Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Wintergek Katinka: ‘In de winter voel ik mij altijd een stuk fitter dan in de zomer’

katinka-waanders.jpg

Begint de herfst, dan gaat het bij Katinka Waanders (47) 
kriebelen: nog even en het wordt eindelijk weer winter. Katinka is getrouwd met Jan-Willem (52) en moeder van Berry (26) en Rick (23).

“Op de eerste advent hoor je in heel Twente traditiegetrouw de nostalgische klanken van de midwinterhoornblazers. Ik woon dicht bij de Sallandse Heuvelrug en zodra ik de blazers in het bos hoor, begint voor mij de winter. Ze doen me denken aan de alpenhoorns in Oostenrijk, het land waar ik gek op ben. Mijn man en ik gaan er geregeld naartoe om te wandelen in de bergen of voor een stedentrip, naar Wenen bijvoorbeeld. Thuis probeer ik op onze veranda ’s winters ook een Oostenrijkse sfeer te creëren met oude houten ski’s en een koekoeksklok. Er staat een open haard die mijn man zelf heeft gebouwd en daar zitten we vaak met de tablet of een goed boek, ook als het koud is. Lekker met een dekentje en een warme kop chocolademelk. In de winter voel ik me altijd een stuk fitter dan in de zomer. Ik wandel graag met onze hond en hoewel ik dan dik ben ingepakt, voel ik de energie mijn lijf in stromen. Door de kou lopen mijn wangen rood aan en vormt mijn adem wolkjes in de lucht. Dat geeft me een heerlijk fris gevoel. Soms neem ik takken of bladeren mee uit het bos om kerstkransen te maken. Ik ben creatief en houd ervan om het thuis gezellig te maken. De winter is daar de ideale periode voor. Als het vroeg donker wordt, steek ik kaarsen aan en maak ik het knus in huis met kussens en kleden. Of ik bak iets lekkers, zoals appeltaart, want daar heb ik in de winter extra veel zin in.”

Tekst: Tessa Heselhaus
Foto: Dafne Ederveen

Dit is een gedeelte uit het artikel ‘Die ijzige kou op je huid, krakende sneeuw onder je voeten.’ uit Margriet 2017-03.

m03-cover

Lees de verhalen van een andere winterliefhebber én van zomerliefhebbers in editie 03. Je kunt dit nummer nabestellen via Tijdschrift365.nl, ook kun je het artikel lezen via Blendle.

Ook een winterliefhebber? Maak deze appeltaart met cranberry’s, een echte winterklassieker.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant