null Beeld

Zij van Andries Knevel: ‘Allebei onze ouders kampten met ziekte’

Hoe is het om de partner van een bekende Nederlander te zijn? Deze week: kunstenares en coördinator voor IJM (International Justice Mission) Rietje Bakker (66), vrouw van radio- en tv-presentator Andries Knevel (67).

"Andries en ik kennen elkaar al meer dan vijftig jaar. We zaten op dezelfde middelbare school, gingen naar dezelfde kerk en zaten samen op catechisatie. Na afloop bracht hij me meestal achterop zijn brommertje, een Puch, naar huis. Allebei komen we uit een gezin waarin ouders met ziekte kampten waardoor we al jong verantwoordelijkheid droegen. Dat bood herkenning."

"Andries is een gevoelsmens"

"Er was van meet af aan een prettige vertrouwdheid tussen ons. Wat ik mooi vind aan Andries is dat hij zichzelf ondergeschikt maakt aan wat hij belangrijk vindt. Hij is zeer gedreven, maar kan ook goed relativeren. We hebben zo onze eigen grapjes en kunnen regelmatig lachen samen. Andries heeft me geleerd dat alles altijd bespreekbaar is."

"Je ongenoegen uitspreken in plaats van opkroppen, voorkomt inderdaad ruzie. Zelfs als ik denk dat ik iets niet heb laten merken, heeft hij al door dat ik ergens meezit. Ik kan soms wel wat primair reageren. Wanneer ik dan zie dat het hem raakt, spijt me dat en denk ik: o, nog beter opletten. Andries is een gevoelsmens."

Regelneef

"Hoe druk we het allebei ook hebben, hij blijft attent. Zet iets lekkers voor me klaar als hij weg moet en weet dat ik een zware dag heb gehad. In huis ben ik de regelneef, maar Andries kookt. Vroeger kon hij in zijn talkshows fel zijn. Iets te fel soms. Al hoorde dat ook wel een beetje bij zijn rol. In zijn huidige tv- en radioprogramma’s kun je zien dat hij daarin is veranderd."

null Beeld

Balans

"In het verleden is de balans tussen zijn veeleisende baan en ons gezin met opgroeiende kinderen weleens zoek geweest. Dat heb ik zoveel mogelijk geprobeerd op te vangen. Nadat de jongste van onze drie kinderen vier jaar was, ben ik zelf ook weer aan het werk gegaan. De laatste twaalf jaar heb ik als aanmeldingsfunctionaris in de psychiatrie gewerkt.Dat is inmiddels alweer acht jaar geleden."

"Ik stopte, ook om meer ruimte te hebben voor de mantelzorg voor onze ouders en een oom en tante. Toen ik Andries meenam naar mijn afscheidsreceptie waren sommigen verbaasd dat hij mijn man was. Alleen mijn naaste collega’s wisten het. Ik heb altijd onder mijn meisjesnaam gewerkt, omdat het te vaak gebeurde dat mensen hele verhalen begonnen over de EO en Andries. Dat leidde te veel af van mijn werk."

Ook leuk om te lezen: Zij van Dan Karaty: ‘Hij praat altijd, dus als hij stil wordt moet ik me zorgen maken’

Schilderen

"Vijftien jaar geleden begon ik met schilderen. Vaak werd me gevraagd: ‘Schilder je veel?’. Dan hoorde ik mezelf altijd antwoorden: te weinig. Onlangs heb ik besloten dat dát afgelopen is. Wij vrouwen hebben de neiging om er van alles tussendoor te laten komen, maar nu wil ik er echt voor gaan. Temeer omdat ik ben gevraagd voor een solo-expositie in de Sint Joriskerk in Amersfoort (van 9 mei tot 12 juni 2020)."

"Dat is een mooi doel om naartoe te werken. Behalve mijn geloof en wat ik daarin ervaar, komt ook mijn sociale betrokkenheid tot uiting in mijn schilderijen. Zo heb ik voor de Stichting Bootvluchteling over de vluchtelingenproblematiek geschilderd. Als vrijwilliger zet ik me in voor International Justice Mission."

"We bevrijden wekelijks mensen"

"Mijn rol is om via kunstwerken aandacht te vragen voor iets waar de meeste mensen geen idee van hebben, namelijk dat slavernij nog altijd bestaat. Een groot onrecht dat aangepakt dient te worden. We bevrijden wekelijks mensen die gedwongen werkten in de wereld van de cyberseks, visserij, steenfabrieken noem maar op. Ik heb er pas nog op een symposium over gesproken. Mijn zelfvertrouwen is in de loop der jaren gegroeid."

null Beeld

Kwetsbaar

"Als je een man hebt waar alle ogen vaak naartoe gaan, kan dat lastig zijn. Al heeft Andries me altijd bevestigd en gestimuleerd en steekt hij zijn waardering voor mij niet onder stoelen of banken. In het najaar van 2016 realiseerden we ons weer ten volle hoe kwetsbaar je als mens bent."

"Op een maandagochtend kwam hij terug uit Bolivia. Ik zou diezelfde avond als ambassadeur van Dorcas naar Rusland vliegen en daar een aantal oma’s ontmoeten die ik al tien jaar sponsorde. Andries had koorts dus gingen we naar de dokter. Die dacht aan een dubbele longontsteking, gaf antibiotica en meende dat als er ’s nachts iemand bij Andries bleef, ik wel kon gaan."

Door het oog van de naald

"Andries vond ook dat ik moest gaan, want we zouden opnames maken en anders dupeerde ik het hele team. Ik ben gegaan en mijn zoon kwam. De volgende ochtend meende Andries dat mijn zoon gewoon naar zijn werk kon. Gelukkig dat mijn andere zoon die middag toch even is gaan kijken. Als hij toen niet gevonden was…"

"Lang verhaal kort: ik stond die zaterdag met de kinderen rondom zijn ziekenhuisbed omdat de artsen Andries in coma gingen brengen. We hebben toen wel op een bepaalde manier afscheid genomen. Loslaten is moeilijk, maar diep van binnen was ik opmerkelijk rustig en Andries ook. Dat heeft alles met ons geloof te maken en het vertrouwen dat dit leven niet het enige is. Wat ons veel steun gaf was het lied Ik zal er zijn van Kinga Bán. Terwijl ik naast Andries’ bed zat, heb ik dat op mijn telefoon afgedraaid."

"Voor mij is hij gewoon de ideale man"

We kunnen niet intenser leven dan we al deden, maar besefmomenten zijn er wél. We bewaren mooie woorden niet tot iemands uitvaart maar spreken ze nú uit. Vorig jaar ben ik vijfenzestig geworden en Andries had de kinderen gevraagd om een soort Ted talkje te houden. Dat was zo bijzonder. Hij had ook een vriendinnenlunch georganiseerd en een fotoboek laten maken. Zó lief. Voor mij is hij gewoon de ideale man.”

Tekst| Mieke van Wijk

Fotografie | Marloes Bosch

null Beeld

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2019-52. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden