null Beeld

Zij van Tom Groot: Marieke Ploeger

Hoe is het om de partner van een bekende Nederlander te zijn? Deze week: onderwijzeres Marieke Ploeger (33), vriendin van tulpenboer en tv-tuinman Tom Groot (35).

“Ik keek niet altijd naar Boer zoekt vrouw, maar van het seizoen met Tom heb ik wel elke aflevering gezien. Je stelt jezelf best kwetsbaar op als je aan zo’n programma meewerkt, maar ik vond dat Tom daar goed mee omging. Hij kwam op mij over als eerlijk, grappig en nuchter. Inmiddels weet ik dat hij dat ook echt is. Dat hij in de media werd afgeschilderd als een ‘hunk’ deed me weinig. Op die manier heb ik nooit naar hemgekeken. Twee dagen nadat hij in DWDD had verteld dat zijn uiteindelijke keuze op een teleurstelling was uitgelopen, kwam ik hem tegen op een feest in Schagen. We hebben daar heel fijn staan praten en er was zeker een klik, maar nog niet zodanig dat we telefoonnummers uitwisselden.

Tom had net al die mediabelangstelling over zich heen gehad en wilde na de teleurstellendeafloop eerst even bijkomen van dat avontuur. Tot we elkaar vijf weken later op Koningsdag in Alkmaar weer tegenkwamen. Op dat moment was er bij ons allebei zó’n blij gevoel om elkaar terug te zien, dat al snel bleek dat we elkaar méér dan leuk vonden.

Wat ik erg aantrekkelijk vind aan Tom is dat hij heel sociaal is. Hij heeft voor iedereen altijd een grapje of vriendelijk woord paraat. Tussen ons voelde het direct zó vertrouwd, dat we van meet af aan heel open waren naar elkaar. Ik moet heel vaak om Tom lachen. Hij is zo gevat. Een relativerende opmerking van hem helpt me geregeld om iets waar ik te zwaar aan til, los te kunnen laten. Ik kan me dingen nogal aantrekken. In mijn werk op school gebeurt dat heel makkelijk. Ik heb als juf met zo veel verschillende kinderen en ouders te maken. Dan is het weleens moeilijk om het in de ogen van iederéén goed te doen. Ik besteed bij het lesgeven veel aandacht aan de sociale aspecten. Zodra er bijvoorbeeld wordt gepest, bespreken we dat uitgebreid in de klas. Ook zie ik het als zinvol om samen met de kinderen te ontdekken wat hun sterke kanten zijn. Ik druk ze graag op het hart dat mislukking niet bestaat, maar dat het de ontdekking is van iets wat niet werkt of niet bij ze past.

Zelfvertrouwen kweken en nieuwsgierigheid aanwakkeren, vind ik minstens zo belangrijk als het aanleren van feitenkennis. Ik werk gelukkig op een school waar er oog voor is of de kinderen lekker in hun vel zitten. Ik heb het erg naar mijn zin in het onderwijs. Het is een vak waarin je altijd kunt bijleren. Zo blijf ik geïnteresseerd workshops volgen omdat je daar altijd wel iets van opsteekt.

Het onbevangen enthousiasme dat kinderen hebben, heeft Tom ook. Hij stapt overal op af, krijgt veel voorelkaar, maar heeft niettemin een mooie bescheidenheid. Toen we net met elkaar gingen, kreeg hij het aanbod om mee te werken aan Eigen Huis & Tuin. Ik zou voor zo’n eerste draaidag dan op z’n minst onrustig slapen, maar hij niet. Hij blijft relaxed. Daar kan ik weleens jaloers op zijn. Tom is een keihardewerker, dat is hij van huis uit gewend. Dat is fantastisch, hoor, maar hij leeft de hele dag in de zesde versnelling. Vanaf het moment dat hij ’s ochtends zijn bed uit springt tot ’s avonds laat gaat hij aan één stuk door. Dat tempo is voor mij soms lastig bij te benen. Als ik thuiskom van mijn werk moet ik even ontladen. Overdag heb ik dan zó veel aan mijn hoofd gehad, dat ik thuis even een rustmomentje nodig heb. Als ik Tom daar ook toe overhaal, kan hij erg genieten van een moment niks móéten. Toch zou hij daar uit zichzelf niet snel toe komen. Daardoor kan ik me weleens bezwaard voelen als ik op zondagochtend wil uitslapen, terwijl hij misschien denkt: kom nou maar eens uit bed. Nee, dat heeft hij nooit gezegd, dus waarschijnlijk praat ik dat mezelf maar aan.

Dat is sowieso een beetje mijn makke: dat ik me nogal eens onnodig zorgen maak. Tom is wat dat betreft veel ongecompliceerder. Hij is heel positief. Wat niet wegneemt dat het begin van de zomer voor hem wel een stressvolle periode is. Dan zijn er namelijk nog opnamen voor Eigen Huis & Tuin, maar begint voor zijn bedrijf ook het hoogseizoen. Tegelijkertijd heb ik het aan het eind van het schooljaar ook extra druk. Dan zijn er vaak ’s avonds nog de rapportgesprekken, hebben we de voorbereidingen van de eindmusical en gaan we met de klas meestal ook nog een nachtje weg. Dan hebben Tom en ik amper tijd voor elkaar. Dat hebben we inmiddels drie keer meegemaakt, dus daar stellen we ons op in. Als ik zomervakantie heb, heeft Tom het juist superdruk. Dat is niet anders. Tot dusver wonen we nog in de schuur, maar daar komt binnenkort verandering in. Het huis dat we hebben laten bouwen, is bijna klaar. Mensen die al een rondleiding door ons nieuwe huis hebben gekregen, hebben het al optimistisch over kinderkamers, maar wij noemen het nog logeerkamers.We zouden het allebei fantastisch vinden als er kinderen komen, maar je moet altijd maar afwachten of het je gegeven is, hè. Tom zou in elk geval een superleuke vader zijn, daar twijfel ik geen moment aan. Voor mij is hij ook lief, zorgzaam en attent. Hij steekt niet onder stoelen of banken dat ik veel voor hem beteken. En dat is wederzijds!”

Dit is een gedeelte uit het interview met Marieke Ploeger. Lees het hele interview in Margriet 2018-20, bestel deze editie na via magazine.nl.

null Beeld

Interview | Mieke van Wijk

Fotografie | Esther Gebuis

Visagie | Nicolette Brøndsted

Lees ook eens

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden