null Beeld

Zij van Matthijs van Nieuwkerk: Karin van Munster

Hoe is het om de partner van een bekende Nederlander te zijn? Deze week: auteur en onderwijzeres Karin van Munster (60), echtgenoot van DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk (57).

“Al als jong meisje wilde ik later juf of schrijfster worden. Grappig genoeg ben ik het allebei geworden, al was het via een omweg. Omdat ik op het gymnasium zat, werd van me verwacht dat ik ging studeren. Ik wist alleen niet wát. Het werd filosofie, omdat dat een goede basis zou zijn om nog alle kanten op te kunnen. In mijn tienerjaren was ik Matthijs weleens tegengekomen op het sportveld waar ook mijn broer voetbalde. Ik vond hem meteen een ontwapenend vrolijke jongen, maar dat hij ooit de vader van mijn kinderen zou worden, kwam toen geen moment bij me op. Ik ben namelijk drie jaar ouder dan hij en op die leeftijd is dat nog een dusdanig verschil dat je geen romantische verwachtingen koestert voor zo’n jongere jongen. Later kwamen we elkaar geregeld tegen in de studentenkroeg van de universiteit. Hij was voor mij vooral die leuke jongen met wie het altijd gezellig was. Pas toen ik hem echt beter leerde kennen, werd ik net als hij verliefd. Hij was dat al eerder, vertelde hij me naderhand. Ik had al een keer samengewoond, maar met Matthijs wilde ik graag méér dan dat. Vandaar dat ik hem ten huwelijk vroeg. In 1986 zijn we getrouwd. Matthijs heeft eigenlijk altijd werk gehad dat hem volledig in beslag nam, waardoor de zorg voor de kinderen grotendeels bij mij lag. Ik kon mijn werk wat gemakkelijker combineren met het gezinsleven. Nog tijdens mijn studie ben ik met schrijven begonnen. Ik had veel bewondering voor mijn tante Jojanneke Claassen die journalist was bij Het Parool. Soms mocht ik met haar mee, dus ik heb bij haar de kunst van het vak afgekeken. Ik ben bij Trouw terechtgekomen, maar schreef als freelancer onder meer ook voor Margriet. En achttien jaar lang was ik een van de dames Reiziger die voor het Algemeen Dagblad restaurants recenseerde. Een kolfje naar mijn hand, omdat lekker eten en koken een grote passie van me is. De liefde voor het koken heb ik van thuis meegekregen. Dat geldt ook voor mijn broer Frans, die met zijn Italiaanse echtgenote in Puglia woont. Ik ben heel close met hem en moest best even slikken toen hij twintig jaar geleden in Italië ging wonen. Maar al snel ontstond er een levendige correspondentie tussen ons. Uiteindelijk hebben die mails over familiezaken én culinaire wetenswaardigheden geleid tot een website én het onlangs verschenen boek Fratello e Sorella. Het is een bundeling geworden van een jaar lange briefwisseling over de lekkerste seizoensgerechten, mijn broers belevenissen als olijfboer in Italië en mijn eigen ervaringen met mijn moestuin in de Achterhoek. Heel leuk hoe mijn grote hobby en het schrijven hierin samenkomen.”

Dit is een gedeelte uit het interview met Karin van Munster. Lees het hele interview in Margriet 2017-44, bestel deze editie na via magazine.nl.

null Beeld

Interview | Mieke van Wijk

Fotografie | Marloes Bosch

Visagie | Nicolette Brøndsted

Bekijk ook

Met deze originele, zelfgemaakte soepkom van een kleine pompoen laat jij jouw gasten nog wel even napraten over jouw herfstdiner.

Ook leuk om te lezen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden