Wies Verbeek. Beeld Aangeleverd
Beeld Aangeleverd

Zij maakt het verschil: Wies Verbeek van platform BLOW (’n Beetje Leuk Ouder Worden)

Elke week zet Margriets hoofdredacteur Helene van Santen een vrouw in het zonnetje. Een vrouw die de spotlights verdient, omdat ze andere vrouwen in hun kracht zet. Omdat ze zich inzet voor een betere maatschappij. Omdat zij het verschil maakt. Deze week: Wies Verbeek, oprichter van het platform BLOW: Beetje Leuk Ouder Worden.

Wie ben je en wat doe je precies?

“Ik ben Wies Verbeek, healthy aging journalist en oprichtster van het platform BLOW.nl. BLOW staat voor ’n Beetje Leuk Ouder Worden. Als leek zoek ik antwoorden op vragen die met gezond en gelukkig ouder worden te maken hebben. Daarvoor ga ik te rade bij wetenschappers en andere deskundigen.”

Je hebt het boek 'n Beetje Leuk ouder worden geschreven. Waarom moest dit boek er komen?

“Zelf ben ik dol op praktische tips die makkelijk uit te voeren zijn en die mij kunnen helpen om een beetje leuk ouder te worden, maar de meeste boeken over gezond ouder worden – ik heb er over de honderd gelezen - zijn dikke pillen met uitgebreide informatie over gezondheid. Ik heb eigenlijk een soort samenvatting gemaakt van al die boeken en de leukste tips eruit gehaald zodat anderen niet door al die boeken hoeven te worstelen.”

Hoe ziet jouw droom eruit (missie)?

“Het liefst zou ik willen dat we in Nederland meer gaan doen aan preventie. Gezondheid als vak aanbieden op scholen, gezonde voeding goedkoper maker en ongezonde duurder. Zodat het voor iedereen makkelijker wordt om gezonde keuzes te maken en fitter te worden. Wist je dat 82 procent van alle aanbiedingen in de supermarkt ongezond is? Zelf moeten we natuurlijk ook aan de bak, maar wat mij betreft mag er wel meer aandacht komen vanuit de overheid. Zitten en overgewicht zijn net zulke grote pandemieën als corona, toch wordt daar minder aandacht aan besteed.”

Wat is jouw drijfveer?

“Ik ben nu 58 en dat vind ik een ontzettend leuke leeftijd. Ik ben superfit, heb het gevoel dat ik nog midden in het leven sta en dat alles mogelijk is, ook qua carrière. Tegelijkertijd heb ik dankzij het ouder worden meer ervaring, durf ik meer, leef ik meer in het nu en zit ik beter in mijn vel dan toen ik jonger was. Het zou zonde zijn als ik over 10, 20 jaar al niet meer kan doen wat ik nu zo leuk vind. Ik wil zo lang mogelijk van het fit zijn en ouder worden, met meer ervaring, genieten. Hoe gezond we zijn en hoe oud we worden hebben we voor een groot deel zelf in de hand. Dat vind ik zo bemoedigend. Niets is zo fijn als je helemaal fit te voelen.”

Wat is dé ultieme tip uit jouw boek?

“Haha dat vraagt iedereen. Maar weet je, ik vind alle tips interessant, echt waar. Het leuke is dat ze allemaal gemakkelijk en toegankelijk zijn. Voor de meeste hoef je geen extra tijd vrij te maken, die kun je gewoon in je leven toepassen. Bijvoorbeeld staand je schoenen en sokken aantrekken. Ongemerkt zijn we erbij gaan zitten. Dat geldt ook voor het afdrogen van je tenen als je uit de douche komt. Lekker makkelijk, maar doe het niet, het zijn perfecte balansoefeningen. Het lijkt iets kleins, maar als je het elke dag doet, maakt het een groot verschil. Hetzelfde geldt voor even bewegen voor het ontbijt, heel goed om je bloedsuikerspiegel in balans te houden. De verwarming wat lager zetten is niet alleen goed voor de energierekening maar ook voor je gezondheid. Bouw het langzaam af naar 17 tot 19 graden. Goed voor de stofwisseling en aanmaak van het gezonde bruine vet. En zo staan er nog veel meer tips in. Van hormonen tot witlof en van een oefening om beter te slapen tot het beste middel voor je huid. Allemaal vanuit de gedachte: kleine moeite groot resultaat.”

Waar ben je het trotst op, van wat je tot nu toe hebt bereikt?

“Het trotst ben ik dat ik ondanks onzekerheden de stap heb durven nemen om mijn baan op te zeggen en een eigen website op te richten. Financieel blijft het onzeker, maar daar laat ik mij niet door van de wijs van brengen. En dan nu dit boek, daar ben ik natuurlijk ook trots op. Nieuwe uitdagingen aangaan en moeite doen zijn trouwens dingen die ontzettend belangrijk zijn om vitaal gezond te blijven. De weg van de minste weerstand kiezen is makkelijk, maar je komt veel verder door nieuwe dingen aan te gaan.”

Wie heeft voor jou (persoonlijk) het verschil gemaakt?

“Mijn moeder. Ze is nog niet zo lang geleden overleden, op haar negentigste. Ze was altijd positief en dankbaar. Zo anders dan dat ik ben. Ik ben gauw gestrest, kritisch en niet altijd tevreden. Als er een ding is waar je heel lang en gelukkig van blijft, is het wel is positiviteit. Ik ben het als een even belangrijke leefstijlfactor gaan zien als voeding, slapen en bewegen. 30 tot 40 procent van de mate waarin je positief bent kun je aanleren. Hoe? dat lees je ook in mijn boek.”

Wie maakt volgens jou het verschil?

Ben of ken jij ook een vrouw die de spotlights verdient, omdat ze zich inzet voor andere vrouwen en/of de maatschappij? Mail naar redactie@margriet.nl t.a.v. Helene van Santen / Zij maakt het verschil.

Helene van SantenAangeleverd

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden