Zij maakt het verschil: Caroline van Bommel helpt mensen die last hebben van pesten of de gevolgen daarvan Beeld Aart van Joolingen van Artastiek fotografie
Beeld Aart van Joolingen van Artastiek fotografie

PREMIUM

Zij maakt het verschil: Caroline van Bommel helpt mensen die last hebben van pesten of de gevolgen daarvan

Elke week zet Margriets hoofdredacteur Helene van Santen een vrouw in het zonnetje. Een vrouw die de spotlights verdient, omdat ze andere vrouwen in hun kracht zet. Omdat ze zich inzet voor een betere maatschappij. Omdat zij het verschil maakt. Deze week: Caroline van Bommel, oprichter van Ken je Kracht, een organisatie waarmee ze trainingen geeft aan mensen die last hebben van pesten of de gevolgen daarvan.

Kun je vertellen wat je precies doet?

In 2011 ben ik ‘Ken je Kracht’ gestart, van waaruit ik trainingen en coaching geef aan kinderen en volwassenen die last hebben van pesten, of van de gevolgen daarvan. Door het pesten voelen zij zich onzeker en is hun zelfbeeld naar beneden gekelderd. Het is dan zo belangrijk dat ze grenzen aan kunnen geven en voor zichzelf op kunnen komen, maar vooral dat ze weer helemaal zichzelf durven te zijn. Veel volwassenen die in hun jeugd zijn gepest hebben nog steeds last van de gevolgen of worden op hun werk opnieuw gepest.”

“Inmiddels heb ik als auteur voor het boek Upturn 3 - Authenticiteit mijn persoonlijke verhaal geschreven over mijn pestverleden en hoe ik daar een positieve draai aan heb weten te geven. Het boek komt in de herfst uit. Daarnaast ben ik ambulant begeleider op basisscholen en in het voortgezet onderwijs en ben ik op Facebook de Sterk tegen pesten-community gestart, waarin ik gratis tips deel en challenges organiseer. In deze groep kunnen de leden hun ervaringen met pesten delen, tips uitwisselen en elkaar inspireren. Ze vinden steun bij elkaar en hebben niet meer het gevoel er alleen voor te staan.”

Wat is jouw drijfveer?

“Vaak wordt gezegd dat mensen die gepest worden weerbaarder moeten worden, of hun grenzen aan moeten geven. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ze worden gepest omdat ze ‘anders zijn’. Ik hoor vaak schrijnende verhalen van mensen die al van alles hebben geprobeerd en zich totaal niet gehoord of erkend voelen. Doordat ik zelf ook zo lang ben gepest, herken ik de minderwaardigheidsgevoelens en onzekerheid.”

“Het verwerken van een pestverleden is een heel proces. Het is als het afpellen van een ui, steeds verder tot je uiteindelijk bij de kern uitkomt. Na het volgen van de opleiding tot trainer Omgaan met Pesten dacht ik dat ik mijn eigen pestverleden had verwerkt, maar het was slechts de eerste laag die eraf was. Diep vanbinnen waren er nog steeds gevoelens van onzekerheid, faalangst en ‘niet goed genoeg’ voelen. Pas nadat ik een aantal jaar geleden, vanuit mijn burn-out opnieuw door dit proces ben gegaan, ben ik echt tot de kern gekomen. Ik sta weer helemaal in mijn kracht. Met de juiste tools, die ik nu kan aanreiken, hoeft het niet voor iedereen zo lang te duren als bij mij.”

Hoe ziet jouw droom eruit (missie)?

“Ik droom over een wereld waarin iedereen die is gepest zich niet meer eenzaam of machteloos hoeft te voelen, maar de pijn van het pesten achter zich kan laten en kan stralen! Ik vind het belangrijk om slachtoffers van pesten te helpen om terug in hun kracht te komen, zodat ze weer in zichzelf geloven. Ik ben ervan overtuigd dat als je helemaal jezelf durft te zijn en ‘anders’ mag zijn, dat niemand je meer kan raken. Dan kun je zeggen: ‘Ik laat mij niet meer pesten!’”

Waar ben je tot nu toe het meest trots op?

“Ik ben er trots op dat ik, ondanks mijn onzekerheid en adviezen uit mijn omgeving om gewoon te stoppen als trainer, toch doorgezet heb toen er steeds meer trainingen en coaches bij kwamen. Ondernemen is niet iets wat je makkelijk erbij kunt doen.”

“Het gaf me juist altijd enorm veel energie en plezier om naast mijn werk als leerkracht Sta Sterk-trainingen te geven. Om kinderen, die eerst heel onzeker en machteloos bij me kwamen, te zien groeien en te horen hoe ze weer met plezier naar school gaan. Sinds ik vorig jaar fulltime ondernemer ben geworden, en ook volwassenen ben gaan helpen, voel ik dat ik echt het verschil kan maken.”

Wie heeft voor jou (persoonlijk) het verschil gemaakt?

“Niet specifiek één iemand, maar heel veel medestudenten met wie ik tijdens mijn NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren, red.) -opleiding heb samengewerkt, het team van Upturn waarmee ik samen schrijf en iedereen die ik in mijn praktijk heb mogen helpen. Zij hebben geholpen om na mijn pestverleden terug in mijn kracht te komen, zodat ik nu nog beter weet hoe ik daar ook anderen mee kan helpen.”

Hoe kunnen onze lezers bijdragen of meehelpen?

Heb echt oprechte aandacht en neem de gevoelens van de ander altijd serieus. Weet jij iemand die last heeft van pesten, of die nog steeds last heeft van de gevolgen? Wijs ze dan op de website kenjekracht.info, waar je onder andere kunt lezen welke signalen gepeste kinderen afgeven. Of wijs ze op de Sterk tegen pesten-community op Facebook.

Wie maakt volgens jou het verschil?

Ben of ken jij ook een vrouw die de spotlights verdient, omdat ze zich inzet voor andere vrouwen en/of de maatschappij? Mail naar zijmaakthetverschil@margriet.nl.

Helene van SantenAart van Joolingen van Artastiek fotografie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden