MT35 M35 Sex_Relaties 60plus en kinderloos Beeld Petra Hoogenbrug. Styling: Ora Bollegraaf. Visagie: Nicolette Brøndsted.
Beeld Petra Hoogenbrug. Styling: Ora Bollegraaf. Visagie: Nicolette Brøndsted.

PREMIUM

Ypie (58): ‘Ik hoefde zelf geen ­kinderen te krijgen om de kracht van die liefde te voelen’

Ypie van der Lei (58) is werkzaam in het onderwijs. Trouwen en kinderen krijgen, waar veel van haar vriendinnen voor kozen, sprak haar nooit aan. Ze hield van haar vrijheid en dat gevoel is altijd gebleven.

“Moederliefde is liefde van het allerdiepste ­niveau. Afgezien van de universele liefde van God, de bron van al het leven. Die diepe liefde heb ik van mijn eigen moeder gevoeld en gekregen. En van mijn vader. Ik hoefde zelf geen ­kinderen te krijgen om de kracht van die liefde te voelen. Toen veel van mijn vriendinnen aan kinderen begonnen, keek niemand er dan ook van op dat ik geen kinderwens had. Iedereen zou pas verbaasd zijn geweest als ik die wens wél zou hebben gehad. Als ik een baby’tje zag, dacht ik heus wel: wat schattig, maar daar bleef het dan wel bij. Een zwangerschap, een kind baren en dat vervolgens opvoeden… Nee, dat was niks voor mij. Toch ben ik wel echt dol op kinderen. Ik ben niet voor niets ­docent geworden.”

MT35 M35 Sex_Relaties 60plus en kinderloos Beeld

Vrijheidsdrang

“Als kind had ik al een enorme vrijheidsdrang en dat is nooit veranderd. Ik ben wel verbintenissen aangegaan, maar altijd in vrijheid en ook veel in vriendschappen. Sinds een tijdje woon ik samen met mijn vriend, maar we leven voor een deel ons eigen leven. Hij doet zijn dingen en ik die van mij. Ik ging en ga nog steeds ook heel graag alleen op pad. Alleen uit eten gaan, vind ik bijvoorbeeld geen enkel punt. Verder maak ik veel citytrips, bezoek ik graag dierentuinen, houd ik van fietsen of lees ik thuis een lekker boek. Daar heb ik geen andere mensen voor nodig. Ik houd er nou eenmaal van om dingen alleen te doen, dat is niet veranderd door mijn relatie.”

MT35 M35 Sex_Relaties 60plus en kinderloos Beeld

“Voor mijn gevoel heb ik niets gemist in mijn leven. Om mij heen zag ik vriendinnen vol toewijding voor hun baby’s zorgen. Inmiddels zijn die kinderen groot, maar de zorgen blijven. En dat terwijl ik het altijd al een heel gedoe vond om mezelf te kleden en te voeden, haha. Ik ben nou eenmaal meer van de geestelijke zorg dan van de lichamelijke.”

Moederliefde

“Als ik eraan denk wat mijn moeder allemaal voor ons heeft gedaan, neem ik daar echt mijn pet voor af. Al die maaltijden, al dat afwassen, al die kleding die ze heeft gewassen… Net zoals mijn vriendinnen voor hun kinderen hebben gedaan. Als ik lekker met een biertje op een terras zat, brachten zij hun kinderen naar voetbal, ballet of wat dan ook. Diep respect heb ik voor ze. Ik voel me emotioneel vrijer dan veel vrouwen die moeder zijn, denk ik. De moederliefde is natuurlijk prachtig; je hebt de zorgen, maar ook de vreugde. Maar als je mij zou vragen wat ik zou willen als ik het mocht overdoen, zou ik precies hetzelfde doen. Ik heb nog nooit een moment spijt gehad van mijn keuze.”

Carmen M NelsteinPetra Hoogenbrug. Styling: Ora Bollegraaf. Visagie: Nicolette Brøndsted.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden