null Beeld

Yvon Jaspers: ‘In een vorig leven moet ik een woeste viking zijn geweest’

Presentatrice Yvon Jaspers (44) trok deze zomer met haar gezin door Scandinavië, verzamelde gerechten en raakte geïnspireerd door de fika en hygge van onze noorderburen. Haar boek De keukentafel van het Noorden gaat over eten, maar óók over de tijd nemen voor elkaar. In Margriet 42 vertelt ze over haar kookboek, ook mogen wij tien exemplaren cadeau geven.

Een kookboek dus.

Want ze kookt graag. En nee, culinair verantwoord hoeft het allemaal niet te zijn, maar wel het liefst met groenten uit haar eigen tuin. En ja, ze heeft een enorme liefde voor eten. En dan niet een laf klein hapje, of drie blaadjes sla, maar een goedgevuld bord. Haar herinneringen gaan gepaard met eten. Haar eerste zwangerschap? Dan denkt ze meteen aan die heerlijke kippensoep van haar moeder die ze toen veel at. Die keer dat ze zo had gelachen met haar zoon? Toen hadden ze ook een geweldig goed gelukte flammkuchen gemaakt. En op die ene mooie avond met haar man Pieter hadden ze een goed gesprek boven een heerlijke stoofpot. Ze wil maar zeggen dat eten dus best een belangrijk onderdeel van haar leven en gezin is. Het kookboek is dan ook een familieproject geworden. Met daarin Pieter, dochter Keesje (12) en zoon Tijl (10) prominent aanwezig. Yvon: “Deze zomer zijn we met het hele gezin naar Scandinavië geweest waar we ook werden gefotografeerd voor dit boek. Dan waren we aan het kamperen en kwam de fotograaf langs.” Laten zien hoe het echt is, dat wilde ze graag. Dus ze hield gewoon haar campingoutfit aan. “Thuis sta ik ook niet vol in de make-up met een mooie jurk aan in de keuken. Eten moet gaan over je handen in de aarde, vies worden, een vuurtje stoken, vlekken, haren door de war.” Dat mensen haar daardoor zien als ultieme girl next door vindt ze niet erg. “Ach, dat imago. Weet je, dat is ook gewoon wat het is. Ik maak me er steeds minder druk om wat mensen vinden en denken over mij. Ik heb niet de illusie dat ik het voor iedereen goed kan doen. En tegenwoordig kan iedereen zijn mening ventileren, dus om me daar dan mee bezig te houden… Ik geef graag mijn mening, maar heb de afgelopen jaren ook ervaren dat je gelukkig wordt als je af en toe je mond houdt. Vrienden weten overigens wel beter; ik ben privé uitgesprokener dan op televisie.”

Je hebt dit boek samen met je man en kinderen gemaakt, terwijl je eerder best terughoudend was als het om je privéleven ging.

“Het is mijn keuze om op televisie te komen, niet die van mijn gezin. Het voordeel van kinderen die ouder zijn, is dat je het kunt vragen. Vind je het leuk om dit boek te maken? En vind je het dan ook leuk om met je koppie in dat boek te staan? Nou dat vonden ze, dus zijn we het gaan doen. Had ik dit boek ook gemaakt als zij ‘nee’ hadden gezegd? Dan was het in elk geval een heel ander boek geworden. Ik kook niet voor mezelf, maar voor mijn familie, vrienden, gezin. Dan is het raar om zo’n boek in je eentje te maken. Het was ook heel intiem om dit met elkaar te doen. Het is daardoor ook persoonlijker dan mijn werk als presentatrice.”

Krijgen we dan ook een andere kant van je te zien?

“Ik ben er niet per se op uit om andere kanten van mezelf te laten zien. Als presentatrice ben ik ondergeschikt aan het format van een programma. Als ik met een boer over zijn liefdesleven praat, dan gaat het niet over mij. Nu kan ik laten zien wat mij persoonlijk inspireert.”

‘Ik ben extreem consequent, tot ergernis van mijn kinderen’

Je wilt een lans breken voor fika, de manier om die grijze, grauwe wintermaanden een beetje leuk door te komen.

“Als we iets van de Scandinaviërs kunnen leren, is het hun vermogen om blij en gelukkig door die lange winterdagen heen te komen. Ik ben heel slecht in slecht weer. Nederland is fantastisch, alleen in de winter vind ik er niks aan; donker, grauw, iedereen zit binnen. In Zweden hebben ze momenten rondom eten die je door de winter heen helpen, zoals fika, het Zweedse koffie- en theemoment. Dat betekent niet even snel een bakkie leut met een mariakoekje, maar telefoon uit, laptop weg, en er echt samen voor gaan zitten. Mensen doen het thuis én op hun werk. Fika zorgt ervoor dat je productiever en gelukkiger wordt. Het gaat om het moment pakken, jezelf even vrij maken. Ik zou fika willen importeren naar Nederland, ik denk dat we er allemaal heel blij van zullen worden.”

Je hebt iets met het noorden, je denkt zelfs dat je in een vorig leven een woeste Viking moet zijn geweest.

“Dat moet haast wel. Ik snap anders niet waarom ik er zo gelukkig van word om daar te zijn. Vikingen staan ook wel synoniem voor het koesteren van je verleden, van je tradities. In Scandinavië houden ze vast aan tradities, ik vind dat wij daar in Nederland best slordig mee omgaan. Oké, we hebben Sinterklaas en carnaval, maar verder? Tradities geven het leven zin en structuur. We gaan niet meer naar de kerk, worden niet meer zo snel lid van een omroep of politieke partij, we horen niet meer bij een vereniging. Ik denk dat tradities daarvoor in de plaats een bepaalde houvast kunnen bieden.”

Welke traditie zou je willen herinvoeren in Nederland?

“Veel tradities zijn verbonden met religie. Veel mensen vinden misschien dat traditionele tradities minder bij ze passen. Maar het zou zonde zijn als daarmee de intenties achter die tradities ook verdwijnen. Vroeger was het heel normaal dat baby’tjes werden gedoopt. Daar kun je alles van vinden, maar de intentie is dat je het kindje een gelukkige en gezonde toekomst wenst. En op het gevaar af dat ik nu onwijs truttig klink… ik zou de fanfare wel meer willen zien. Vroeger kwam de fanfare als iemand jarig was of ging trouwen. Noem me een watje, maar ik moet bijna huilen als ik dat nu zie, het ontroert me op een bepaalde manier. Dan gaat het me om de verbondenheid die je met elkaar voelt. Dat kunnen we in Nederland goed gebruiken.”

null Beeld

De keukentafel van het Noorden, Yvon Jaspers € 24,99 (Overamstel Uitgevers).

Margriet geeft tien exemplaren van De keukentafel van het Noorden weg. Kans maken? Vul voor 19 oktober onderstaand formulier in. (verlopen!)

Lees het hele interview met Yvon Jaspers in Margriet nr. 42. Je kunt het hele interview ook online lezen via Blendle.

null Beeld

Tekst | Saskia Smith

Fotografie | Linelle Deunk, Mitchell van Voorbergen en KRO

Ook interessant om te lezen

Bekijk deze video

Zo verwijder je deodorantvlekken uit je shirt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden