null Beeld Marloes Bosch. Visagie: Nicolette Brøndsted.
Beeld Marloes Bosch. Visagie: Nicolette Brøndsted.

PREMIUM

Wilma: ‘Mijn gas liet ik afsluiten om schulden te voorkomen, maar ook om een signaal af te geven’

Wilma Maree (61) schrok zich rot toen ze hoorde wat haar gasrekening kon worden en liet zich tijdelijk afsluiten van het gas. Over die periode spraken we met haar.

“Dit kan toch niet waar zijn, dacht ik toen een medewerker van mijn gasleverancier mij vertelde dat mijn maandbedrag naar wellicht zevenhonderd euro zou gaan. Dat kan ik helemaal niet betalen, want ik heb maar achthonderd euro per maand om van te leven en daar moet de huur nog af. Ik wilde geen aanmaningen, incasso’s en deurwaarders riskeren. Eenmaal in de schulden kom je er heel moeilijk uit, zeker als je al weinig te besteden hebt. Daarom nam ik in september het besluit mij te laten afsluiten van het gas.”

Signaal afgeven

“Ik kwam met mijn verhaal in Hart van Nederland, het AD en bij Humberto Tan. Die aandacht doet mij weinig, ik kijk het niet eens terug op tv. Ik hoop vooral mensen te inspireren. Mijn gas liet ik afsluiten om schulden te voorkomen, maar ook om een signaal af te geven. Ik vind die hoge prijzen van nu absurd. Daar steek ik graag mijn nek voor uit. Als we ons massaal laten afsluiten van het gas, ben ik heel benieuwd wat de energieleveranciers gaan doen.”

null Beeld

“Helaas durven maar weinig mensen mijn voorbeeld te volgen, terwijl het met een paar aanpassingen best makkelijk is om zonder gas te leven. Douchen doe ik niet meer, want ik heb alleen maar koud water. Nu was ik me aan de wasbak. Daar gooi ik heet water uit de waterkoker in en dat vul ik aan met koud water. Dan was ik me met een washandje, zoals vroeger gebruikelijk was. Elke dag douchen is ook helemaal niet nodig. In huis is het nu zeventien graden. Als ik het koud heb, pak ik een dikke deken of ga ik eerder naar bed. Ook mijn honden houden mij warm. Koken doe ik nu met de magnetron en airfryer en laatst heb ik soep gemaakt in de slowcooker. Het enige wat ik echt mis, is een omeletje bakken.”

Anne BroekmanMarloes Bosch. Visagie: Nicolette Brøndsted.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden