Zuster Wilma Naberhuis doet rondes in haar ochtendjas Beeld Reinier van Willigen
Beeld Reinier van Willigen

PREMIUM

Zuster in een duster: bewoners verzorgingshuis in Goor slapen beter nu Wilma (62) in een ochtendjas werkt

In ochtendjas en met pantoffels aan lijkt het alsof ze zo naar bed gaat. Of ze nog even voor het slapen gaan een kopje warme melk haalt. Toch loopt nachtzuster Wilma Naberhuis (62) niet met dat doel door de gangen van het verzorgingshuis Huize Herfstzon. Ze is aan het werk. Want die ochtendjas en pantoffels maken sinds kort onderdeel uit van haar werkkleding.

“Niet grappig bedoeld hoor”, zegt Naberhuis. “Ja, die roze sloffen misschien wel, die heb ik ook niet altijd aan. Maar, sinds we deze duster dragen bij mensen met dementie slapen ze beter. Ze draaien hun dag- en nachtritme minder vaak om en gaan sneller terug naar bed. Want dan kunnen wij in hun beleving óók weer slapen.”

Naberhuis zegt dat een collega de werkwijze op tv had gezien bij een andere zorginstelling. Naberhuis: “Dat wil ik ook wel eens proberen, dacht ik meteen. Er werd direct een ochtendjas voor me besteld, meer had ik niet nodig. Die leg ik ’s nachts beneden op de dekenkist. Als iemand belt of ik doe mijn ronde over de psychogeriatrische afdelingen, dan trek ik hem gauw aan over mijn uniform.”

Heb ik je wakker gemaakt?

Mensen met dementie hebben regelmatig moeite met het goed vasthouden van hun dag- en nachtritme, zegt Naberhuis. “Mensen gaan dwalen. Een bewoonster bijvoorbeeld heeft de gewoonte ’s nachts wakker te blijven en is dan vaak bozig. Gaat met meubels sjouwen. Maar sinds ik de ochtendjas draag is dat stukken minder. ‘Oh heb ik je wakker gemaakt? Wat vervelend’, zegt ze dan. Ze geeft me een kus en zegt: ‘Ik ga ook zo slapen’. Een andere bewoonster die mij vroeger in uniform zag zei: ‘Jij bent aan het werk, dan moet ik dus ook iets doen’. Nu is dat anders en gaat ze slapen.”

Vaste nachtzuster

Naberhuis werkt zeven jaar bij Huize Herfstzon als vaste nachtzuster en draagt de verantwoordelijkheid voor de vijftig bewoners. Dat doet ze alleen, al is er wel een achterwacht bij calamiteiten. “Ik vind het heerlijk om ’s nachts te werken”, zegt ze. “De ene nacht is drukker dan de andere en al te veel tijd besteden aan mensen terugbrengen naar hun bed is lastig. Dan is het fijn dat de mensen goed slapen.”

Met de duster aan merkt ze duidelijk verschil. Naberhuis: “Die ochtendjas gebruik ik nu zo’n zes weken, maar ik wil hem nu al niet meer kwijt. Het lijkt zo simpel, maar ze werkt echt. Ook de collega’s die overdag voor de bewoners zorgen merken verschil. De bewoners zijn beter uitgerust en alerter.”

Tip voor alle verpleeghuizen

“Eigenlijk zouden alle verpleeghuizen die te maken hebben met nachtelijke onrust de duster moeten invoeren”, aldus Naberhuis. Wel zou er een scherp onderscheid moeten blijven tussen dag en nacht. Daarom zou het in haar ogen geen goed idee zijn als de avonddienst de ochtendjas al aantrekt. “We moeten hem echt voor de nacht houden, zodat het duidelijk is wanneer het tijd is om te slapen.”

Ze vindt dat deze manier van werken past bij Huize Herfstzon, dat warm en huiselijk wil zijn. Naberhuis: “We proberen te doen wat goed is voor de bewoners. We zijn er voor de bewoners, ook voor hun nachtrust. Die ochtendjas, die mag nooit meer weg.” Sterker: een nieuwe, dunnere versie voor de warme zomermaanden is al in bestelling...

Jantien Bussink / De Twentsche Courant TubantiaReinier van Willigen

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden