null Beeld

Zij van Jesse Klaver: Jolein Klaver

Hoe is het om de partner van een bekende Nederlander te zijn? Een gesprek met office manager Jolein Klaver (30), vrouw van GroenLinks-fractieleider Jesse Klaver (30).

“Jesse en ik zaten bij elkaar in de peuter- en kleuterklas. In die periode speelden we vaak met elkaar. Anders dan Jesse woonde ik in een dorpje buiten Roosendaal, waar ik later ook naar de basisschool ging. Onze moeders hebben nog een tijdje contact gehouden, maar uiteindelijk verloren we elkaar uit het oog. Een kleine twintig jaar later liepen we elkaar op het station van Roosendaal weer tegen het lijf. ‘Hé, Jolein!’ riep Jesse meteen. Ik herkende hem ook onmiddellijk, maar vond het wel opmerkelijk dat hij mij na zo’n lange tijd nog kon onderscheiden van mijn tweelingzusje. Waarschijnlijk had-ie gewoon goed gegokt, haha. Het eerste wat ik dacht toen ik hem sprak, was: wat gek dat we elkaar nooit eerder zijn tegengekomen.Ik studeerde Engels in Nijmegen en hij Social Work in Den Bosch. Dat betekent dat we vaak in dezelfde trein moeten hebben gezeten. Het leek ons leuk een keer af te spreken om bij te praten, maar toen hij mij zijn visitekaartje gaf, vond ik dat wel erg formeel. Toch kwam die afspraak er. We zouden elkaar een uurtje treffen op een terras in Utrecht. Dat uurtje liep uit op een hele middag met elkaar praten. Jesse liep wel ongeveer om het uur weg om even te bellen, dus ik vroeg hem: wat ben je nou toch steeds aan het doen? Bleek dat hij elke keer een afspraak cancelde om nog langer bij mij te zijn. Pas veel later hoorde ik dat hij aan het eind van die dag terugkwam op zijn werk met de mededeling: ‘Ik heb de vrouw van mijn leven ontmoet!’ Ik keek ook met een fijn gevoel terug op die middag, maar dat hij me zó leuk vond, had ik niet gemerkt. Het zou overigens ook nog bijna een jaar duren voordat we elkaar opnieuw zagen. Toen dat eenmaal het geval was, spraken we vaker af en ja, toen werd ik ook verliefd. Ik vond hem lief, attent en galant, maar was ook een beetje overdonderd door de haast die hij met mij en zijn beroepsmatige ambities had. Hij wist zo exact wat hij wilde en was zo doelgericht, dat was ik in mijn studentenleven nog niet eerder tegengekomen. Al vrij snel vertelde hij me dat Femke Halsema hem had gevraagd of hij zich kandidaat wilde stellen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Het zag ernaar uit dat hij op een verkiesbare plek zou komen. Hij wilde dat graag doen, maar alleen als ik dat ook zag zitten en hem daarin wilde steunen. Daar heb ik ja op gezegd. Al betekende het voor mij wel een sprong in het diepe. Onze relatie was nog pril toen we gingen samenwonen in Den Haag. Voor hem heb ik mijn leven in Nijmegen achtergelaten en mijn afstudeerscriptie in Den Haag afgerond."

Tekst: Mieke van Wijk

Foto: Marloes Bosch

Dit is een gedeelte uit het interview met Jolein Klaver. Het hele interview lezen? Koop dan Margriet 2017-08 via Tijdschrift365.nl. Ook kun je het hele interview lezen via Blendle.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden