Desiree Manders  (Desray) Beeld BrunoPress/ArjoFrank Fotografie
Beeld BrunoPress/ArjoFrank Fotografie

PREMIUMpodcast

Zangeres Desray over borstkanker: ‘Ik liep er eigenlijk al een paar jaar mee rond, denk ik’

Nederland in Beweging-presentatrice en oud-atlete Olga Commandeur en zangeres Désirée Manders kregen allebei borstkanker. Ze vertellen over de diagnose, angst voor de dood en positief blijven: “Ik heb echt wel in mijn bed gelegen, gehuild en tot God gebeden: ‘Laat me alsjeblieft niet doodgaan.’”

In deze aflevering van de podcastserie Kaarten op tafel bij Margriet spreekt Tanja Jess over een heftig onderwerp: ziek worden. Zowel Olga Commandeur (het gezicht van Nederland in Beweging en oud-atlete) en Désirée Manders (bekend als zangeres Desray) kreeg te maken met borstkanker. Net als één op de zeven vrouwen in Nederland.

Steken in de borst

Hoe is het om zo'n diagnose te krijgen? Désirée: “Je denkt er weleens aan, omdat veel vrouwen borstkanker kunnen krijgen. Mijn moeder heeft in 2013 borstkanker gehad, dus ik was er altijd wel op gefocust. En dacht altijd: wat als ik nou borstkanker zou krijgen? Wat zou dat zijn? Toen het echt gebeurde, dacht ik: zie je, ik wist het wel. Het klinkt heel raar, maar al een aantal jaren had ik last van mijn borst. Ik voelde vaak steken en dacht dat dat door het sporten kwam, want ik doe aan fitness. Soms heb je een schouder die altijd zeurt. Daar heb ik ook een tijd last van gehad, dus ik dacht: dat heeft met het sporten te maken. Ik liep er eigenlijk al een paar jaar mee rond, denk ik.”

Ver-van-mijn-bedshow

Ook Olga vertelt over haar borstkankertraject. Haar ziekte kwam aan het licht doordat ze meerdere keren een ‘klein strengetje’ aan de buitenkant van haar borst voelde. Toen ze het uiteindelijk liet controleren, bleek het borstkanker te zijn. De ziekte kwam niet veel in haar familie voor: “In onze familie, ik kom uit een heel groot gezin en mijn moeder komt uit een gezin van 26 kinderen, weet ik van één tante dat ze borstkanker heeft gehad. Voor de rest ‘heerst’ het in de familie niet.” Het was een ver-van-mijn-bedshow, zegt ze. “Ik had wel wat mensen in mijn omgeving en ook bij de wandeltochten die met A Sisters Hope werden georganiseerd (waar Olga ambassadeur van is, red.), zag ik veel vrouwen die borstkanker hadden. En het verdriet, want iedereen heeft wel iemand in zijn of haar omgeving die te maken heeft met borstkanker.”

Podcast Tanja met Olga Commandeur en Desiree Manders. Beeld Margriet
Beeld Margriet

Angst voor de dood

Tanja heeft ooit onrustige cellen gehad op de baarmoedermond, het HPV-virus. Die zijn operatief verwijderd. Ze kreeg het slechte nieuws te horen voordat ze op vakantie ging en schrok enorm. “Ik kreeg echt doodsangst, had nachtmerries over heel donkere, duistere gebieden waar ik in terechtkwam. Er kwam een heel donker, duister gordijn over me heen. Ik was bang, hartstikke bang. Een heel eng gevoel.”

Over angst vertelt Désirée: “Ik heb echt wel in mijn bed gelegen, gehuild en tot God gebeden: ‘Laat me alsjeblieft niet doodgaan.’ Dat was gedurende mijn zwakkere momenten. Voor de rest ben ik er heel positief in gaan staan. Je wilt vechten en er alles aan doen om te leven, want het leven is zo mooi. Tijdens je zwakke momenten kun je heel erg bang worden of verdrietig.”

Olga en Désirée vertellen of ze het moeilijk vonden om hulp te vragen als ze zich slecht voelden. Ook bespreken de vrouwen wat je absoluut niét moet doen als een ander ziek is, zoals goedbedoelde adviezen geven. Wat Olga juist wel hielp was erover praten.

Ben je benieuwd naar de hele podcastaflevering? Je kunt de aflevering hier beluisteren:

Benieuwd naar alle afleveringen van Kaarten op tafel bij Margriet?Je kunt hier alle afleveringen beluisteren.

Redactie MargrietBrunoPress/ArjoFrank Fotografie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden