Zij van Jaïr Ferwerda: ‘Nadat mijn relatie uit was, belde hij als ‘uw toekomstige schoonzoon’ naar mijn ouders’
Hoe is het om de partner van een bekende Nederlander te zijn? Deze week: haptonoom (in opleiding) Lonneke van Dijk (44), echtgenote van tv-presentator en programmamaker Jaïr Ferwerda (45).
“Tijdens de introductieweek van de Academie voor journalistiek in Tilburg werd mijn blik getrokken naar een jongen die behoorlijk luidruchtig was. Hij had kennelijk enorm veel lol, maar ik dacht: wat een heftig persoon. Een tijdje later bleek ik uitgerekend bij hém in de klas te zitten.
Allebei al verkering
Verrassend genoeg bleken we bij een project heel goed te kunnen samenwerken. Zijn enthousiasme werkte bij mij aanstekelijk en omgekeerd werd hij door mij iets rustiger. Achteraf vertelde Jaïr dat hij in die periode al probeerde mij voor hem te winnen, maar daar had ik totaal geen oog voor. Ik had al verkering. Later hij trouwens ook.
Met bitterballen op Schiphol
Na de opleiding bleven we contact houden en gingen we af en toe uit eten. Verliefd werd ik pas jaren later. Nadat mijn relatie uit was, ging ik met mijn zusje zes weken naar Thailand. Dat had Jaïr gehoord. Hij was ondertussen ook weer vrijgezel en belde als ‘uw toekomstige schoonzoon’ naar mijn ouders om te horen wanneer we op Schiphol zouden landen. Daar stond hij me op te wachten met iets typisch Nederlands: een portie bitterballen. Dat hij er was, voelde heel fijn, ik was toe aan een nieuwe fase in mijn leven.
Grieperig op bed in Rome
Kort daarop was ik jarig en Jaïr stelde voor om samen op stedentrip te gaan. Ik mocht kiezen waarheen. Het werd Rome. Helaas lag hij de eerste twee dagen zwaar grieperig op bed, maar de derde dag knapte hij op en hebben we het toch nog heel leuk gehad. Op de Campo di Fiori sloeg de vonk tussen ons over. De dag erna misten we ons vliegtuig terug naar huis. Vanaf dat moment was het flink aan en binnen een halfjaar trok ik bij hem in.
Lees ook: ‘Hij van’ actrice Johanna ter Steege: ‘Ik voel dagelijks hoeveel ik van haar houd’
Zijn vrolijke inborst
Ik ben vooral gevallen voor zijn vrolijke inborst en de energieke manier waarop hij iedereen op sleeptouw neemt. Hij is druk, wil veel meemaken, maar heeft ook een klein hartje. Plannen is niet zijn sterkste kant, want hij leeft meer bij de dag. Hij is een vrije vogel die komt en gaat. Dat is voor mij ook weleens lastig, maar ik wil en kan hem niet kooien.
‘Jaïr denkt groot’
Jaïr en ik verschillen in veel opzichten van elkaar. Jaïr denkt groot, terwijl ik eerder geniet van kleinere, simpelere dingen. Een van onze eerste dates was naar de Efteling. Jaïr dacht dat ik met hem in alle achtbanen zou gaan, maar ik wandelde liever met hem door het Sprookjesbos. Daar kunnen we nog steeds erg om lachen en het is tekenend voor ons en hoe wij in het leven staan. Het levert ons in elk geval genoeg gespreksstof op, we raken nooit uitgepraat. Ik vind het boeiend om te zien hoe Jaïr zich in iets vastbijt en nooit opgeeft. Hij streeft naar het hoogst haalbare. Zelf ben ik meer van balans zoeken en de zachtere stijl.
Carrièreswitch naar haptonomie
Vandaar dat ik drie jaar geleden ook een carrièreswitch heb gemaakt. Ik zat in de communicatiewereld, maar volg nu een opleiding haptonomie. Daarin voel ik me helemaal op mijn plek. In mijn werk was ik altijd al een verbindende factor tussen mensen, omdat ik een sensor heb voor wat er onderhuids speelt. Bij haptonomie leer je de signalen van het lichaam te verstaan. Vaak gaat het om weggedrukte gevoelens. Zodra je die toelaat en de ruimte geeft, kunnen spanningen die zich in je lijf hebben opgehoopt, worden opgelost. Die haptonomie-benadering is nieuw voor Jaïr, maar fascineert hem ook. Hij heeft een hoge werkdruk en zit in een wereld van willen, moeten en doorzetten. Dat kan hij heel goed, hij is ook niet anders gewend. Tegenwoordig leer ik hem om af en toe ook eens een andere bril op te zetten, oftewel: vanuit een ander perspectief naar de wereld te kijken.
Nooit saai met Jaïr
Het leven met Jaïr is in elk geval nooit saai. Toen Lena drie jaar was, stelde hij voor om een halfjaar met z’n drietjes op wereldreis te gaan. Zo reisden we onder meer door Maleisië, Thailand, Nieuw-Zeeland, Australië en Amerika. Overal waar we kwamen, hadden we van woning geruild. Dat was hartstikke leuk en bijzonder: we zaten in de mooiste huizen op te gekke locaties en toch tussen de locals. Die zes maanden vlogen om en waren ontzettend waardevol. Zo hebben we echt qualitytime met onze oudste dochter doorgebracht voordat zij aan de basisschool begon. Bovendien kwam ik ook nog eens zwanger terug. Guusje werd onze kers op de taart, we noemen haar ook weleens ‘onze Guus Geluk’.
Jaïr als vader
Hoe Jaïr is als vader? Hij is echt een man die met zijn dochters van alles wil ondernemen. Zo ging hij laatst met de oudste naar een wedstrijd van Ajax en dan gaat hij all the way: moeten er sjaals worden gekocht en is de grootste bak popcorn voor onze dochter. Hij houdt ook erg van Monopoly spelen, maar dan moet hij wel winnen. Hij kent geen pardon en is geen goede verliezer. Dat is typisch Jaïr! Hij heeft het onbevangen jongetje in zichzelf weten te bewaren, maar is tegelijkertijd een volwassen man geworden. Vooral dankzij de kinderen. Wat ik heel fijn vind, is dat er sinds hun komst bij hem een luikje naar zijn gevoel is opengegaan, wat in onze relatie voor extra verdieping heeft gezorgd.”
Dit artikel verscheen eerder in Margriet 03 – 2021. Deze editie nabestellen kan via lossebladen.nl.