null Beeld

Zó gaan Isa Hoes en Medina Schuurman om met ouder worden

Er gebeurt nogal wat met je lijf en die grijze haren, rimpels en extra kilo’s maken het er ook niet makkelijker op. Isa Hoes en Medina Schuurman vertellen hoe zij omgaan met alle veranderingen.

Mooi van binnen

Medina: "Een vrouw die straalt, bij wie je de levenskracht ziet stromen, vind ik mooi. Ook al is ze wat ouder en draagt ze geen make-up. Dat hele uiterlijk is zo subjectief. Je kunt er nog zo jong en strak uitzien vanbuiten, als je vanbinnen zuur en boos bent, blijft er weinig moois over. Nu is die hele overgang natuurlijk wel een gekke fase. Maar ik denk dat je als je meer vanuit je hart gaat leven en lief bent voor jezelf, je zo’n mooie en stralende vrouw kunt worden. Die mildheid die met de jaren komt, vind ik een groot cadeau."

Isa: "Wat ik leuk vind, is dat ik steeds meer word wie ik echt ben. Sommige dingen deed ik omdat ik dacht dat het moest, maar ik laat dat steeds meer los. En het grappige is dat anderen dat ook zien en zeggen dat ik er zo goed uitzie. Natuurlijk heb ik nog steeds een oude kop, maar ik straal wel steeds meer. Dat zeggen we trouwens best vaak tegen elkaar: ‘Ik zie er niet uit!’ en ‘Wat worden we oud!’ En misschien is dat wel een manier om ermee om te gaan, even zeuren en klagen bij je beste vriendin en dan weer door. Want tja, wat kun je eraan doen?"

Medina: "Tegenwoordig kan er heel veel, je kunt van alles strak laten trekken. Maar je kin en je handen niet en daar zie je het altijd aan."

Isa: "Tja, dat losse vel he? Dat vind ik zó confronterend. Het wordt nooit meer zoals het was. Ik ben er nog niet helemaal klaar mee hoor, met dat ouder worden. Zo van: ‘O, wat omarm ik het’. Dat doe ik wel, maar nog niet voor honderd procent."

In beweging

Medina: "Sinds ik ouder ben, heeft mijn lichaam andere behoeftes. Zo ging ik vroeger elke ochtend naar de sportschool, daar moet ik nu niet meer aan denken! Voor mij gaat het nu veel meer over beweegvormen waarbij ook mijn hoofd ontstrest wordt, zoals yinyoga en wandelen. Niet meer streven naar een killerbody, maar naar bezinning."

Isa: "Ik was een tijdje zoekende naar wat bij mij past en ik ben erachter gekomen dat ik het het fijnst vind om thuis te sporten. Dus daar zoek ik mijn vorm in. En met alle informatie op internet en online lessen kan dat tegenwoordig prima. Als ik niet beweeg, word ik stijf, veel sneller dan vroeger. Ik moet het echt onderhouden. En ik doe krachttraining om spierafbraak te voorkomen en een beetje fit en sterk oud te worden. En ja, daar moet je wel wat voor doen. Want hoe cliché ook, de uitspraak ‘tot je veertigste ging het allemaal vanzelf’ klopt echt. Ik hoef geen blokjesbuik, maar vind het wel fijn om mezelf een beetje uit te dagen. Mijn hoofd wordt trouwens ook niet blij als ik niet sport. Het voelt goed om jezelf goed te verzorgen.”

Nee tegen diëten

Isa: "Ik vind dat vrouwen moeten stoppen met dat constante streven naar slank zijn en meer tevreden moeten zijn met zichzelf. Het gaat niet om de kilo’s, maar om een gewicht waarbij jij je comfortabel voelt en waarmee je lekker kunt bewegen."

Medina: "Vrouwen vergelijken zichzelf vaak met anderen en dat wekt teleurstellingen in de hand. Stop met diëten en probeer eerst eens goed te eten. Bij een dieet ontzeg je jezelf bovendien allerlei stoffen die belangrijk zijn en die je nodig hebt om gezond oud te worden. Ja, als je hetzelfde blijft eten als vroeger, kom je waarschijnlijk aan, dus je moet een beetje op je voeding letten als je ouder wordt, kleinere porties eten. Maar ga niet opeens alle koolhydraten schrappen, want het lichaam heeft die koolhydraten hard nodig om serotonine (het gelukshormoon) aan te maken."

Cravings

Isa: “Ik had vroeger veel last van cravings, snaaibehoeftes. Wist je dat dat vaak betekent dat je een tekort hebt aan iets? Zo kan een chocoladebehoefte wijzen op een magnesiumtekort en als je behoefte hebt aan vet, aan een tekort aan vitamine D.”

Medina: “Het kan natuurlijk ook met emoties te maken hebben, dat je eet als je je alleen voelt of verdrietig bent. Het is interessant om dat eens te onderzoeken bij jezelf.”

Isa: “Nu ik het weet van mezelf kan ik er veel beter mee omgaan. Als ik behoefte heb aan zoete, ongezonde dingen, vervang ik het door een andere zoete, maar gezondere variant, bijvoorbeeld een zelfgebakken bananencake. Ook heb ik zes weken geen suiker en alcohol gebruikt. Door de overgang en het ouder worden voelde ik van alles en ik wilde erachter komen of dat bijvoorbeeld door de suikers kwam of dat ik bepaalde dingen wegdronk of wegsnoepte. Ik wilde gewoon even helemaal clean. En dat was heel fijn, een soort reset.”

Mooi van buiten

Medina: “Ik was nooit zo van de gezichtsverzorging, maar ben er nu ik ouder word meer aandacht aan gaan besteden. Elke dag goed reinigen en voeden, want mijn huid is veel droger. Een goede gezichtscrème, oogcrème en maskertjes zijn echt nodig.

Isa: “Ik gebruik een à twee keer per week een peeling-mask en een vitamin-mask. En altijd een zonnebrandcrème, ook al ga ik maar even de zon in. Vroeger was ik daar veel slordiger in, nu ben ik extra waakzaam.

Make-up

Medina: “Make-up ben ik wel steeds minder gaan gebruiken, toen ik jong was, was ik veel uitgesprokener. Ik vind het vaak ook niet zo mooi als oudere vrouwen veel make-up dragen.”

Isa: "Het is ook niet handig bij een oudere huid, al die make-up. Het gaat zo in de rimpeltjes zitten, lelijk is dat. Mijn make-up is minimaal, mascara en een lijntje, gewoon om een beetje ‘oog’ te hebben. En altijd iets van een crème op de lippen."

Medina: “Mijn haar is veel dunner dan vroeger. Voor een film moest ik ooit een bob, maar dat vond ik tuttig. Toen ben maar helemaal kort gegaan. Jammer, want ik houd van lang haar, maar daar is mijn haar nu echt te dun en te broos voor. Om te voorkomen dat mijn blonde haar geel wordt, gebruik ik zo’n zilvershampoo.”

Isa: “Gek genoeg werd mijn haar eerst dunner en nu weer voller. Geen idee waar dat aan ligt, misschien omdat ik gezonder ben gaan leven en betere producten gebruik? Ook föhn ik het nu, dan zit het een stuk beter. Vroeger liet ik het gewoon opdrogen. Grijs werd ik al op mijn 35ste. Dat vond ik geen probleem, want dat is makkelijk weg te werken. Ik verf trouwens alleen de uitgroei, dat is veel beter voor je haar. En ik kleur het bovenop iets donkerder, dan lijkt het voller.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

null Beeld

Tekst|Astrid Telkamp

Illustratie|Caroline Cracco.

Dit artikel is eerder verschenen in Margriet 27– 2020. Dit nummer teruglezen? Ga dan naar Magazine.nl.

Yara Griffioen

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden