen. Kun je in jouw stad of dorp nog met cash betalen? En zo ja, waarom vind je dat zo fijn? We vroegen het aan onze lezeressen op Facebook.

De Nederlandsche Bank (DNB) meldt dat gemiddeld vier procent van alle winkeliers liever pinbetalingen heeft dan contant geld. Bij een derde van de winkels waar klanten alleen kunnen pinnen, wordt dit pas duidelijk als ze aan de kassa staan. DNB benadrukt dat het vooraf duidelijk moet zijn dat winkels geen contant geld accepteren, bijvoorbeeld met een pin-only-bordje. Ook waarschuwde de centrale bank destijds voor de nadelige gevolgen als contant geld uit het beeld zou verdwijnen. Bij een grote storing in pinsystemen zou dan bijvoorbeeld geen alternatief meer bestaan om op terug te vallen.

Contant geld of pinnen

Over het algemeen geldt dat het aandeel pin-only-verkopers groter wordt naarmate steden groter zijn. In plaatsen met meer dan 175.000 inwoners wil zes procent van de winkeliers alleen maar pinbetalingen. In dorpen met minder dan 10.000 inwoners is dat gemiddeld twee procent. We vroegen op onze Facebookpagina het volgende: kun je in jouw stad of dorp nog met contant geld betalen? Zo ja, waarom vind je dat zo fijn?

  • Marjoleine van der Waal: “Ik betaal gewoon contant. Als ik moet pinnen dan ga ik gewoon naar de buren.”
  • Mieke Spijkerman: “Pin iedere week een vast bedrag voor de boodschappen. De winkelier gaat niet voor mij bepalen of ik wel of niet contant betaal.”
  • Annie Bos: “Ik heb toch altijd graag nog wat contant geld op zak in het geval van een pinstoring. Dit heb ik namelijk pas nog gehad. Ik was blij dat ik contant kon betalen.”
  • Agnita Van Grootveld: “In Vlissingen kun je gelukkig nog steeds met contant betalen. Ik doe dat zelf ook. Er zijn best veel pinstoringen overal, dus geef mij maar contant geld.”
  • Elly Van de Waart: “Het is een wettig betaalmiddel. Kan ik niet contant betalen, dan ga ik wel naar een andere winkel.”
  • Jacqueline Horvath: “Ik betaal mijn boodschappen altijd contant. Hierdoor heb ik veel beter overzicht.”
  • Susanne Derksen de Lorijn: “Ik vind het schandalig dat onze apotheek geen contant meer aanneemt.”
Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden