Sinterklaas Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zóveel procent van de Nederlanders viert dit jaar sinterklaas

Pepernoten, gedichten, cadeautjes en gezelligheid: dé ingrediënten voor een geslaagde sinterklaasavond. Staat 5 december rood omcirkeld op de kalender of sla je deze feestdag liever over? Zóveel procent van de Nederlanders viert dit jaar sinterklaas.

Sinterklaasavond komt weer steeds dichterbij. Ruim 49 procent van de Nederlanders geeft aan dat zij sinterklaas gaan vieren. 23 procent van de sinterklaasvierders doet dit bij familie en 36 procent viert de feestdag bij vrienden.

Een populair feest

Het feest is erg populair en dat kunnen we ook terugzien in de cadeaus. Afgelopen jaar gaven we namelijk gemiddeld 113 euro uit aan onze Sinterklaascadeaus. In 2019 was dat nog zo’n 80 tot 100 euro. Het grootste deel gaat op aan chocola, boeken en parfum.

Sinterklaas en de coronamaatregelen

Hoewel corona roet in het eten gooit, lijkt het erop dat er tijdens de feestdagen een uitzondering wordt gemaakt voor het thuisbezoekadvies. In een brief aan de Tweede Kamer laat minister Hugo de Jonge weten: “Mocht het thuisbezoekadvies van maximaal vier personen langer gaan gelden, dan zijn sinterklaas, kerst en het joodse Chanoeka hiervan uitgezonderd.”

Dit zijn jullie sinterklaasplannen:

Wij vroegen Margriet-lezeressen op onze Facebookpagina: ‘Vier je dit jaar sinterklaas of sla je de feestdag over?’ Een greep uit de reacties:

Lezeres Rebecca Postma denkt er niet aan om het feest niet te vieren. “Natuurlijk! Wij vieren het met opa en oma, zoals we elk jaar doen. Gezellig samen cadeautjes uitpakken en uiteraard wat lekkers erbij.” Ook Cindy Framke viert dit jaar sinterklaas: ‘Wij vieren het gewoon knus met ons gezin. We hebben twee dochtertjes die nog in de Sint geloven. Alleen de oudste gelooft niet meer.” Hermien van der Spek kan niet wachten tot het zover is. “Sinterklaas vieren we met onze volwassen zonen plus aanhang. We maken altijd veel werk van de gedichten. Ik heb er nu al zin in.”

‘Een flinke domper’

Veel van jullie zijn bang dat het feest door corona niet door kan gaan. “Na pakjesavond vorig jaar te hebben afgelast, hadden we de goede hoop het dit jaar weer met de hele familie te kunnen vieren. Nu de besmettingen zo hoog zijn, is dat nog maar af te wachten. Een flinke domper,” zegt Karen van Wijk. Maar ook voor hulpsinterklazen blijft de hoop op een fijne sinterklaasavond toch nog bestaan. Bas van de Brink, hulpsinterklaas en eigenaar van Boek de sint, zegt bij RTV Utrecht: “Vorig jaar hebben we veel online gedaan. We zijn livestreams gaan doen en organiseerden bijvoorbeeld Skype-sessies met Sinterklaas. Nu hopen we dat er geen verdere beperkingen komen.”

‘Ik ben een echte Chrismaholic’

Toch zijn er ook een aantal lezeressen die het sinterklaasfeest niet gaan vieren. “Een sinterklaasfeest met al die regels, wie heeft daar nog zin in? Wij in elk geval niet,” zegt lezeres Jose Louwe. Ook Monika Sleypen gaat het niet vieren: “Nee, ik houd niet van sinterklaas, maar ben wel een echte Chrismaholic.”

Volgens Lotte Jensen, hoogleraar Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis lijkt het erop dat sinterklaas en kerst meer samen worden gevierd. Ze vertelt erover in het AD: “Ook met kerst gaat het om samen zijn en gezellig samen eten. Je ziet wel meer dat die twee momenten worden samengevoegd. Maar op de korte termijn denk ik dat we nog lang geen afstand willen doen van de sint, al zal het worden aangepast aan de tijd.”

Anne-Flore MullerGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden