Margriet logo
MT10 M10 Praat Mee Beeld Getty Images.
Beeld Getty Images.

PREMIUM

‘Als ik met mijn blote billen op het strand zit, voel ik een intens gevoel van vrijheid’

Acht jaar geleden was Eline alleen naakt als het écht moest. Inmiddels is ze van haar lichaam gaan houden en omarmd ze het naaktzijn juist.

MT10 M10 Praat Mee Beeld

Eline (60):

“Als je mij tien jaar geleden had verteld dat ik deze zomer op het naaktstrand zou liggen, had ik dat nooit geloofd. Naakt zijn deed ik tot zo’n acht jaar geleden alleen als het echt nodig was. Mijn lichaam tonen aan anderen durfde ik echt niet. Zelfs bij intieme momenten met mijn partner vond ik naakt zijn een enorme drempel.”

Naaktstrand

“Tot ik inmiddels ruim acht jaar geleden Ben ontmoette via een dating-app. Al tijdens de eerste date vertelde hij dat hij net op vakantie was geweest met vrienden die hij al ruim dertig jaar kende van de nudistenvereniging. Als we spraken over naakt recreëren, zag ik een soort twinkeling in zijn ogen. Hij vertelde me over hoe vrij hij zich dan voelde, over hoe het hem had geholpen om zijn lichaam te accepteren. Ik kon me daar niets bij voorstellen, tot die ene zaterdag. Als je op een zomerse zaterdag in Nederland naar het strand gaat, kun je natuurlijk enorme drukte verwachten. Dus stelde ik in een soort opwelling voor om dan toch maar op het naaktstrand te gaan liggen. Het reguliere strand was zo druk en op dat nudistenstrand een stukje verderop leek iedereen veel relaxter.”

MT10 M10 Praat Mee Beeld

Vrijheid

“Aangekomen op dat strand trok Ben zonder problemen zijn zwembroek uit voor hij op zijn handdoek neerplofte. Ik trok met toch wat meer twijfel mijn bikini uit en ging op mijn buik liggen, zodat zo veel mogelijk van de zones waar ik onzeker over ben, bedekt zouden zijn. Maar dankzij de zon, de gemoedelijke sfeer en de bemoedigende woorden van Ben stapte ik al snel in mijn blootje de zee in. De golfslag tegen mijn blote lichaam voelde zó bevrijdend, dat er een heerlijke rust over mij heen kwam. Was dit waar hij het over had? Het was mijn voorzichtige eerste stap in een nieuwe wereld die mijn leven heeft verrijkt.”

“Hoewel mijn relatie met Ben geen standhield, ben ik hem dankbaar voor zijn inzichten. Als ik naakt in huis loop of met mijn blote billen op het strand zit, voel ik nu ook dat intense gevoel van vrijheid waar hij het al tijdens onze eerste date over had. Alsof met mijn kleding ook al mijn zorgen van me afvallen. Ik ervaar dat ik goed ben zoals ik ben en maak me geen zorgen meer om de oordelen van anderen. Een gevoel dat ik iedereen gun.”

Ilse van RoekelGetty Images.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden