PREMIUM
Zó zorg je dat je al die mooie foto’s van afgelopen jaar nog eens bekijkt
Klik, klik, klik; tegenwoordig leggen we zo’n beetje elk moment vast met onze telefoon. En daar blijven ze, of ze worden verplaatst naar een cloud of harde schrijf. Niemand die er meer naar kijkt. Zonde! Dít kan er ook mee…
Fotovideo maken
Liever een slideshow of filmpje van je foto’s? Probeer eens Movavi Video Editor, IMovie of de apps Clips en Splice. Ben je niet zo technisch aangelegd? In de foto-app van je smartphone kun je zonder zelf al te veel te hoeven doen een videomontage mét bijpassend muziekje in elkaar zetten. Bij Apple-apparaten gaat dat via ‘terugblikken’. Maak eerst een nieuw album aan met de foto’s die je wilt gebruiken, druk vervolgens bovenaan op de drie puntjes en selecteer ‘speel terugblikvideo af’. In beeld verschijnt een automatisch gemaakt filmpje, waarvan de muziek en titel handmatig aan te passen zijn. Bij Android-apparaten werkt dit op een vergelijkbare manier via ‘slimme verhalen’ of via de Google foto-app. Toch wat hulp nodig? Ga naar support.apple.com/nl-nl (zoekterm ‘terugblikken gebruiken in foto’s’) of support.google.com (zoekterm ‘fotofilm’).
Momenten delen
Sociale media maken het eenvoudig om alles wat je hebt meegemaakt - of zelfs wat je op dít moment meemaakt - met anderen te delen. Ga je een weekendje de hort op, een avondje dineren of kom je tijdens het wandelen door het bos prachtige winterse taferelen tegen, via een post op je sociale media kan iedereen op de hoogte blijven en meegenieten van de plaatjes die je schiet. En andersom natuurlijk. Instagram is trouwens voor fotografieliefhebbers de ideale plek om inspiratie op te doen. Kijk bijvoorbeeld eens onder #fotografie, of specifieker: #landschapfotografie, #straatfotografie, #reisfotografie.
Nog betere kiekjes?
Wil je een opleiding fotografie volgen? De Nederlandse Fotovakschool – zeven vestigingen - en de Fotoacademie in Amsterdam zijn twee bekende particuliere scholen waar je deeltijd of voltijd kunt studeren. je begint met een basisopleiding. Behaal je het certificaat, dan word je toegelaten tot de vakopleiding. je kunt er ook workshops volgen, waaronder documentairefotografie, straatfotografie en modefotografie (fotoacademie.nl) of masterclasses (fotovakschool.nl).
Fotografiekennis- en vaardigheden opdoen kan ook via volksuniversiteiten (volksuniversiteit.nl) of Culturele (buurt)centra. zo heeft De Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam in januari een basiscursus analoge fotografie en een cursus storytelling (skvr.nl, zoek op fotografie & media) en het Centrum voor de Kunsten Eindhoven geeft natuur- en portretfotografie (cke.nl, zoek op fotografie). liever een online cursus? kijk dan op de fotografiecommunity Zoom.nl
Eyecatcher
Ook leuk: pimp je muren met je foto’s. In verschillende lijstjes voor een speels effect of netjes op een rijtje op een wandplank. Op Pinterest kun je volop inspiratie opdoen. Voor wie liever geen gaatjes in de muur boort, kan een IXXI-collage een fraaie oplossing zijn. Dit wanddecoratiesysteem – bekend van afbeeldingen van wereldberoemde schilderijen - bestaat uit losse vierkante kaartjes die je in elkaar klikt met behulp van koppelkruisjes. Heel handig in elkaar te zetten en weer uit elkaar te halen. Maak een persoonlijke collage of kies één bijzonder moment om uit te vergroten. Heb je liever een wat speelsere vorm? Via meerdere sites zijn hexagon fototegels te bestellen.
Eenmaal, andermaal, verkocht!
Werk aan de muur is een platform waar hobbyfotografen en profs hun foto’s kunnen verkopen. Ideaal om wat aan je werk te verdienen zonder zelf actief te zoeken naar een koper. Houd er wel rekening mee dat het werk aan een aantal eisen moet voldoen. De beelden moeten bijvoorbeeld in zowel klein als groot formaat af te drukken zijn en een minimale beeldresolutie hebben van twaalf megapixels. Meer weten? Op werkaandemuur.nl lees je alles over de beeldkwaliteit en hoe de verkoop precies verloopt.
Wil ik dit écht bewaren?
Vergeet niet af en toe je foto’s op te ruimen. Doordat we zo makkelijk foto’s maken, staat onze smartphone of camera binnen de kortste keren vol. Ga eens in de zoveel tijd met een kritische blik door je mappen heen. Bewaar in plaats van een hele reeks, de twee beste foto’s. Maar ja, welke gooi je weg en welke niet? Selecteer eerst de foto’s die onbruikbaar zijn. Kijk naar (ongewenste) onscherpte, overbelichting of verkeerde timing (een vogel die net uit het shot is gevlogen). Gooi ze weg. Selecteer daarna uit de overgebleven foto’s de twee die je het meest raken of inspireren.
Heerlijk nostalgisch: foto’s inplakken
Door de jaren heen maken we heel wat bijzondere momenten mee. En hoe graag we dat ook zouden willen, onze hersenen onthouden nou eenmaal niet álles. Daarom is het fijn foto’s te maken en te bewaren. Bijvoorbeeld in een mooi fotoboek, waar je af en toe nog eens doorheen kunt bladeren. Maak een album van de feestdagen, een vakantie, je kleinkinderen of kies voor overzicht met de maandelijkse highlights. Voor dit laatste is Klikkie (klikkie.com) een handige fotodienst. Hiermee kun je elke maand tien foto’s in verschillende formaten laten afdrukken en thuisbezorgen. Geef je fotoboek een persoonlijke touch door quotes en anekdotes toe te voegen, en ga creatief aan de slag met knipsels, stickers, washitape voor kadertjes of sierlijke handlettering. Inplakinspiratie nodig? Pinterest staat er vol mee.
Is dat inplakken niet aan je besteed? Op internet vind je genoeg sites waar je je foto’s kunt laten bundelen en afdrukken. Niet per se in de vorm van een boek; kalenders, fotoslingers, kaarten, afdrukken op een meubel- of kledingstuk behoren ook tot de mogelijkheden.
Fotograferen maakt gelukkig
Of je nou professioneel- of als hobbyfotograaf werkt, door te fotograferen ga je anders kijken naar de wereld om je heen. Je let meer op details, ontdekt patronen en bekijkt dingen vanuit een ander perspectief. Mensen die fotograferen blijken zelfs gelukkige momenten intensiever te beleven, aldus de University of Southern California. In hun onderzoek (uit 2016) lieten Amerikaanse onderzoekers proefpersonen een rondrit maken, een museum bezoeken en lunchen in een markthal. De ene helft moest foto’s maken, de andere helft niet. later bleek dat de fotografen meer genoten en sterker in het moment bleven. Reden om je camera voortaan binnen handbereik te hebben. o ja, wacht even met het direct bewerken of delen van de foto, dit zou het plezier juist verstoren.
Bronnen: cewe.nl, eow wetenschap, nl.photography-secret.com, androidplanet.nl