null Beeld

Zij van Rob de Nijs: ‘Ik ben naast zijn vrouw nu ook zijn mantelzorger en motivator’

Hoe is het om de partner van een bekende Nederlander te zijn? Deze week: Jet de Nijs-Koetschruiter (52), de echtgenote van zanger Rob de Nijs (78).

“De gedachte aan Parkinson was al vaker bij ons voorbij gekomen voordat Rob twee jaar geleden die diagnose kreeg. Eerst was er die tremor, daarna werd hij geleidelijk trager in zijn bewegingen en struikelde nogal eens. Allemaal symptomen die binnen dat ziektebeeld passen. Drie jaar geleden tijdens een vakantie op Bonaire verloor Rob ineens zijn evenwicht en viel hij met zijn hoofd op beton. De wond werd gehecht en er was gelukkig geen ander letsel, maar de schrik zat er sindsdien wel in."

Zij van Rob de Nijs

"Ook bij Julius (9) die het voor zijn ogen zag gebeuren en even dacht dat zijn vader doodging, omdat zo’n hoofdwond nogal heftig bloedt. Uiteraard heeft de diagnose Parkinson erin gehakt, maar corona óók, want daardoor viel Robs afscheidstournee in het water. Terwijl zingen voor hem juist goed is. Vorig jaar heeft hij dat gelukkig nog wel kunnen doen voor 'T is mooi geweest, zijn recente album waarmee hij zo veel mensen raakt. Daarom gun ik het hem zo dat die afscheidstournee er alsnog komt."

"Springen op het podium kan hij niet meer, maar rustig zitten zingen wél. Hij verdient nog een groot applaus vóórdat hij zich als artiest in ruste terugtrekt. Nu is zijn carrière te abrupt afgebroken en ontbreekt er een mooie afronding. Natuurlijk heeft de ziekte ook onze relatie veranderd. ’s Avonds als Rob en ik op de bank zitten en hij mijn voeten masseert, zijn we nog gewoon Rob en Jet, elkaars gelijken. Maar overdag ben ik behalve zijn vrouw nu ook zijn mantelzorger en motivator."

null Beeld

'Dat wandelen voorkomt ook dat hij wegzakt in somberheid'

"Veel bewegen kan het ziekteproces vertragen, maar zelf zal hij daar geen initiatief toe nemen. Parkinson zorgt er namelijk ook voor dat de motivatie om iets te doen minder wordt. Dus is het dagelijks: ‘Rob, zullen we gaan wandelen?’ Meestal is het dan: ‘Ja, straks.’ Nee, niet straks, want dan regent het misschien of is er weer iets anders."

"Dat wandelen voorkomt ook dat hij wegzakt in somberheid. Natuurlijk mogen we allebei af en toe even verdrietig zijn, maar erin blijven hangen sta ik niet toe. Dan is het: hup, naar buiten, de zon op je huid voelen en weer even de wijde wereld in stappen. Dat hélpt."

"Vanwege de grotere kans op vallen, kan Rob niet meer alleen weg. Ik ga dus altijd met hem mee. De keren dat ik zijn val probeerde tegen te houden, vielen we met zijn tweeën. Als het nu gebeurt, hebben we een stappenplan: eerst moeten we Rob weer in de juiste positie zien te krijgen, daarna moeten we even rust nemen en van de schrik bekomen en vervolgens lukt het hem dan wel weer om zelf overeind te komen. We laten ons niet klein krijgen, we zijn samen een sterk duo."

Lees ook:

Hij van Mart Visser: ‘Ik ben weleens jaloers op zijn innerlijke rust’

Aftakelingsproces

"Omdat Rob extreem lang heel vitaal is geweest, merkte ik niet echt dat ik met een oudere man getrouwd was. Nu wel, al is het niet zijn leeftijd, maar zijn ziekte die hem kwetsbaar maakt. Soms kan ik geïrriteerd reageren dat ik iets al zes keer tegen hem heb gezegd. Terwijl hij er niets aan kan doen dat hij dat alweer vergeten is, want ook dat hoort bij de ziekte."

"Toch kunnen we nog álles met elkaar bespreken. Zo hebben we het er met onze huisarts al over gehad dat Rob een aftakelingsproces tot het bittere einde niet ziet zitten. Zelfs als er een wilsverklaring is, zal Rob altijd zelf bepalen of het moment daar is. Niet ik of iemand anders. Ik weet dat bij veel mensen die grens gaandeweg verschuift. Rob hangt aan het leven en ik ook."

'Kleinschalig geluk'

"Tot dusver is ons bestaan zeker geen kommer en kwel. We kunnen nog onbedaarlijk lachen samen. Eergisteren lagen Rob en mijn moeder tijdens een gezelschapspelletje in een deuk. Bovendien hebben we een heerlijk kind dat ook een kroelkip is. Lust is in onze relatie niet meer aan de orde, maar warmte, liefde, nabijheid en elkaar vasthouden des te meer. Kleinschalig geluk."

"Gisteren dacht ik nog: zou ik het met de kennis van nu allemaal weer zo doen? Zeker niet. Maar dan heb ik het vooral over de tergend lange fase waarin ik als Robs heimelijke geliefde lijdzaam in de wachtkamer zat. Zo’n situatie is niet goed voor je ziel en gevoel van eigenwaarde. Al heb ik misschien juist daardoor een enorme groeispurt doorgemaakt."

null Beeld

'Als ik ergens mijn schouders onder kan zetten, dan doe ik dat'

"Inmiddels ben ik een stuk mondiger en doortastender. Als ik ergens mijn schouders onder kan zetten, dan doe ik dat. Zo kijken we of mijn ouders van 91 en 90 jaar bij ons kunnen komen wonen. In dat geval laten we een stuk aan ons huis aanbouwen en ga ik voor ze zorgen. Mijn moeder heeft geheugenproblemen en bij mijn vader is een nier verwijderd vanwege kanker, maar inmiddels is hij schoon. Ja, het zal heel zwaar zijn, maar ik denk dat ik dat aan kan."

"Nadat ik van de middelbare school kwam, koos ik vol overtuiging voor een verpleegsteropleiding. Terugblikkend haalde ik de meeste voldoening uit mijn werk als verpleegster. Niets is zo waardevol als mensen bij te kunnen staan en op die manier van betekenis te kunnen zijn. Na de geboorte van Julius merkte ik hoe fijn ik het vond weer echt te kunnen zorgen. In die zin maakt het leven het cirkeltje rond, want mijn vroegere roeping is nu actueler dan ooit.”

Tekst | Mieke van Wijk

Fotografie | Marloes Bosch, privefoto

Dit interview verscheen in Margriet 2021-21/22. Je kunt deze editie nabestellen via lossebladen.nl.

null Beeld
Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden