21 jaar sinds 9/11: ‘We hadden allemaal het besef dat er op 11 september 2001 echt iets veranderd was in de wereld’ Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

21 jaar sinds 9/11: ‘We beseften allemaal dat er op 11 september 2001 echt iets veranderd was in de wereld’

Precies 21 jaar geleden veranderde een gewone septemberdag voor altijd. Op 11 september 2001 vlogen twee gekaapte passagiersvliegtuigen de New Yorkse Twin Towers in tijdens een terroristische aanslag. Ruim drieduizend mensen afkomstig uit 87 landen overleefden de verschrikkelijke gebeurtenis niet. Overal ter wereld keken we in shock en met verbijstering naar de gebeurtenissen in New York.

Het is inmiddels 21 jaar geleden, maar de meesten van ons weten nog precies waar we op dat moment waren. Het moment staat voor altijd op ons netvlies.

9/11 in New York

De dramatische gebeurtenis vond plaats op dinsdagochtend 11 september 2001. Duizenden werknemers trokken die ochtend naar de Twin Towers van het World Trade Center om te werken, niet wetende dat het de laatste keer zou zijn dat ze hun geliefden zouden zien. In de ochtend kaapten terroristen van de organisatie Al Qaida vier passagiersvliegtuigen die via New York vlogen. Twee van de gekaapte vliegtuigen vlogen in de Twin Towers, een derde vliegtuig in het Pentagon en de vierde stortte neer in de buurt van Pittsburg, Pennsylvania. In totaal overleden ruim drieduizend mensen bij deze vreselijke aanslagen; ongeveer zesduizend mensen raakten gewond. Het werd een van de grootste en bekendste terroristische aanslagen ooit.

Om 8.46 uur plaatselijke tijd vliegt het eerste gekaapte vliegtuig de North Tower in, waarna een grote explosie en brand ontstaan. Bijna twintig minuten later, om 9.03 uur, raakt het tweede vliegtuig de South Tower. In Nederland is het dan rond 3 uur ’s middags. Veel mensen zitten op hun werk of halen net de kinderen uit school wanneer ze het nieuws dat ze nooit meer zullen vergeten, horen.

Herinneringen aan het nieuws

De meeste mensen die dertig jaar of ouder zijn, herinneren zich nog precies waar ze waren toen ze het vreselijke nieuws hoorden op 11 september 2001.

  • Monique Wieringa: “We zaten in het vliegtuig op weg naar New York. We waren bijna halverwege toen we ineens moesten omkeren, zonder dat ons de duidelijke reden verteld werd. Pas op Schiphol kregen we de echte reden te horen, waarna ongeloof en verbijstering ons vulden.”
  • Bianca Doornebal: “Ik was hoogzwanger van onze drieling en had er niets van meegekregen, tot mijn man om half vijf uit zijn werk kwam. Toen hebben we samen urenlang vol ongeloof televisie gekeken. In welke wereld zouden onze kinderen geboren worden?”
  • Helga Groen: “Ik was op kantoor en had weinig door, tot ik op de terugweg naar huis de radio aanzette in de auto. Precies op dat moment stortte de tweede toren neer. Iedereen reed stapvoets en staarde vol ongeloof naar de radio of voor zich.”
  • Ans Duquesne: “Ik was voor mijn werk in Dresden en liep door de stad terug naar mijn hotel. Op een groot scherm zag ik het gebeuren en dacht: “Wat is dit voor een misselijke film?” Later, toen ik zag dat het op het nieuws was, realiseerde ik pas dat dit écht gebeurd was. Het is iets waar ik nog elk jaar even bij stil blijf staan.”
  • Monique van den Broek: “De verbijstering, het ongeloof. Het niet meer willen kijken, maar je ogen toch niet weg kunnen trekken van de televisie. We hadden denk ik allemaal meteen het besef dat er op 11 september 2001 echt iets veranderd was in de wereld.”

Ook vorig jaar blikten we terug op de aanslagen in New York, destijds precies twintig jaar geleden. We spraken toen onder andere Barthe, die ten tijde van 9/11 in New York was, en vertelde over haar ervaringen in de Verenigde Staten op die dag en de periode daarna.

Ilse van RoekelGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden