Diana, Princess of Wales (1961 - 1997) sitting on a step at her home, Highgrove House, in Doughton, Gloucestershire, 18th July 1986.  Beeld Tim Graham Photo Library via Getty Images
Beeld Tim Graham Photo Library via Getty Images

25 jaar geleden: dit weten jullie nog van toen je hoorde over het overlijden van prinses Diana

Wereldwijd waren mensen in shock 25 jaar geleden, toen op 31 augustus 1997 de Britse prinses Diana overleed na een fataal auto-ongeluk in een tunnel in Parijs. De tragische dood van The People’s Princess zorgde voor diepe rouw bij veel mensen.

Dit jaar is het precies 25 jaar geleden dat Lady Di overleed, maar het moment dat dit nieuws insloeg als een bom weten veel van ons dan ook nog al te goed.

Overleden bij ongeluk in Parijs

Prinses Diana was net 36 toen ze stierf na een auto-ongeluk in Parijs, waarbij ook haar metgezel Dodi Fayed en chauffeur Henry Paul omkwamen. Naar verluidt reed hij te snel door achtervolgingen van de paparazzi, waardoor hij in de Pont de l’Alma-tunnel in de Franse hoofdstad de controle over het stuur kwijtraakte, tegen een pilaar crashte en daarna aan het einde van de tunnel tot stilstand kwam. Het ongeluk gebeurde kort na middennacht op 31 augustus, maar Diana kon pas om 2 uur ’s nachts uit het wrak gehaald worden. Ze leefde op dat moment nog, maar overleed om 2 uur later aan haar ernstige verwondingen.

Die zondagochtend openen alle journaals, overal ter wereld, met het nieuws over het overlijden van Lady Di. Iedereen is in shock door de dood van Diana, die enorm populair was (en nog altijd is). Het nieuws slaat in als een bom en de meeste mensen ouder dan 35 jaar, kunnen het zich nog goed herinneren.

Nieuws slaat in als een bom

Margriet-hoofdredacteur Helene van Santen vertelt in haar column dat ze nog precies weet hoe ze ’s ochtends beneden kwam, waar het nieuws op de televisie aanstond, dat maar over één onderwerp ging: het fatale auto-ongeluk van de Britse prinses. En daarmee is ze niet alleen, blijkt uit een vraag die we stelden op onze social media-kanalen. Een greep uit de overige reacties:

  • Gerda Steringa-Kalk: “Ik, toen hoogzwanger van mijn eerste, kon het niet geloven. Ik had jarenlang alles van haar gespaard, was echt een bewonderaar. Dit kon gewoon niet waar zijn.”
  • Monique Wajer-de Vries: “Ik was op de Uitmarkt in Amsterdam. Ik weet nog dat iemand op het podium het vertelde dat er een ongeluk was en we elkaar echt aankeken van ‘dat kan toch niet echt waar zijn?’ Toen het daarna echt waar en zelfs fataal bleek te zijn, kreeg ik koude rillingen.”
  • Jeannette Karsten: “Mijn zus en ik zaten te wachten dat ze The Nanny zouden uitzenden op televisie, en zaten intussen wat te kletsen over het uitgaan. Toen viel ons ineens op dat ze wel érg lang over Diana uit aan praten waren, terwijl wij het geluid uit hadden. We zetten het geluid aan en waren helemaal in shock.
  • Jolande Lentz: “Het nieuws kwam naar buiten op mijn verjaardag, die er compleet door verpest werd. Heb de hele dag lopen janken, zo erg vond ik het. Zal ook dit jaar, woensdag, weer aan haar denken.
  • Marianne Hoogendoorn: “Ik was alleen thuis toen ik het nieuws hoorde, maar ben meteen vol ongeloof naar mijn ouders gegaan. Dat gevoel van ongeloof kan ik nog steeds voelen als ik hier nu, 25 jaar later, aan denk.”

Nog altijd populair

Inmiddels is het 25 jaar geleden dat prinses Diana overleed, maar dat betekent zeker niet dat the People’s Princess is vergeten. We kijken ademloos naar de Netflix-serie The Crown en verschillende bioscoopfilms, boeken en documentaires die een nieuw licht laten schijnen op de meest gefotografeerde vrouw ter wereld. Lees hier meer over de aanhoudende populariteit van Lady Di.

Ilse van RoekelTim Graham Photo Library via Getty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden