null Beeld redactie
Beeld redactie

PREMIUM

Ben je al voorbij de overgang?

En voel je je anders dan daarvóór? De reacties via facebook.com/margrietnl:

null Beeld

Moniek Westerkamp:

“Een voordeel is dat ik niet meer ongesteld word. Verder ben ik van maat 38 naar 44 gegaan, ik heb haaruitval, slaap slecht…”

Aafke Scholtens:

“De opvliegers zijn nooit helemaal weggebleven. Ben nu 57 jaar. Word stijver, maar heb wel innerlijke rust.”

Carolina Goossen:

“Het begon op mijn 47ste en ik ben nu 53. Ik had opvliegers, was prikkelbaar en woog tien kilo zwaarder. Dankzij een koolhydraatarm dieet en sporten ben ik zeven kilo kwijt. Ik voel me nu, twee jaar na de overgang, weer fit en vrolijk.”

Monique Plug:

“De overgang heeft mij rust gegeven. Ik was altijd bezig met een eventuele zwangerschap.”

José Koster:

“Mijn nagels breken gemakkelijker en mijn haar is wat dunner. Maar ik had en heb ook nu geen opvliegers, stemmingswisselingen, et cetera.”

Dineke ter Beek:

“Ik voel me bevrijd.”

null Beeld

Die vermoeidheid na corona

Wat helpt jou je energie weer terug te krijgen? De reacties op facebook.com/margrietnl:

Monique Koelma: “Fysiotherapie, veel wandelen, gezond eten, extra vitamines slikken. Nu, na vijf maanden, gaat het steeds beter.”
Mirjam van Vliet: “Zuurstoftherapie. In het begin dagelijks en nu, bijna een jaar later, nog steeds drie keer per week. Doe ik het niet, dan kom ik soms de dag amper door.”
Jacqueline Tenneij: “Elke dag een wandeling maken en die steeds met kleine stukjes uitbreiden. En niet stoppen als het wat beter voelt, gewoon dagelijks volhouden.”
Simone Jacobs: “Helaas weinig meer dan vroeg naar bed gaan en in het weekend proberen bij te komen.”
Sjoke Klercq: “Fysiotherapie voor coronapatiënten.”
Monique van Oostveen: “Zwemmen in open water!”

null Beeld

Leuk mannetje

Mijn kleinzoon van veertien is nu al een echte ‘allrounder’. Hij houdt van voetbal en kijkt naar alle races van Max. Hij gamet met zijn vrienden, maakt stoere wheely’s op zijn mountainbike en sleutelt aan brommers waar hij nog lang niet op mag rijden. Maar wat hij óók leuk vindt? Wandelen met zijn oma en zich verwonderen over de natuur, uitkijken naar Heel Holland bakt en na afloop enthousiast bedenken wat hij de volgende dag zelf zal maken, marktjes afstruinen met zijn oudere zus en uitgebreid met mij kletsen aan de telefoon… Hij is eigenlijk net zijn opa, ik hou ervan!
Til

Geld verpest het

Toen mijn man op 61-jarige leeftijd met vervroegd pensioen ging, namen wij de financiële conse­quenties die daaraan kleefden voor lief. Mijn vriendin, met wie ik tot die tijd van alles ondernam – wandelen, weekendjes weg, terrasjes pakken – kreeg net op datzelfde moment een erfenis en helaas werd het daarna van haar kant stil. Ik vond het leuk dat ik een andere wandelfanaat tegenkwam, met wie het goed klikte en die geen waarde hechtte aan koffiedrinken buiten de deur. We begrepen elkaar. Maar wat denk je… Mijn man en ik hebben besloten ons huis te verkopen en te verhuizen naar een kleine huurwoning, zodat we het financieel beter krijgen en meer kunnen ondernemen met onze (klein)kinderen. En mijn nieuwe wandelvriendin vindt daar van alles van. Dat wij té veel vragen voor ons huis bovenal. Ik sta perplex. Ze wil niet meer afspreken en ik moet concluderen dat ik wéér door geld een vriendin kwijtraak!
Anoniem

Misschien is het slaapapneu

Barbara vertelt in Margriet 14 dat ze snurkt en bang is dat ze haar vriendin op vakantie wakker houdt. Omdat ik ook snurkte, ben ik naar de huisarts gegaan. Na een slaaponderzoek bleek ik zeer ernstige slaap-apneu te hebben, met zo’n 66 ademstops per uur. Inmiddels heb ik al vier jaar ’s nachts een masker op mijn gezicht, waardoor mijn luchtwegen open worden geblazen zodra ze dichtvallen. De machine is geruisloos; in het begin lag mijn man zelfs wakker van de stilte! Niet iedere snurker heeft slaapapneu, maar ik denk altijd wel: laat het uitzoeken. Ik heb nog maar één ademstop per uur en voel me veel beter.
Ine

Laura Kraegerredactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden