Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

We kunnen nog veel van jongeren leren – laat je blij verrassen

happy-together-mother-and-teenage-daughter-outdoor.jpg

– In samenwerking met SIRE

We hebben het de laatste tijd vaak over de politiek. Want: wat mogen we verwachten van de nieuwe regering? Hoe ziet onze toekomst eruit? 64% van de volwassen Nederlanders geeft aan zich somber te voelen over de toekomst van ons land. Wat vindt de toekomstige generatie daar zelf eigenlijk van? We lieten ze aan het woord en werden blij verrast.

‘Het komt wel goed met ons’

Jordy is 17 jaar. Hij mist een beetje positivisme: “De politiek is op dit moment wat treurig gestemd. Juist omdat die zoveel  maatschappelijke invloed heeft, moeten we optimisme uitstralen. Wees positief en haal daarmee het beste naar boven. Ik geloof dat het dan wel goed komt met ons.”

Iedereen is hetzelfde

Noa (17) maakt zich wel wat zorgen over de toekomst van verschillende groeperingen. Ze is bang dat er een grotere kloof ontstaat tussen hoger- en lageropgeleiden. “Maar”, zegt ze, “als we naar ieders kwaliteiten kijken en accepteren dat iedereen hetzelfde is, is dit volgens mij wel tegen te gaan.”

Ook jongeren hebben goede ideeën

Zaid (17) heeft een duidelijke mening over het onderwijs. “Ik besef wel dat er nog veel moet veranderen. Jongeren worden niet altijd serieus genomen, vaak zijn we nog te afhankelijk van school. Er is zoveel jong talent in Nederland, maar ze worden geblokkeerd doordat ze bijvoorbeeld hun opleiding nog niet hebben afgemaakt.” Volgens Zaid moet er geen leeftijd worden verbonden aan prestatie. “Als jij een goed idee hebt, dan moet je serieus worden genomen. Daar moeten we de overheid bij betrekken. Haar laten inzien dat ook jongeren iets te zeggen hebben.”

Trots

Toch mogen we ook trots zijn op ons land, vindt Jordy: “De dingen die we bereiken met zijn allen, de vrijheid die we hier hebben: we kunnen allemaal zeggen wat we willen. Nederland is een enorm tolerant land en ik denk dat dat iets is om trots op te zijn.”

Benieuwd naar wat deze generatie nog meer te vertellen heeft? Ga naar luisternaardetoekomst.nl en volg de jongeren via #wijzijn17.

SIRE logo

 

Ook interessant