null Beeld

Zij van Jaap Jongbloed: ‘Geen van beiden hadden we verwacht de liefde van ons leven zó tegen te komen’

Hoe is het om de partner van een bekende Nederlander te zijn? Deze week: matchmaker en marketingmanager Inge Baken (50), partner van tv-presentator Jaap Jongbloed (66).

“Dat Jaap en ik elkaar vier jaar geleden hebben leren kennen via een datingsite is eigenlijk wel grappig. Geen van beiden hadden we de verwachting zo de liefde van ons leven tegen te komen. Al waren we wel nieuwsgierig naar wat zo’n manier van kennismaken zou kunnen opleveren. Ik stond weliswaar open voor een relatie, maar was allesbehalve wanhopig op zoek.”

Zij van Jaap Jongbloed

“Als alleenstaande moeder had ik mijn zaakjes goed voor elkaar. Mijn bedrijf liep goed, ik woonde met mijn dochter in een mooi huis, ik had fijne vrienden. Ik was al heel gelukkig. Toen ik de foto van Jaap zag, aarzelde ik wel even. Uiteraard herkende ik hem van televisie. Hij leek me zeker een leuke man, maar hij behoorde tot een leeftijdscategorie waar ik nogal wat vooroordelen over had.”

“Mijn indruk was dat mannen van vijftigplus vaak een beetje gezapig zijn en liever met een wijntje op de bank zitten dan nog van alles ondernemen. Terwijl ik heel energiek ben en nog veel wil leren, ontdekken en dóen. Dan zit ik bij Jaap juist goed, want hij is ook heel dynamisch en ondernemend. Mijn voorbehoud was dus onterecht.”

Breed georiënteerd

“Ik heb Spaanse taal en letterkunde gestudeerd, met marketing en communicatievakken erbij. Vijftien jaar geleden vond ik de tijd rijp om voor mezelf te beginnen. Ik was toen zwanger en wilde zelf mijn werktijden kunnen bepalen. Zo kon ik er voor mijn dochter zijn als ze me nodig had. Ik ben breed georiënteerd en heb van alles gedaan, van het herzien van interne communicatiestructuren van een supermarktketen tot en met projectmanagement in verschillende branches.”

Goede matchmaker

“Inmiddels heb ik een groot netwerk opgebouwd. Met als gevolg dat ik een goede matchmaker ben geworden. Ik breng de juiste mensen en bedrijven met elkaar in contact. Door mijn werk leer ik veel mensen kennen, maar een potentiële levenspartner zat er niet bij. Nou was ik ook best kritisch. Ik ben niet zo snel van een man onder de indruk.”

Lees ook: Presentatrice Leonie ter Braak: ‘Ik voel altijd een soort van chaos in mijn brein’

Koffie drinken

“Jaap en ik hebben eerst een tijdje gechat. Dat verliep zó leuk dat ik bijna dacht dat het alleen maar minder kon worden als we elkaar zouden ontmoeten. We spraken af om een kop koffie te gaan drinken. Daarvoor had ik een locatie vlakbij mijn huis voorgesteld. Terwijl ik daarnaartoe liep, dacht ik ineens: wat stom van me, waarom heb ik bij mij in de buurt afgesproken? Straks zit ik daar en kom ik een bekende tegen. Dus toen ik hem aan zag komen lopen, trok ik hem aan zijn arm mee naar een bankje aan de Amstel.”

'Een heel speciaal gevoel'

“Dat is een memorabel moment gebleven. Jaap kon er wel om lachen: ‘Een vrouw die weet wat ze wil!’ (lacht) We hebben op dat bankje heel fijn zitten praten. Het was eind februari en best fris, dus op een gegeven moment zei Jaap dat hij toch echt zin had in een kop koffie. Toen zijn we alsnog naar binnen gegaan. Die eerste ontmoeting bezorgde me meteen een heel speciaal gevoel. Aanvankelijk durfde ik dat niet zo goed toe te laten, maar na anderhalve week kon ik niet anders dan me eraan overgeven.”

Leeftijdsverschil

“Daar heb ik nog geen dag spijt van gehad. Jaap en ik zijn heel erg aan elkaar gewaagd. Van het leeftijdsverschil merk ik niks. Behalve dan als hij het heeft over een liedje van vroeger dat ik niet ken, omdat ik nog klein was toen het een hit was. We zitten samen op kickboksen. Ik deed dat al wat langer, maar Jaap zat al snel op hetzelfde niveau als ik. Hij is sportiever dan ik en trekt me daarin mee. Ik sport nu meer dan ooit.”

null Beeld

Dezelfde golflengte

“Jaap is heel direct, open en gevoelig. Als hij ontroerd is, geneert hij zich daar niet voor. Voor mij is hij ook heel lief en zorgzaam. Ik was gewend altijd alles zelf te regelen en ineens is er iemand die me klusjes uit handen neemt. Een nieuwe gewaarwording. Maar ik vind het zó fijn dat hij met me meedenkt. Ik ben behoorlijk eigenwijs, maar van Jaap neem ik veel aan.”

“We zitten in menig opzicht op dezelfde golflengte. Allebei houden we van aanpakken en gaan we daarbij planmatig te werk. Er liggen hier geregeld lijstjes die we aan het afvinken zijn. Het is een praktische manier om overzicht te houden. Ik houd ook erg van zijn droge humor. Hoewel mijn dochter en hij soms onder tafel liggen van het lachen, terwijl ik me afvraag wat ik heb gemist. “(lacht)

Weldadige rust

“Sinds corona zitten we geregeld 24 uur op elkaars lip en bespreken we alles met elkaar. Vaak hebben we niet eens woorden nodig, omdat we elkaar precies aanvoelen. Uiteraard hebben we ook wel discussies, maar alleen over kleinigheden. In elkaars bijzijn voelen we een weldadige rust die we voordien niet kenden. Zo saai als dat misschien klinkt, is het niet.”

“Het heeft niks met indutten te maken, maar voelt eerder als in balans zijn waardoor je juist meer energie hebt. Jaap is mijn grote liefde. De enige echte eigenlijk. Het klopt gewoon op alle fronten. Ik wist niet dat zoiets bestond, want dat gevoel heb ik nooit eerder gehad. Als ik in het verleden mannen ontmoette, was er altijd iets dat er ontbrak. Het voelde nooit compleet, maar met Jaap dus wél.”

Tekst | Mieke van Wijk

Beeld | Marloes Bosch

Dit interview met Inge Baken, partner van Jaap Jongbloed, verscheen in Margriet 2021-26. Je kunt deze editie nabestellen via lossebladen.nl.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden