PREMIUM
Zij maakt het verschil: Micaela Bartels en Sevilay Maria van Dorst van PR:OUD
Elke week zet Margriets hoofdredacteur Helene van Santen een vrouw in het zonnetje. Een vrouw die de spotlights verdient, omdat ze andere vrouwen in hun kracht zet. Omdat ze zich inzet voor een betere maatschappij. Omdat zij het verschil maakt. Deze week: Micaela Bartels en Sevilay Maria van Dorst van PR:OUD.
Kunnen jullie vertellen wat jullie precies doen, waarom zijn jullie PR:OUD gestart?
“Het project PR:OUD – trots op leeftijd is geboren uit de simpele constatering dat de meesten van ons best oud willen worden, maar niet oud willen zijn. De oorspronkelijke betekenis van oud is ‘lang hebben geleefd’ maar de huidige gangbare synoniemen zijn: zwak, ziek, dement, eenzaam, grijs en ‘doet er niet meer toe’. Geen wonder dat zich niemand met dat woord wil verbinden. Dan maar jong blijven, toch? Maar wat gebeurt er met jezelf en een samenleving als je wordt geacht jezelf te conserveren in plaats van groei en verandering te vieren? Waarom zijn er nog steeds anti-ageproducten op de markt? Waarom is het bijna onmogelijk om boven de vijftig nog een nieuwe baan te vinden? En waarom worden we geacht om ons jonger voor te doen dan we zijn?”
“Met PR:OUD willen we de beeld- en taalvorming rondom ouder worden ten positieve veranderen. We gaan hiervoor diverse wegen bewandelen, maar onze eerste stap is de publicatie van een koffietafelboek begin volgend jaar met daarin meer dan veertig portretten in woord en beeld van spraakmakende Nederlanders die voluit leven tot het einde. Waarom? Omdat het een stuk makkelijker is om goed oud te worden als je goede voorbeelden hebt.”
Wat is jullie drijfveer?
“Er is niet leukers dan een idee om te zetten in realiteit, zeker als het kans maakt om voor heel veel mensen betekenisvol te zijn. Ik ben ondernemer en heb een grote affiniteit met de zorgsector. Zeker als het gaat om het vergroten van de mensgerichtheid in de zorg. Zorg is essentieel, maar ook vreselijk complex. Er wordt in ons land veel tijd en energie gestoken om de zorg te verbeteren en toch lijkt-ie alleen maar achteruit te gaan. Het mooie aan ons project is dat we de realiteit niet hoeven te veranderen, maar alleen de gewaarwording ervan. Zodra iemand beseft dat de manier waarop we kijken naar ouder worden cultureel bedongen en veranderbaar is en dat een positieve houding tegenover veroudering niet alleen gelukkiger maakt, maar ook levensverlengend werkt, hebben we al veel gewonnen.”
Hoe ziet jullie droom eruit (missie)?
“Ik ervaar ouder worden als een geschenk. Eigenlijk altijd al. Maar hoe leuk zou het zijn om oud te kunnen worden in een maatschappij die leeftijd en levenservaring op waarde weet te schatten? Als mensen zich niet meer ongemakkelijk voelen als ze ouder worden geschat dan ze zijn. Wat als ‘oud mens’ een compliment was, net zoals ‘oude ziel’? En dat we met zijn allen beseffen dat veroudering geen op te lossen probleem of te genezen ziekte is maar een natuurlijk, krachtig en levenslang proces dat ons allen verenigt.”
Waar zijn jullie tot nu toe het meest trots op?
“Bewustwording is key en het is me in samenwerking met fotografe Sevilay Maria van Dorst gelukt om beelden te creëren en woorden te vinden die mensen aan het denken zetten. We willen inspireren en niet kritiseren. Gedurende het laatste jaar verzamelen we steeds meer mensen om ons heen die onze aanpak waarderen vanwege de originaliteit en integriteit. We zijn in gesprek met politici, consultants, activisten, journalisten en individuen van alle leeftijden die net zoals wij de negatieve stereotypen over ouderen uit de wereld willen helpen. Niet alleen nationaal maar ook internationaal. Dat maakt ons oprecht trots en het laat zien dat we het juiste pad hebben gekozen.”
Wie heeft voor jullie (persoonlijk) het verschil gemaakt?
“Als je veel en uitgebreid met mensen mag praten die een stuk ouder zijn dan jezelf word je als vanzelf uitgerust met levenswijsheden die het eigen pad soepeler en rustiger gaan laten verlopen. Het zijn de doeners, de denkers en de makers die ons inspireren om onze nieuws- en leergierigheid te koesteren. Het is de liefde, warmte en openheid van degenen die verdriet en tegenslag hebben weten te verwerken, die ons met hun verhalen de weg wijzen naar een waardevol bestaan in verbondenheid met anderen.”
Hoe kunnen onze lezers bijdragen of meehelpen aan/met jullie missie?
“Op dit moment is ‘jong blijven’ dé succesformule voor oud worden. Hierdoor ontstaat vaak een kunstmatige, destructieve en onhoudbare kloof tussen wie je bent en wie je zult worden. Wat zou er gebeuren als je het idee opgeeft dat je toekomstige ik inferieur is aan je jongere ik? Hoe bejegen je je ouder wordende zelf? Met argwaan en kritiek of met compassie en optimisme?”
“Waar richt je je aandacht op. Op dat wat minder wordt, of op de verrijking die alleen door tijd kan ontstaan? Hoe zou het voelen om in de spiegel te kunnen kijken en dat wat je ziet volledig te omarmen? Ik weet, het klinkt cliché, maar het is een wereld van verschil als het lukt om de beste vriend te worden van je steeds veranderende zelf. Besef dat je eigen verwachtingen grote invloed hebben op de kwaliteit van je toekomst en dat simpele dingen zoals verbondenheid met anderen en een positieve attitude meer geluk en voldoening brengen dan botox of andere verjongingstrajecten.”
“Makkelijker gezegd dan gedaan? Het helpt als je goede voorbeelden hebt. Volg ons daarom op www.pr-oud.com of Instagram.”
Grow old with us.
Wie maakt volgens jou het verschil?
Ben of ken jij ook een vrouw die de spotlights verdient, omdat ze zich inzet voor andere vrouwen en/of de maatschappij? Mail naar zijmaakthetverschil@margriet.nl.