Margriet logo
null Beeld

Zó weet je of jij een groot empathisch vermogen hebt

Een groot empathisch vermogen kan ervoor zorgen dat je snel weet wanneer er iets met een vriend of vriendin aan de hand is, zelfs zonder dat diegene wat zegt. Toch kan het ook zorgen voor een overload aan emoties, wat niet altijd handig is. Twijfel je aan jouw mate van empathie? Met onderstaande punten kun je dat gemakkelijk nagaan.

Dit zijn de 5 kenmerken die wijzen op een groot empathisch vermogen.

Empathisch vermogen betekent: emoties overnemen

Merk je dat je soms ineens verdrietig bent, terwijl daar helemaal geen directe aanleiding voor is? Dan kan het zijn dat je andermans emoties overneemt, en dat is iets wat wijst op een groot empathisch vermogen.

Introvert

Introverten vermijden graag grote groepen mensen, en dat is niet zomaar. Het komt omdat zij emoties van anderen haarfijn aanvoelen en deze doorgaans absorberen als een spons, wat niet bevordelijk is voor hun mentale gezondheid. Herken je jezelf hierin? Dan is de kans dat jouw empathische vermogen groot is.

Intuitief

Mensen met een groot empathisch vermogen hebben meestal ook een hele sterke intuïtie. Het is voor hen dan ook heel belangrijk om te luisteren naar het gevoel dat mensen hen geven. Ook maken zij keuzes het liefst met hun gevoel in plaats van met hun verstand. Klinkt dit bekend? Ook dan is de kans groot dat jij je erg goed kunt inleven in andere mensen.

Zintuigen

Merk je dat je vaak last hebt van hard geluid, een hele scherpe neus hebt en ook nog eens gezegend bent met een heel goed zicht? Dan is de kans groot dat ook je empathisch sterk bent. Empathische mensen hebben namelijk doorgaans hele sterke zintuigen.

Opladen

Intiem en diep contact met vrienden en familie gaat empathische mensen goed af, maar kan hen ook veel energie kosten. Dit komt omdat ze zoals hierboven beschreven veel voelen, wat soms uitputtend kan werken. Om hiervan op te laden, is het voor hen dan ook vaak fijn om tijd alleen door te brengen - of in de natuur.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Mynd

Beeld | Istock

Anne-Flore Muller

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden