Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Jolanda: ´Na mijn zwangerschap liep het de spuigaten uit met mijn gewicht´

jolanda-na-mijn-zwangerschap-liep-het-de-spuigaten-uit-met-mijn-gewicht.jpg

Te dik, te dun, eeuwige strijd, eindelijk berusting… Wij vrouwen hebben vaak best wat te stellen met ons lichaam en gewicht.

Bij zussen Gerda Thijssen (67), Jolanda Ypenburg (60) en Tina Fleijsman (58) gaat het altijd over eten. Vroeger wisselden ze taartrecepten uit, nu tips voor de slowcooker.

Koloniehuis

Gerda: “Ik was vroeger veel te mager en moest op mijn negende zes weken naar een koloniehuis om aan te komen. Daar zijn denk ik al mijn vetcellen aangemaakt, doordat ik elke dag een flesje koffieroom moest drinken en vieze puddinkjes en toetjes moest wegwerken. Thuis was er ook altijd eten in overvloed. Als er iets te vieren was en we allemaal iets mee zouden nemen, bleek bij aankomst bij onze ouders dat zij ook al een tafel vol lekkers hadden staan.”

Maagband

Jolanda: “En we doken er als een stel gieren bovenop, tot er niks meer over was. Ik werd pas zwaarder rond mijn achttiende. Na mijn zwangerschap liep het de spuigaten uit. Als ik mijn dochter naar bed bracht, was ik al aan het bedenken wat ik daarna allemaal zou gaan eten. Toen ik 125 kilo woog, koos ik voor een maagband en viel ik zestig kilo af.”

Lees ook: Mijn verhaal: ‘Door de hypnosebehandeling kreeg ik eindelijk mijn leven op de rit’

Vegan

“Maar na vijf jaar ging ik ineens extreem afvallen en kwam ik onder de zestig kilo. Het maagbandje bleek gekanteld en moest eruit. Toen kwam ik weer te veel aan en kreeg ik een gastric bypass. Inmiddels zit ik op een gewicht van zeventig kilo, maar daar moet ik hard voor werken. Ik kan niet meer losgaan, doe aan intermittent fasting en eet alleen nog vegan.”

Biologisch eten

Tina: “Ik was altijd de slankste van het stel en at altijd wel gezond. Maar toen ik op mijn 47ste borstkanker kreeg, ben ik helemaal biologisch gaan eten. Geen pakjes en zakjes meer. Dat heeft Gerda en Jolanda aan het denken gezet.” Gerda: “Ik heb altijd gelijnd, van brooddieet tot Sonja Bakker, maar ben toen Tina ziek werd ook écht drastisch gezonder gaan eten.”

“We inspireren elkaar nog steeds. Is de één enthousiast over de slowcooker, kopen de anderen er ook één. Om vervolgens weer allemaal recepten met elkaar uit te wisselen. Tijdens een vakantie met z’n drieën gaat het ook altijd over eten. Maar waar het vroeger over taart ging, gaat het nu over etiketten checken.”

Tekst Mirjam Verhulst

Fotografie Petra Hoogerbrug

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2020-03
Je kunt deze editie nabestellen via MAGAZINE.NL >

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant