null Beeld

Zij van Carry Slee: ‘Vóór Carry was ik gewoon verliefd geweest op jongens’

Hoe is het om de partner van een bekende Nederlander te zijn? Deze week: pr-medewerkster Elles van den Berg (71), vrouw van schrijfster Carry Slee (72).

“In het gezin waarin ik opgroeide, werd veel aan amateurtoneel gedaan. Al vanaf mijn zesde stond ik met plezier op het podium. Vandaar dat ik koos voor een opleiding als dramadocent. Op die academie leerde ik Carry kennen. Toen we in dezelfde projectgroep belandden, bleek dat we om dezelfde dingen lachten en elkaar heel goed aanvoelden. We werden vriendinnen.”

Bijzonder mens

“Voor Carry was het meteen duidelijk dat ze meer dan vriendschap voor me voelde. Bij mij duurde het langer. Vóór die tijd was ik gewoon verliefd geweest op jongens. Nu, vijftig jaar later, ben ik blij dat ik tijdig inzag dat mijn geluk bij Carry lag. Carry is zo’n bijzonder mens. Ik ben gevallen voor haar humor, haar eeuwige optimisme en haar daadkracht. En dan is ze ook nog eens heel lief en zorgzaam.”

Met zijn drieën

“Toen ik bij haar introk, woonde ze nog met een vriend. We hebben nog een tijdje met zijn drieën gewoond. Dat was eigenlijk heel gezellig, maar nadat duidelijk werd dat Carry en ik bij elkaar hoorden en iets heel speciaals hadden, vond hij dat we beter met zijn tweeën door konden gaan. Hij vertrok, maar we zijn altijd bevriend met hem gebleven.”

null Beeld

Twee dochters

“Carry en ik zijn twee eigenzinnige vrouwen. Nadat we vijf jaar bij elkaar waren, leek het ons leuk als we kinderen kregen. Met de hulp van twee vrienden hebben we allebei een dochter gebaard. Zij spelen in het leven van onze dochters verder geen rol van betekenis. Wij zijn hun ouders. Mensen vragen vaak wie welke dochter ter wereld heeft gebracht, maar daar geven we geen antwoord op. Ze zijn allebei ónze dochters. Punt.”

“Qua (erf-)recht hebben we destijds alles notarieel moeten regelen, want er was nog geen wetgeving voor. Maar we hebben ons nooit laten weerhouden door de omstandigheden of de buitenwereld. Iets dat Carry ook in haar boeken uitdraagt: doe altijd dat wat goed voelt, ongeacht wat anderen daarvan vinden.”

Lees ook:

Musicalactrice Marjolijn Touw: ‘Soms is het gewoon allemaal erg veel, het leven’

'Pure discriminatie'

“Toen we net verkering hadden en in Utrecht uiteten gingen, kwam de kelner naar ons toe met de mededeling dat gasten zich aan ons gestoord hadden: we hielden elkaars handen vast terwijl we zaten te praten. Reden om ons te verzoeken het restaurant te verlaten. Wat we vervolgens totaal perplex ook deden. Jaren later zijn we van een Zwitserse camping gestuurd. Pure discriminatie natuurlijk. Toch maakten we geen stennis. We steken geen energie in zoiets negatiefs. Het is ook verder nooit meer voorgekomen.”

Kleinzoons

“Onze dochters zijn zelfbewuste, geëmancipeerde vrouwen geworden. Allebei alleenstaande moeders. Ze wonen bij ons in de buurt. We hebben drie kleinzoons van elf, zeven en drie jaar waar we enorm verguld mee zijn. Twee dagen per week passen we op.”

Fulltime schrijven

“Toen onze dochters klein waren, deden we alles fifty-fifty. We hadden allebei een parttimebaan als dramadocent. Nadat ik zag dat Carry heel gelukkig werd van schrijven, vond ik dat ze dat fulltime moest gaan doen. Dat betekende wel dat ik op zoek moest naar een fulltime job. Tot ik die vond, moesten we van heel weinig geld rondkomen, maar het is ons gelukt.

Er werd overigens niet met veel vertrouwen gereageerd op het besluit van Carry haar vaste baan in het onderwijs op te geven. Ze kreeg te horen dat je om te schrijven talent moest hebben. (lacht) Ik werkte geruime tijd als redacteur bij een uitgeverij, maar toen Carry steeds succesvoller werd, stelde ze voor dat ik haar medewerkster werd. Sindsdien werken we heel fijn samen. Ik doe alle regelklussen, zoals de contacten met de uitgeverij en de media en de research voor sommige thema’s in haar boeken. Ook ben ik nauw betrokken bij wat ze schrijft.”

null Beeld

Kritiek

"’s Morgens na onze wandeling met de hondjes bespreken we bij een kop koffie hoe het verder moet met een verhaal. Daarna gaat Carry zitten schrijven. Als ik dan teruglees wat we hebben besproken, moet ik er soms bijna van huilen: zó gevoelvol heeft ze het opgeschreven. Ik geef ook kritiek hoor: ‘Nee, Car, dit is echt te kort door de bocht. Dat kan niet zo.’ Dan denkt ze erover na en herschrijft ze het meestal. Al heeft zij uiteraard het laatste woord over hoe en wat ze schrijft. Wat ik enorm waardeer, is dat zij haar succes echt met me deelt.”

Zij van Carry Slee

“Voor de buitenwereld ben ik dan soms de ‘Zij van’, maar als Carry weer een prijs wint dan zegt ze tegen mij: ‘We hebben gewonnen!’. Of: ‘Dat boek van ons gaat hartstikke goed.’ Ik vind dat Carry echt voor het schrijverschap in de wieg is gelegd. Uit de vele reacties blijkt dat kinderen steun hebben aan haar boeken of er iets van opsteken. Omdat ik altijd de krant helemaal uitpluis, draag ik soms onderwerpen aan. Zoals bij haar nieuwste jeugdboek Fake!, dat gaat over de gevaren van nep-berichten waar kinderen intrappen. Met soms hele akelige consequenties.”

'Ik miste Carry'

“Carry is heel gelijkmoedig. Altijd vrolijk. Terwijl ze het in haar jeugd bepaald niet makkelijk had. Daar heeft ze prachtig over geschreven in Moederkruid, een boek voor volwassenen. Ik ben veel extraverter dan Carry. Ik praat met iedereen. Daar heeft Carry minder behoefte aan. Zij heeft genoeg aan mij, de kinderen, de kleinkinderen en haar werk. Als ik zeg: laten we naar Parijs gaan, dan is het: ‘Alsjeblieft niet.’ Haha. Ik wil er weleens uit. Naar een museum of op reis. Vóór corona ben ik in mijn eentje naar India gegaan. Ik zou elf dagen weggaan, maar kwam na vier dagen alweer terug: ik miste Carry.”

Tekst | Mieke van Wijk

Fotografie | Marloes Bosch

null Beeld

Dit interview met Elles, de partner van Margriet 30-31 ligt nu in de winkel! Met in dit extra dikke dubbelnummer: een interview met Janny van der Heijden en André van Duin, een grote zomerhoroscoop, weer verliefd op je 50e, 15 pagina's lekker puzzelen en nog véél meer.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden