Margriet logo
Maria Grijpma Beeld Ria v.d. Ploeg
Beeld Ria v.d. Ploeg

PREMIUMZij maakt het verschil

Zij maakt het verschil: Maria Grijpma schreef de boekenserie ‘Klein Geluk’ voor mantelzorgers en zorgprofessionals

Elke week zet Margriets hoofdredacteur Helene van Santen een vrouw in het zonnetje. Een vrouw die de spotlights verdient, omdat ze andere vrouwen in hun kracht zet. Omdat ze zich inzet voor een betere maatschappij. Omdat zij het verschil maakt. Deze week: Maria Grijpma (63), die samen met een vriendin een boekenserie voor mantelzorgers en zorgprofessionals bedacht.

Kun je vertellen wat je precies doet?

“Ik heb veertig jaar in de gezondheidszorg gewerkt en de laatste jaren als verpleegkundige in de terminale thuiszorg. Met mijn vriendin Inge Jager heb ik vier Klein Geluk-boeken geschreven. Wat als een vrolijke samenwerking begon met een eerste boek voor vrouwen, is uitgelopen op een succesvol drieluik voor Zorg en Welzijn. Ik zorg voor ideeën, grote lijnen en gezondheidszorgervaring. Inge zorgt voor details, structuur, algemene kennis en mindfulness. We schrijven hoe fijn en belangrijk het is om goed voor jezelf te zorgen, maar vooral hóe je dat doet. Positieve gezondheid is het fundament onder de boeken.”

Wat was jouw drijfveer om deze boeken te schrijven?

“Mijn jeugd was niet makkelijk. Mijn strenge vader was uitgever, maar hij had zendeling willen worden. Mijn speelse, maar angstige moeder hield van mooie woorden en gedichten. Er was veel spanning thuis, waardoor ik te jong al zelfstandig was. Ik had geen idee hoe ik goed voor mezelf moest zorgen waardoor er veel mis ging. Vanaf najaar 1995 ging ik op zoek: therapie, zelfonderzoek/mindfulness, emotioneel lichaamswerk, schrijfcursussen, zingen, ritueelbegeleiding, meditatie en vrouwengroepen. Duidelijk werd dat ik gelukkig was als het eenvoudig mocht: kinderboeken lezen, zingen, dagboeken en gedichten schrijven, stilte en buiten zijn.”

“Zo ben ik wel acht keer in Nepal en India geweest. Hier deed ik mee aan looptochten en stilteretraites, mantra’s zingen in hutten en ashrams. De Himalaya is zo woest prachtig puur, mooier kon het niet. Door op deze manier vrede te sluiten met mijn lot, kon ik eindelijk toelaten hoe ik op mijn ouders leek. Daarna was de weg vrij om op mijn manier creatief met woorden te zijn. Ik móest wel schrijven hoe je goed voor je lijf, hart en ziel kunt zorgen en hoe heerlijk het is om dat toegewijd te doen. Simpele taal, met vaart en humor en een vleugje magie, over praktische keuzes en mogelijkheden die er altijd zijn.”

Wat is jouw missie?

“Als je onder druk staat, ga je sneller en geagiteerder juist méér doen. Dat is precies de verkeerde kant op. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat je 40 procent van je gevoel van welbevinden in eigen hand hebt. Daar hoort alles bij waar je blij, energiek of ontspannen van wordt. Mijn missie met mijn boeken is om mantelzorgers, mensen met een aandoening en zorgprofessionals te inspireren om die 40 procent schaamteloos in te zetten, juist in lastige tijden.”

“Heb je het te druk, is er stress? Voel je lijf en doe daarna iets goeds voor jezelf. Zet die 40 procent in op jouw manier. Egoïstisch is dat zeker niet, want iedereen in jouw omgeving profiteert direct mee, omdat je eerder om hulp vraagt, je grens aangeeft, uitgerust en vriendelijk bent.”

Waar ben je het meest trots op, wat je tot nu toe hebt bereikt?

“Trots is niet het goede woord, dankbaar is beter, de cirkel is rond. Het moerasverleden is verwerkt en ik ben thuis in mezelf. Ik ben dankbaar voor mijn man, (schoon)kinderen, onze eerlijke communicatie. Dankbaar dat ik helemaal op mijn manier een lieve oma mag zijn. Dankbaar dat mijn zus en ik elkaar eindelijk verstaan, na een leven vol afstand en onbegrip. Dat we samen toegewijd voor onze lieve oude vader zorgen. Ik kan samen met Inge mijn stem laten horen via de boeken. Als ik morgen doodga, is het goed.”

Helene van SantenRia v.d. Ploeg

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden