Ingeborg Vriends
 Beeld Ingeborg Vriends
Beeld Ingeborg Vriends

PREMIUM

Zij maakt het verschil: Ingeborg Vriends van Stichting Make Art - Not War

Elke week zet Margriets hoofdredacteur Helene van Santen een vrouw in het zonnetje. Een vrouw die de spotlights verdient, omdat ze andere vrouwen in hun kracht zet. Omdat ze zich inzet voor een betere maatschappij. Omdat zij het verschil maakt. Deze week: Ingeborg Vriends van Stichting Make Art - Not War.

Kun je vertellen wat je precies doet?

“Ik ben kunstenares. Na de academie (Koninklijke Academie ’s-Hertogenbosch) ben ik eerst als zelfstandig illustrator aan de slag gegaan voor kinderboeken, Sesamstraat, Hema enz. Daarna als ontwerper en organisator van culturele events weer terug waar ik hoor te zijn: de beeldende kunst.”

Wat is je drijfveer?

“Als katholiek meisje ben ik opgegroeid met de rituelen en blingbling van de kerk. Ik ben zelf niet gelovig, maar de fijne ervaring van zingeving of troost die je daar kunt vinden, kun je ook voelen bij kunst. Dát gevoel wil ik meegeven in mijn werk. Ik maak zelfverzonnen godinnen en zeemeerminnen met superpowers. De werken zitten vol laagjes en verhalen, samengesteld uit oude mythes en religies. Het zijn bijna allemaal altaartjes voor de vrouw, dat is mijn thema.”

Hoe ziet je droom eruit (missie)?

“Ik maak graag mooie dingen. Dat kan een schilderij zijn, een festival, maar net zo goed een mooi gedekte tafel als vrienden komen eten. Ik ben behoorlijk activistisch ingesteld en wil de wereld mooier maken. In mijn stichting Make Art - Not War komen die twee dingen (kunst en engagement) helemaal samen.”

Waar ben je het trotst op?

“Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak, belde onze oudste dochter met de vraag of we niets konden bedenken om geld op te halen. Wij hebben geen kamertje over, maar ik heb wel verstand van kunst. Via instagram zocht ik contact met kunstenaars die op de vlucht waren, die door de oorlog niet aan hun beroepspraktijk konden werken, maar in de overlevingsmodus zaten. Terwijl dat juist de mensen zijn die het land straks nodig heeft als ze weer kunnen opbouwen. Vrije geesten die kritisch durven te denken. Zo is de Stichting Make Art - Not War geboren. We maken en verkopen art prints van de digitale bestanden die de kunstenaars nog bij zich hebben. De helft van de opbrengst gaat naar de kunstenaar, de andere helft naar Stichting Vluchteling.”

“Het gaat om jonge, talentvolle kunstenaars die zijn afgestudeerd, prijzen hebben gewonnen en al belangrijke exposities op hun naam hebben. Het geld wat we ophalen is eigenlijk niet eens het belangrijkste, maar dat we de op deze manier de verhalen achter de kunst en haar makers bij iedereen thuis krijgen, is nog veel waardevoller. Over twintig jaar hangt dat werk nog steeds bij jou in huis, mét het verhaal dat erbij hoort. Toen we in maart begonnen met deze spontane actie hebben we met elkaar gedroomd wat een mooi eindbedrag zou zijn. Een van ons durfde € 10.000 hardop te zeggen. Daar moesten we erg om lachen. Vandaag staat de teller op € 20.000, and still counting…

Naast de webshop is er een zijspoor ontstaan van mooie contacten en samenwerkingen. Make Art - Not War is uitgenodigd voor This Art Fair, Art The Hague en Dutch Design Week. Er is werk van Oekraïense kunstenaars gedrukt door Nederlandse kunstenaars in Grafische Werkplaatsen in Eindhoven en Den Bosch. Kunststudenten uit Lviv zochten een manier om kleurboeken bij kindertehuizen te krijgen. Daar hebben we in bemiddeld en een sponsor voor gevonden. De mails met vragen en kansen blijven maar komen. Ik kan niet overal ‘ja’ op zeggen, maar het is echt geweldig hoeveel er gebeurt!

Wie heeft voor jou (persoonlijk) het verschil gemaakt?

Ken je het liedje Crowded table van The Highwomen? Dat is mijn liedje: een lange tafel bij de open haard vol kinderen en vrienden en iedereen is welkom. Wij hebben vijf kinderen en als die thuis zijn, is het goed. Het zijn stuk voor stuk goeie mensen met veel humor en het hart op de juiste plaats. Betrokken en met oog voor anderen. Daar ben ik apetrots op. Mijn man Jan is stripmaker dus wij zijn beiden zzp’ers met een creatief beroep. Dat is niet altijd makkelijk, maar ik ben blij dat we ons hart volgen en het goed hebben met zijn allen.

Meer over de kunst van Ingeborg: ingeborgvriends.nl. Meer over de stichting Make Art - Not War: makeart-notwar.com.

RedactieIngeborg Vriends

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden