null Beeld

Zij zien er járen jonger uit: ‘Soms schrik ik: zó hoor ik er dus uit te zien op mijn leeftijd’

Susanne, Janique, Wiebeke en Coryse worden al hun hele leven járen jonger geschat dan ze zijn. Hoe komt dat nu eigenlijk? En wat is hun geheim?

null Beeld

Susanne Abrahams is 47, maar dat moet ze áltijd twee keer zeggen. Ze heeft een relatie en twee zoons van 17 en 10.

Echt

“Mijn vriend is dertien jaar jonger dan ik en niemand die het opvalt. En laatst nog dacht de assistente in het ziekenhuis dat ik van háár leeftijd was: 28. Ik weet niet beter dan dat ik jaren jonger word geschat dan ik ben. Mijn reactie wordt bijna blasé: "Ja-ha, ik ben écht 47.’”

Indonesische moeder

“Twee jaar geleden heb ik een gastric bypass ondergaan en ben ik 63 kilo afgevallen. Ik had verwacht dat ik daardoor wel wat ouder zou gaan lijken, maar dat is niet gebeurd. Ik heb een elastische huid. Te danken aan mijn Indonesische moeder, denk ik. Gewoon geluk. Het is in elk geval niet te danken aan dure crèmes; ik smeer met iets van de Action.”

Dreads

“Ik zie er jong uit, maar kleed me ook jonger dan mijn leeftijdsgenoten. Dat realiseer ik me vooral als ik word omringd door veertigers en vijftigers. Soms schrik ik; zó hoor je er dus uit te zien op mijn leeftijd. Vrouwen kiezen vaak voor veilig. Ik vind het juist leuk om dat níet te doen. Drie jaar geleden heb ik dreadlocks laten zetten. Ik heb met de loctician (dreadlockspecialist, red.) afgesproken dat we samen oud gaan worden.”

Kleding

“Mijn jonge uiterlijk heeft ook zo zijn nadelen. Toen ik als perronopzichter bij de NS werkte, en daarvoor een uniform met een rood bolhoedje droeg, hadden oudere mensen vaak de neiging even in mijn wang te knijpen. Dan helpt het ook niet dat ik maar 1.53 meter ben. En als ik naar een oudergesprek ga op de school van mijn zoon, haal ik het niet in mijn hoofd om een spijkerbroek en sneakers aan te trekken. Dan lijk ik net een van zijn klasgenoten. Ik wil wel serieus worden genomen.”

Sarah

“Ik denk dat het vooral met een bepaalde levensinstelling te maken heeft. Ik ben jong van geest en doe waar ik zin in heb. Nóóit denk ik: ik ben bijna vijftig, dat moet ik maar niet meer doen. Ik zing in drie bands en heb onlangs een tienerhobby weer opgepakt: paardrijden. Over een paar jaar zie ik Sarah. Dan wordt er vast zo’n oude vrouw met een grijze knot in mijn tuin gezet. Als ze dreadlocks heeft, vind ik het prima.”

null Beeld

De 57-jarige Wiebke Göetjes kan nog gemakkelijk doorgaan voor midden veertig. Dat blijkt maar weer eens als ze goedbedoeld wordt gewaarschuwd voor de overgang.

Botox

“Mijn advies? Niet smeren. Ik gebruik geen crèmes, geen zalfjes en als ik make-up draag, haal ik die eraf met zeep. Natuurlijk, omdat iedereen roept dat je wél moet smeren, heb ik het heus wel geprobeerd. Maar toen mijn huid er alleen maar korrelig van werd, ben ik gauw gestopt. Soms zie ik leeftijdsgenoten die smeren vanaf hun twintigste; hun huid lijkt wel van perkament. Mijn moeder is 86, heeft nooit gesmeerd en het huidje van een baby.”

Passie

“Ik heb wat meer kilo’s op de weegschaal, dat zorgt er ook voor dat ik jonger lijk. Waar een ander haar rimpels met botox opvult, gebeurt dat bij mij vanzelf, met eigen vet. Wat misschien ook helpt, is dat ik de spieren van mijn gezicht intensief gebruik omdat ik al dertig jaar werk als operazangeres. Een onzeker bestaan met veel repeteren, auditeren en afwijzingen, maar ik doe wél al mijn hele leven waar mijn hart ligt. Ik denk dat dat zich vertaalt in een jeugdig gezicht. Zoals maar al te vaak dingen doen die níét bij je passen, zich wreekt in je uiterlijk.”

CV

“In mijn vak is mijn jonge uiterlijk een voordeel. Je ligt er al gauw uit als je vijftig bent, maar als dertiger krijg je die klus wél. Om die reden zet ik nooit mijn geboortedatum op mijn cv. Als ze daarop 1961 zien staan, verdwijnt-ie linea recta in de prullenbak. Nodig me eerst maar eens uit, dan vertel ik daarná wel hoe oud ik ben. Toch snap ik ook wel dat ik geen dertig meer lijk, hoor. Op de rol van zeemeermin of prinses reageer ik niet meer.”

Haren vast

“Ik zie er jonger uit, maar ik vóél me ook nog lang niet volwassen. Ik woon met mijn katten in een Hans en Grietje-huisje, met een vleugel en geel met wit behang. Waar blijft die doorzonwoning, denk ik soms, met een bankstel en vitrage? Een jaar of twintig geleden kocht ik een plooirok omdat ik dacht dat het daar toch wel tijd voor werd. Ik leek wel een clown. Alleen mijn haar draag ik niet meer los. Daar ben ik inmiddels wél te oud voor, vind ik. Dat staat dan toch een beetje hekserig.”

null Beeld

Als Janique Schildkamp zegt dat ze 52 is, wordt ze steevast verbaasd aangekeken. Ze is 24 jaar getrouwd en heeft twee dochters van 14 en 18.

Jonge moeder

“Al mijn hele leven schatten mensen me jonger dan ik ben. Op dit moment vaak een jaar of veertig. Dan hoor ik weer dat ik ‘zeker jong moeder ben geworden?’. Valt wel mee, ik was 34. Mijn moeder is tachtig en ziet er ook veel jonger uit. Het zit dus in de genen. Misschien klopt onze biologische leeftijd niet?”

Smeren

“Laatst vroeg iemand me in een workshop wat voor foundation ik gebruik. Geen enkele. Ik smeer met een goede dag- en nachtcrème, ik draag bescheiden make-up en bezoek af en toe een schoonheidsspecialiste. Te veel je best doen, werkt soms juist averechts. Niet lang geleden liet ik nepwimpers zetten. Het zag er zó onnatuurlijk uit. Ik heb ze er meteen weer af laten halen.”

Midlifecrisis

“Acht jaar geleden belandde ik in een soort midlifecrisis. Wat wil ik? Wat kán ik? Vroeger was ik een verlegen meisje en durfde ik mezelf niet goed te laten zien, maar in de loop der jaren ben ik mezelf steeds meer gaan accepteren en waarderen. Fuck it, dacht ik, nu ga ik doen wat ik écht leuk vind. Ik ben mijn hart gaan volgen en voor mezelf begonnen als imagostyliste. Ik denk dat ik er nu jonger uitzie dan vóór die ommekeer. Ik maak nu gebruik van mijn kunnen.”

Uitstraling

“Ik krijg geregeld complimentjes van vreemden. Mensen op straat spreken me aan: ‘Wat zie je er mooi uit!’ Ik denk dat vrouwen over het algemeen, en zeker bij ons in het oosten van het land, wel wat meer hun best mogen doen. Kleding, kleur en stijl kunnen enorm veel doen voor je uitstraling. Helpen je zelfvertrouwen te versterken. Het gaat niet alleen om jonger líjken, vooral om je jonger vóélen.”

Krachttraining

“Toch doe ik verder ook mijn best om goed voor de dag te komen. Ik ben zo’n vier keer per week in de sportschool te vinden voor cardio en krachttraining, ik eet gezond en regelmatig en zorg ervoor dat ik op gewicht blijf. Dat maakt dat ik lekker in mijn vel zit en daar word ik gelukkig van. In de zomer ga ik zonder moeite in bikini.”

null Beeld

Coryse Piekart werd geboren in 1936. Dit jaar wordt ze dus 83. Daar staat ze zelf ook van te kijken.

Gevoelsleeftijd

“Mijn huisarts zei onlangs: ‘Je denkt als een veertigjarige, je ziet eruit als een zestigjarige maar je bént tachtig.’ Mijn mentale en fysieke leeftijd gaan steeds verder uit elkaar lopen. Mijn gehoor laat het af en toe afweten en ik heb artrose in mijn handen. Dat hoort bij mijn leeftijd. Maar vanbinnen ben ik een jonge vrouw.”

Grijze krulletjes

“Mensen zitten er standaard minstens vijftien jaar naast. Ik werk nog een aantal keer per maand als actrice in commercials of bedrijfsfilms en daarbij zit mijn jongere uiterlijk me weleens in de weg. Als ze een tachtigjarige dame nodig hebben, zien ze toch liever iemand met grijze krulletjes. Dan val ik buiten de boot. Meestal word ik gevraagd een vrouw van zeventig te spelen. Als het toch ouder moet zijn, ga ik de grime in.”

Hakken

“Ik ben best een beetje ijdel. Ook als ik alleen thuis ben en er niemand langskomt, kleed ik me mooi aan, draag ik make-up en zet ik mijn haar in de krullers. Ik houd niet van oudedameskleding en draag altijd hakken. ’s Avonds reinig ik mijn gezicht zorgvuldig en ik gebruik dag- en nachtcrème. Ik heb nooit gerookt.”

Flirten

“Soms wordt er nog een beetje met me geflirt. Een man die naar me omkijkt of een knipoogje geeft. Dan voel ik me weer even een jonge vrouw. Toen ik midden vijftig was, liep ik eens langs wat bouwvakkers. Ze zagen me niet goed en riepen: ‘Ziet er goed uit hoor!’ ‘Dank je!’ riep ik. ‘Nog van vóór de oorlog!’ Het is ook weleens voorgekomen dat een man van zestig tedere gevoelens voor me koesterde. ‘Daar moet je toch nog maar even over nadenken,’ zei ik. ‘Over een paar jaar ben ik honderd.’”

Rimpels

“Als je goed kijkt, zie je duidelijk dat ik ouder ben; ik heb rimpels en hangende flapjes boven mijn ogen en mijn taille is verdwenen. Maar mensen kijken naar je oogopslag. En díe is jong, denk ik, omdat ik me goed voel en actief in het leven sta. Ik houd niet van klagen over kwaaltjes, de buren of de jeugd van tegenwoordig. Ik geniet van alles wat ik om mee heen zie en ben bijzonder geïnteresseerd in nieuwe technieken. Ik ben jong van hart. Er mag nog rustig twintig jaar bij.”

Beeld | Ester Gebuis

Tekst | Elle Smolders

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden