Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Zij van Leo Alkemade: ‘Hij sliep tijdens de laatste nacht van mijn vader naast hem’

zij-van-leo-alkemade-hij-sliep-tijdens-de-laatste-nacht-van-mijn-vader-naast-hem.jpg

Hoe is het om de partner van een bekende Nederlander te zijn? Deze week: accountmanager Margriet Alkemade-Baalmann (40), vrouw van acteur en schrijver Leo Alkemade (40).

“Leo en ik hadden op ons tiende al verkering. Dat duurde ongeveer een week. We zaten op verschillende scholen in Loon op Zand en hadden elkaar ooit gezien tijdens carnaval. Al vrij snel verloren we elkaar weer uit het oog.”

Twaalf jaar later

“Toen ik hem zo’n twaalf jaar later in de dorpskroeg terugzag, vond ik hem leuk, maar stond mijn hoofd nog niet naar een nieuwe liefde. Ik kwam net uit een langere relatie. Leo wilde met me afspreken, maar ik hield de boot af. Totdat mijn vader zei: ‘Spreek toch gewoon een keer met die jongen af. Als het niks is, weet je dat snel genoeg.’ Daar had hij gelijk in. Na de eerste kus was mijn aarzeling op slag verdwenen.”

‘Ik kom weer terug naar Brabant’

“Een paar jaar later is het nog een aantal maanden uit geweest, omdat Leo besloot naar Amsterdam te verhuizen. Daar zat hij wat zijn werk betreft dichter bij het vuur. Ik zag het niet zitten om ook in Amsterdam te gaan wonen. Ik voelde me helemaal thuis in Brabant, waar ik mijn werk, mijn ouders en mijn vriendinnen heb. Allebei waren we verdrietig over die breuk, want de liefde voor elkaar was niet weg. We bleken ook helemaal niet zonder elkaar te kunnen, dus pakten we na een paar maanden de draad weer op. In de weekends en als ik een vrije dag had, logeerde ik bij Leo in Amsterdam. Ik woonde nog bij mijn ouders en het verlangen naar een eigen stekkie werd steeds sterker. Nooit vergeet ik dan ook het moment waarop Leo tegen me zei: ‘Ik kom weer terug naar Brabant.’ Ik heb gehuild van blijdschap! Kort daarna kochten we een appartementje in Tilburg.

Zij van Leo Alkemade: 'Hij sliep tijdens de laatste nacht van mijn vader naast hem'

Uitgezaaide kanker

“In november 2005 gingen Leo en ik in ondertrouw. Bij die gelegenheid zei mijn vader dat ik mijn trouwjurk van hem zou krijgen. Op dat moment hadden we geen van allen er ook maar het geringste vermoeden van dat hij er op mijn trouwdag niet meer zou zijn. Kort voor kerst bleek mijn vader uitgezaaide kanker te hebben. In overleg met de artsen besloten we onze in juni geplande bruiloft te vervroegen naar februari. Maar mijn vader overleed al in januari. Een gigantische klap. In die verdrietige periode kreeg ik nog eens bevestigd dat Leo de man is met wie ik oud wil worden. Hij was degene die tijdens de laatste nacht van mijn vader naast hem sliep in de woonkamer. Leo was me gigantisch tot steun. Dat is hij overigens nog altijd. Ook als er iets met mijn moeder is, staat hij voor haar klaar.

Uiteindelijk zijn we vijftien jaar geleden in mei getrouwd. Zo kort na het overlijden van mijn vader gaven we geen uitbundig feest, maar het werd toch een supermooie dag. Mijn vader had voor mijn trouwdag al een stukje voor mij geschreven, dat hij nooit heeft voltooid, maar de tekst die ik ingelijst kreeg, is me heel dierbaar. “

Superleuke vader

Zij van Leo Alkemade: 'Hij sliep tijdens de laatste nacht van mijn vader naast hem'

Zelf ben ik enig kind, nu hebben Leo en ik vier kinderen. Mijn eerste zwangerschap diende zich onverwacht snel aan. Leo was hartstikke blij, ik moest even wennen aan het idee. Ik rouwde nog om mijn vader, maar uiteindelijk bleek het zicht op nieuw leven voor zowel mij als mijn moeder een zegen. Toen Mick (14) er was, wilden we graag nóg een kind. Nadat Kars (13) en Boris (10) waren geboren, leek ons gezin compleet. Leo liet zich steriliseren, maar kort daarvoor is Liselotje (5) er nog tussendoor geglipt, haha. Zij is echt ons cadeautje. In interviews zegt Leo nogal eens dat vooral ík het gezin draaiende houd, maar ik vind dat we dat echt met z’n tweeën doen. Leo is een superleuke vader voor wie geen moeite te veel is.”

“Ik werk voor een landelijke apotheek en onderhoud contacten met huisartsenpraktijken door het hele land. Leo en ik proberen onze werkafspraken zo veel mogelijk op elkaar af te stemmen. Als dat niet lukt, springt mijn moeder meestal bij. Natuurlijk is het vaak hectisch om een verantwoordelijke baan te combineren met een groot gezin, maar dankzij Leo hoef ik mezelf niet weg te cijferen. Hij zet mij vaak op de eerste plaats en gunt het me van harte als ik een avond of een weekend met mijn vriendinnen weg wil. Omgekeerd geef ik hem ook de ruimte. Wielrennen is zijn grote passie. Op de fiets kan hij zijn hoofd leegmaken, waardoor er weer nieuwe ideeën voor liedjes of sketches opborrelen.”

Door en door kennen

Leo heeft er geen moeite mee om zijn gevoelens te laten zien, maar kan ook de knop omzetten als dat moet. Toen zijn vader ruim vijf jaar geleden overleed, was hij ondanks zijn verdriet goed in staat de crematie te regelen. Hij heeft tijdens de uitvaartdienst zelfs gezongen. Je weet natuurlijk nooit wat er in het hoofd van de ander omgaat, maar ik heb wel het gevoel dat Leo en ik elkaar door en door kennen. Hij weet precies welke tijd van de maand het is als ik wat sneller aangebrand ben, haha. Tijdens mijn zwangerschappen gierden ook de hormonen door mijn lijf, ik denk dat ik toen niet altijd even lief voor hem was. Daar heeft hij nooit over geklaagd hoor, nóóit. Leo kan me enorm verwennen door voor ons te koken. Dat is namelijk allesbehalve mijn favoriete bezigheid. Leo doet het met liefde en dát proef je.”

Tekst | Mieke van Wijk
Beeld | Marloes Bosch en privébeeld

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nieuw op Margriet.nl: ‘Mijn verhaal’ de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Ook interessant