null Beeld

Zij van Najib Amhali: Niama Amhali-el Bahri

Hoe is het om de partner van een bekende Nederlander te zijn? Deze week: kapsaloneigenaresse en haarstyliste Niama Amhali-el Bahri (38), vrouw van cabaretier Najib Amhali (45).

“Ik had Najib nog nooit op tv gezien toen ik hem zag in het uitgaansleven. Hij viel me op, omdat er zo veel Marokkaanse jongeren om hem heen stonden. Ik vroeg mijn zus: ‘Wie is dat?’ Zij reageerde verbaasd dat ik hem niet kende: ‘Dat is die leuke grappenmaker!’ Toen ik zag dat hij ook naar mij keek, dacht ik meteen: ik wil hem in mijn kapsalon. Ik had al BN’ers in mijn klantenkring en zo’n populaire Marokkaan wilde ik er wel bij hebben. Dus toen we in gesprek raakten, begon ik direct over mijn kapsalon. Hij beloofde dat hij zou komen. Maar voor hij daadwerkelijk bij mij zijn haar liet knippen, waren we een jaar verder. We bleken veel gemeen te hebben. Allebei in Marokko geboren, allebei een geadopteerd zusje, allebei al onze vader verloren, allebei in april jarig en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het was duidelijk dat we elkaar heel leuk vonden, maar Najib hield een beetje de boot af. Hij zat nog in de verwerkingsperiode van zijn scheiding. Ik was solo. Eigenlijk had ik nooit tijd voor de liefde. Ik besteedde minstens zeventig uur per week aan mijn werk. Op een gegeven moment kwam ik Najib weer tegen bij de Toppers. Toen ik René Frogers haar knipte, merkte hij een zekere spanning tussen mij en Najib. Ik klaagde tegen René dat ik het stom vond van Najib dat hij niks meer van zich had laten horen. René bood aan om een etentje te regelen en ons te koppelen, maar dat wilde ik niet. Grappig genoeg kwamen Najib en ik elkaar daarna vaak spontaan tegen. Zo kwam het toch tot een afspraakje. Eindelijk belandde ik in Najibs armen, dat voelde als thuiskomen. Voor mijn familie was het geweldig dat ik met een Marokkaanse moslim thuiskwam. We zijn behoorlijk geïntegreerd, maar we eten geen varkensvlees en we houden de islamitische feestdagen in ere. Toen ik zwanger raakte, waren we uitzinnig van blijdschap. Vervolgens zijn we in Marokko getrouwd en daarna hebben we in het Amsterdamse Scheepvaartmuseum een prachtig Marokkaans bruiloftsfeest gegeven. Natuurlijk voelden Najib en ik ons de koning te rijk met onze zoon Noah, maar de kraamtijd was bepaald geen roze wolk. Op een gegeven moment had ik negen nachten achtereen amper geslapen. Door de oververmoeidheid én de nog verstoorde hormoonhuishouding belandde ik in een psychose. Ik had rare angsten, zag en hoorde dingen die er niet waren en moest heel veel huilen. Vaak hoor je dat vrouwen tijdens een postnatale depressie hun kindje verstoten, bij mij was het eerder andersom: niemand mocht Noah vasthouden, ik wilde alle flesjes geven, alle verschoningen doen, ik was een totale controlfreak. Voor Najib was het ook heftig. Hij zat midden in de filmopnamen van Valentino en kon die niet afzeggen. Hij was net vader geworden, maar moest hij nou blij zijn of verdrietig? Machteloos vroeg hij zich af: wat gaat de toekomst brengen? Moet Niama worden opgenomen? Komt het goed met haar? Najib zorgde ervoor dat Noah en ik nooit alleen waren. Als hij weg moest, was mijn

zwager bij ons. Najibs onvoorwaardelijke steun heeft me erdoorheen geholpen. Al heb ik uiteraard ook medicatie gekregen en veel met een psychologe gepraat. Na tweeënhalve maand ging het

gelukkig weer veel beter met me. Tijdens de zwangerschap van Novèll was ik wel even bang dat het me weer zou overkomen. Om het risico daarop zo klein mogelijk te houden, ben ik doorverwezen naar de pop-poli. Daar worden zwangere vrouwen die postnatale of psychotische ervaringen hebben, begeleid door een team deskundigen. Dat heb ik als heel prettig en geruststellend ervaren. Ik heb tijdig medicatie gekregen en het is allemaal goed gegaan. Toch ga ik één of twee keer in de maand nog naar een psychiater hier in het dorp. Ik vertel dit bewust omdat er bij veel vrouwen met dit ziektebeeld nog veel schaamte zit. De reactie bij het woord ‘psychiater’ is algauw: huh, ik ben toch niet gek? Nee, maar het is gewoon fijn om met iemand te praten die ook verstand heeft van medicijnen zodat hij die kan voorschrijven als je ze nodig hebt. Najib is op mijn aanraden ook een keer bij hem geweest om zijn hart te luchten. Najib is wel een prater, maar dan toch vooral over de grappige kanten van het leven. Wat er bij hem diep vanbinnen speelt, laat hij niet snel zien. Die moeilijke kraamperiode heeft onze gevoelens voor elkaar nog geïntensiveerd. Als je elkaar zo kwetsbaar meemaakt, versterkt dat de verbondenheid. Ik zeg weleens: ‘Wij beleven onze roze wolk nu.’ We zijn zo blij en gelukkig met onze jongetjes (4 en 2). Thuis ben ik degene die alles voor Najib regelt. Zijn moeder deed dat ook altijd voor hem en dat heb ik overgenomen. Ik vind het ook fijn om te doen. Zijn mooiste eigenschap? Zijn eerlijkheid. Als in de supermarkt bijvoorbeeld een pak melk valt en beschadigd raakt, dan zal-ie dat altijd melden. En als iemand iets op straat verliest, raapt hij het op en rent hij achter die persoon aan. Zelfs al heeft hij haast. Natuurlijk botsen Najib en ik ook weleens. Meestal over de kinderen. Najib wil dat tijdens het eten de televisie uitgaat en er niet op smartphones wordt gekeken. Ik begrijp dat wel en probeer dat ook vol te houden, maar soms heb ik er even het geduld niet voor en laat ik het toch toe. De jongste eet namelijk veel gemakkelijker als-ie ondertussen televisie mag kijken. Soms trek ik me zo’n woordenwisseling te veel aan. Ik moet nog leren dat ook als je heel veel van elkaar houdt, je toch af en toe boos op elkaar kunt zijn. Als Najib op tournee is, zijn de momenten waarop we elkaar zien schaars. Ik ga ’s morgens om tien over acht de deur uit en kom om half zeven thuis en Najib gaat ’s middags weg en komt ’s nachts thuis. De avonden waarop hij dan wél thuis is en lekker op de bank ligt, masseer ik zijn voeten. Dat ontspant ons allebei. Mijn kapsalon blijft belangrijk, maar sinds ik moeder ben, heb ik leren delegeren. De prioriteit ligt nu bij ons gezin.”

Tekst | Mieke van Wijk

Foto | Marloes Bosch

Dit is afkomstig uit Margriet 2017-12. Je kunt deze editie nabestellen via Tijdschrift365.nl.

null Beeld

Ook leuk om te lezen:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden