null Beeld Privébeeld.
Beeld Privébeeld.

PREMIUM

‘Zaten Trijntje en ik met haar in de auto, dan leerde onze moeder ons driestemmig zingen’

Volg je eigen dromen, dat kreeg Tjeerd ­Oosterhuis (50) mee van zijn moeder Josefien. “Zonder haar was ik nooit in de muziek gegaan, had ik ­überhaupt het talent niet gehad.”

“Open, toegankelijk en energiek, zo kan ik mijn moeder het best omschrijven. Ze is een zelfstandige vrouw en jong van geest. Mijn moeder is 77 en zit op pilates, maakt tripjes naar de Waddeneilanden met vriendinnen en speelt nog steeds viool in kamermuziekensembles. Geregeld komt ze even een kopje koffie drinken bij mij in de studio en we ­bellen vaak. Ook past ze geregeld op mijn twee dochters. Ze is een échte oma en altijd heel geïnteresseerd in haar kleinkinderen. Zorgzaam en lief is ze voor hen, maar ze kan ook grenzen stellen en streng zijn. No-nonsense, zoals ze ook als moeder is.”

Verpleging

“Het was een drukke boel in het gezin van mijn moeder. Elf kinderen hadden haar ouders. Dat was niet altijd makkelijk voor haar, met zo veel kinderen kan het bijna niet anders dan dat je weleens aandacht tekortkomt. Maar het was een warm en hecht nest. Muzikaal ook. Mijn opa speelde op hoog niveau piano. Mijn moeder speelde viool, een broer cello, een zus fluit, twee broers piano, een andere broer hobo en ga zo maar door. Hoewel mijn moeder erg getalenteerd was, ging ze niet naar het Conservatorium. Ze was misschien niet overtuigd dat ze goed genoeg was, bovendien was het in die tijd geen logische keuze. Velen in haar familie waren academisch geschoold. Waarschijnlijk werd er van mijn moeder verwacht dat ze ook voor een degelijk en stabiel beroep koos. Ze ging de verpleging in. Daarin maakte ze trouwens wel een bijzonder moedige keuze, want toen ze 22 was vertrok ze als verpleegkundige met het Rode Kruis naar de Vietnamoorlog.”

null Beeld
  1. “Een recente foto van ons, dit was ongeveer een jaar geleden.”
  2. “Mei 1967, mijn moeder spelend op haar viool.”
  3. “Mijn moeder aan het werk in het Emma Kinderziekenhuis.”

Auto-ongeluk

“Veel verhalen heeft ze daar niet over, want deze periode in haar leven werd overschaduwd door een heftige ­gebeurtenis. Haar vader kwam namelijk om het leven bij een auto-ongeluk. Het waren andere tijden, er was amper communicatie mogelijk met het thuisfront. Ze keerde terug naar Nederland, maar was te laat voor de begrafenis. Dat heeft diepe sporen bij mijn moeder nagelaten. Doordat ze geen afscheid kon nemen en niet betrokken was bij de uitvaart, verliep haar rouwproces lastig. Als kind zag ik dat verdriet. Mijn moeder kropte haar emoties niet op, nog steeds niet. En ze is daarin heel eerlijk, ze geeft soms ongezouten haar mening.”

Trots

“Mijn ouders gingen uit ­elkaar toen ik zeven was. Een scheiding is nooit leuk, maar ze hebben het heel goed gedaan, ondanks hun emoties. Mijn zus Trijntje en ik woonden voornamelijk bij onze moeder, in het weekend gingen we naar onze vader. Hij kwam elke zondag eten, en naar elke diploma-uitreiking of andere belangrijke gebeurtenis ­kwamen ze altijd samen. Ze bleven voor ons ook bewust bij elkaar in de buurt wonen. Op deze manier bleven we een gezin, en daar kan ik alleen maar heel trots op zijn.”

null Beeld
  1. “Ons gezin – mijn vader, moeder, Trijntje en ik – in 1974.”
  2. “Samen met mijn moeder in 1982. Ik was hier elf jaar.”
  3. “Een foto uit de periode dat ze voor het Rode Kruis werkte in Vietnam, 1967.”

Vioolpartij

“Thuis was er altijd muziek. Mijn moeder leerde me wat ­akkoordjes op de piano en ik kreeg vanaf mijn zevende ­pianoles. Zaten Trijntje en ik met haar in de auto of aan de keukentafel, dan leerde onze moeder ons driestemmig zingen. Uiteraard kreeg ik van haar veel klassieke muziek mee, maar ook voor popmuziek – van bijvoorbeeld The Beatles - stond ze open. Later mixte ik bij Total Touch ook klassieke muziek met pop. Trijntje en ik hadden destijds in de jaren voor onze doorbraak geen cent te makken. We werkten met geleende apparatuur en oefenden in een ­beschimmelde kelder. Onze grootste hit Somebody else’s lover begint met een vioolpartij. Ik had geen geld om een muzikant in te huren en liet mijn moeder die partijen spelen. Dat voelt nog steeds heel bijzonder.”

Muzikaal gehoor

“Zonder haar was ik misschien nooit in de muziek gegaan, had ik überhaupt het talent niet gehad. Haar muzikale gehoor is ongekend. Met geen enkele valse noot kom je bij haar weg. De single Don’t worry child van mijn komende nieuwe piano-solo-album is een ode aan mijn moeder. Als ik vroeger ging slapen zei ze dat ik me geen zorgen moest maken en dat alles goed kwam. Dat sfeertje en de muziekstijl die zij toen zelf maakte zit helemaal in dat nummer. Mijn moeder is mijn muzikale geweten en heeft mij als muzikant mede gevormd. Toen ze al in de veertig was loste ze een oude belofte aan zichzelf in: toch een professionele carrière in de muziek. Dat ze haar passie ging volgen bracht haar veel geluk. Ze heeft daarna nog jaren als professioneel violist in diverse orkesten gespeeld. Daar heb ik niets dan bewondering voor, net als voor haar warmte en toegankelijkheid. Ik denk dat ze daardoor ook zo populair is. Niet alleen in onze familie – ze is ieders lievelingstante - maar ook bij mijn vrienden.”

null Beeld
  1. “Hier is mijn moeder zes jaar oud.”
  2. “Mijn moeder aan het werk voor het Rode Kruis in ­Vietnam.”
  3. “Een familiefoto in de tuin.”

Buurthuis

“Klasgenoten kwamen altijd graag na school met ons mee naar huis om met mijn moeder te kletsen. Liters thee en veel pakken speculaas gingen erdoorheen. Iedereen kon mee-eten, het leek soms wel een buurthuis. Kwamen Trijntje en ik midden in de nacht na een optreden met vrienden thuis, dan bakte onze moeder eieren voor ons. Ze vond het mooi dat wij zo fanatiek voor de muziek gingen. Geloof in jezelf, ga je eigen weg en jaag je dromen na, zeiden mijn ouders altijd. Dat heb ik gedaan, en dat was ook nooit gelukt zonder mijn moeders steun en vertrouwen.”

Tjeerd Oosterhuis is pianist en songwriter/producer. Samen met zijn zus Trijntje scoorde hij talloze hits met hun band Total Touch. onlangs bracht hij het album ­Forever Us uit. Tjeerd is getrouwd met zangeres Edsilia Rombley, ze wonen samen met hun dochters in Amsterdam.

Anne BroekmanPrivébeeld.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden