Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Yolanda (55): ‘Jarenlang heb ik het hele sinterklaasfeest geblokkeerd’

yolanda-55-jarenlang-heb-ik-het-hele-sinterklaasfeest-geblokkeerd.jpg

Yolanda Jansen (55) hield vroeger totaal niet van het sinterklaasfeest en ze heeft het jarenlang geblokkeerd. Maar nu kunnen zij en haar man Sjaak niet wachten op het sinterklaasfeest. Ze delen in hun lange en plagerige gedichten wat ze gedurende het jaar in de ander hebben gezien. Dat zorgt voor een ultiem gevoel van verbinding.

“Als jong meisje vond ik sinterklaas hartstikke leuk. Je schoen zetten, warme chocolademelk drinken. Dat onschuldige plezier veranderde toen ik als negenjarig meisje werd uitgescholden voor Zwarte Piet. Een pijnlijke en vervreemdende ervaring die zorgde voor een afkeer van sinterklaas.”

‘In november en december was ik ineens die ander’

“Het voelde alsof ik het hele jaar een van ons was, behalve in november en december. Dan was ik ineens die ander. Het zorgde voor een gevoel van spanning en onbehagen. Jarenlang heb ik het hele sinterklaasfeest geblokkeerd, totdat ik op mijn 39ste Sjaak ontmoette. Hij komt uit een Noord-Hollands nest met vijf kinderen, waar sinterklaas altijd uitgebreid werd gevierd. Elk jaar weer kwam hij in december aanzetten met strooigoed en andere verwijzingen naar sinterklaas, waardoor ik me gekwetst voelde: ‘Je wéét dat ik dit niet leuk vind, waarom doe je het dan?’ In 2012 kwam het tot een clash, omdat Sjaak uitriep dat het ook zíjn huis was. Hij is ontzettend zachtaardig, dus er is meer aan de hand als hij zich zo laat gaan. Ik ben het gesprek aangegaan en heb gevraagd: ‘Waarom is Sinterklaas zo belangrijk voor jou?’ Dat was de eerste keer dat ik serieus ging luisteren.”

Lees ook:
Bets (88): ‘Van alle dagen in het jaar, is het sinterklaasfeest voor mij de allerbelangrijkste’

‘Na de eerste keer was ik meteen verkocht’

Hij bleek de gezelligheid, maar vooral de gedichten te missen. Ik ben best talig, dus ik kon me voorstellen dat ik dat ook best leuk zou vinden. Toen hebben we besloten om elk jaar met Sinterklaas een gedicht voor elkaar te schrijven. Na de eerste keer was ik meteen verkocht: de lange en plagerige gedichten, het snoepgoed, de warme chocolademelk met slagroom. Sinterklaas was een periode die ik het liefst snel wilde vergeten, maar is nu hét decembermoment van samenzijn met mijn man. In mijn telefoon houd ik het hele jaar door aantekeningen bij van momenten van falen en geluk, vooral waar we zelf een actieve rol in hebben gespeeld. Op 5 december gaan we dan helemaal los. Ontroering, herleefde schaamte, samen lachen over wat het leven ons brengt. Onze gedichten zijn de uiting van dat we elkaar gedurende het jaar in lief en leed echt hebben gezien. Sinterklaas is daarmee een instituut geworden in ons kinderloze gezin, echt iets van ons tweetjes.”

Tekst | Fleur Baxmeier
Fotografie | Petra Hoogerbrug

Dit interview verscheen eerder in Margriet 50 – 2021. Dit nummer nabestellen kan via lossebladen.nl.

Ook interessant