Zuster in Duster Beeld Alzheimer Nederland
Beeld Alzheimer Nederland

PREMIUM

Zuster in een duster: bewoners slapen beter nu Guadalupe (48) in een ochtendjas werkt

Het afgelopen jaar heeft zuster Guadalupe Kole-Gómez Ramirèz (48) veel nachtdiensten gedraaid in een verzorgingshuis van Zorgstroom. Dit deed ze eerst in haar normale werkkleding, maar daar is nu een outfit aan toegevoegd: een ochtendjas met pantoffels. Het lijkt daardoor alsof ze naar bed gaat en dat is nou precies de bedoeling.

Guadalupe komt uit Sevilla, Spanje. In 2013 komt ze met haar gezin naar Zeeland en volgt hier haar hart: de zorg. Ze begint kort daarna aan de praktijkopleiding bij Zorgstroom tot Verzorgende 3 IG.

Onrustige nachten

Tijdens die opleiding moest ze veel nachtdiensten draaien en daar viel haar meteen iets op. “Ik merkte tijdens mijn nachtdiensten dat sommige bewoners en vooral bewoners met dementie heel onrustig werden in de nacht. Ze worden dan een beetje gek van hun eigen gedachten. Ze weten dan ook niet meer of het dag of nacht is.”

In één van haar eerste nachtdiensten ging het alarm af. Een bewoonster met dementie kon niet in slaap komen. Ze wilde dan ook niet gaan slapen, omdat het volgens de vrouw geen nacht was. Ze wilde uit bed. “Ik ging bij haar op het randje van het bed zitten. Het was toen 4 uur 's nachts. De vrouw zei toen tegen mij: wat draag je toch mooie schoenen. Daar word ik altijd zo vrolijk van.”

Dat Guadalupe kleurrijke schoenen draagt, is niet zonder reden. “Ik heb een moeilijke naam, dus voor bewoners is het lastig om mijn naam te onthouden. Daarom heb ik altijd gekleurde schoenen aan. Daar kunnen bewoners mij aan herkennen.”

Ochtendjas met pantoffels

Door de reactie van de vrouw op de schoenen van Guadalupe ging ze nadenken. “Wat als ik die schoenen nu eens vervang door pantoffels en een ochtendjas?” Ze besprak het idee en het werd uiteindelijk haar afstudeeropdracht. Ze voerde hiermee haar eigen onderzoekje uit.

Gedurende drie dagen controleerden Guadalupe de reacties van de bewoners op de ochtendjas met pantoffels. Dit was voor haar afstudeeropdracht, maar ze besloot er daarna mee door te gaan. “Ik was verantwoordelijk voor 21 bewoners en bij drie bewoners had het effect, dus ik bleef er mee doorgaan.”

Rustige nachten

Soms zei iemand tegen haar: ‘O, heb ik je wakker gemaakt, sliep je ook?’ “Ik merk dat mensen rustiger zijn, als ik hun kamer in ga met de kamerjas aan.” Bewoners die eerst niet wilden slapen, omdat ze niet geloofden dat het donker was, zijn nu ook veel rustiger, legt ze uit: “Als ik met mijn ochtendjas binnenkom, hoef ik niet eens meer te laten zien dat het donker is buiten. Ze gaan uit zichzelf weer terug.”

Ook ziet Guadalupe dat bewoners minder medicijnen nodig hebben om de nacht door te komen. “Ik merk echt dat de bewoners rustiger zijn en daardoor minder pillen nodig hebben om goed te kunnen slapen.”

Zuster in Duster Beeld Alzheimer Nederland
Beeld Alzheimer Nederland

Tip voor verpleeghuizen

Guadalupe hoopt dat haar voorbeeld vervolg krijgt. Bij haar collega’s en bij andere ouderenzorgorganisaties. “Iedereen is anders en het zal niet bij iedereen werken, maar als het bij een aantal mensen wel helpt, waarom zou je het dan niet doen? Alle kleine beetjes helpen,” aldus Guadalupe.

Ontdek dementie.nl
Heb je in je omgeving te maken met dementie? Bekijk dan eens dementie.nl, een platform van Alzheimer Nederland. Je vindt hier:
- Informatie, tips en trainingen over het omgaan met dementie.
- Verhalen van lotgenoten en de mogelijkheid om zelf ervaringen te delen of in contact te komen met anderen.
- Of stel je vraag aan een van de experts, bijvoorbeeld een casemanager, psycholoog, arts of notaris.

Sanne van de WeteringAlzheimer Nederland

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden