Willie Heuser  Beeld Willie Heuser
Beeld Willie Heuser

PREMIUM

Willie (64) is bodybuilder en sport zes keer per week: ‘Het is éigenlijk een verslaving’

Willie Heuser (64) heeft niet voor niets de bijnaam Powergran: ze sport zes keer in de week en doet al jaren mee aan bodybuildwestrijden. Inmiddels bereidt ze zich, na twee ingrijpende operaties, weer voor op het WK in Florence en heeft ze haar eigen boek Sterk geschreven. En daarnaast werk zo ook nog altijd als kleuterjuf!

In shape blijven

Als jonge moeder ging Willie één keer per week naar de sportschool, maar toen haar kinderen ouder werden, begon ze met powerliften. Ze werd Nederlands kampioen en dat smaakte naar meer. Als ze in aanraking komt met bodybuilden en een echt talent blijkt, stort ze zich daar dan ook helemaal op. Ze doet mee aan wedstrijden en traint al snel bijna elke dag.

Fit en strak blijven is erg belangrijk voor Willie en dat is dan ook haar grootste motivatie: “Ik bleef maar tegen mezelf zeggen: ik moet proberen mijn lichaam in shape houden. Ik werd daardoor steeds fanatieker. Het is fascinerend om te zien dat je lichaam zo kan veranderen door sport.”

Ontelbaar veel onzekerheden

Afgelopen zaterdag deed Willie nog mee aan een wedstrijd, waar ze op de tweede plek eindigde. Een prachtig resultaat, zou je denken. Maar Willie ziet nog altijd ruimte voor verbetering, zegt ze. “Als ik een wedstrijd heb gedaan, dan wil ik er de volgende keer nóg beter bij staan. Het is eigenlijk een verslaving. Je blijft steeds maar werken aan je lichaam om te verbeteren, om nóg meer in shape te komen”

Dat ze zo fanatiek is, heeft deels ook te maken met haar onzekerheden. Het zijn er naar haar eigen zeggen ‘te veel om op te noemen’, maar toch geeft ze ons een paar voorbeelden. “Als je ouder wordt, is je huid niet meer zo glad en mooi als bij een twintiger of dertiger. En dan heb je ook nog de punten waar je had aan hebt gewerkt, maar uiteindelijk het resultaat toch niet ziet. Heel frustrerend, zeker omdat ik áltijd kijk naar de mensen die beter zijn dan ik. Dus ik ben zeker niet snel tevreden met mezelf en heb op heel veel dingen commentaar; daarom wil ik mezelf altijd verbeteren.”

Wedstrijden

Toch boekt ze wel keer op keer goede resultaten. Het jaar 2019 was voor Willie een echt hoogtepunt, vertelt ze. Ze won wedstrijd na wedstrijd, waaronder de Natural Olympia. “Ik werd eerste in de categorie met alleen maar zestigplussers, en derde in de categorie 50+. In de categorie 50+ stonden we met vijf deelnemers, maar bij de zestigplussers waren er maar drie ingeschreven. En daarvan kwamen er twee niet opdagen,” vertelt Willie lachend. “De commentator maakte toen nog de grappige opmerking: ‘Je hebt ze waarschijnlijk allemaal weggejaagd’.”

Lymfeklierkanker

Maar waar 2019 een fantastisch jaar was voor Willie, kwam er in 2020 een enorme tegenslag. Ze kreeg - middenin coronatijd - de diagnose lymfeklierkanker, waardoor haar milt verwijderd moest worden. “Achteraf denk ik dat ik al langer ziek was, want ik voelde me af en toe echt niet lekker. Maar ik schoof dat af op de overgang, niets meer.” Tot ze in januari ernstige hoestbuien kreeg: en longontsteking. “Dit werd uiteindelijk verholpen door een antibioticakuur, maar ik bleef het lange tijd benauwd houden. Toen ben ik terug naar de huisarts gegaan, die direct uitgebreid onderzoek in gang zette. Uiteindelijk bleek toen dat er veel meer aan de hand was, en ik lymfeklierkanker had.”

Haar milt is verwijderd tijdens de behandelingen, wat een groot effect heeft op haar immuunsysteem en weerstand. “ Zo slik ik sinds de operatie al constant antibiotica, om mijn weerstand op peil te houden.” Toch was de verminderde weerstand voor haar niet het ergste, vond Willie: haar lichaam was erg verzwakt door de operatie, en ze wilde eigenlijk zo snel mogelijk weer terug zijn op haar oude niveau. “De dag voor de operatie kon ik nog van alles. Ik trainde, fietste twee keer op en neer naar het ziekenhuis en paste nog op mijn kleinkinderen. De dag na de operatie voelde ik mij een oud vrouwtje, dat was erg moeilijk.”

Plekje op schouder

Gelukkig kon ze het trainen langzaam weer op gaan bouwen, de gewichten weer langzaamaan opbouwen tot ze weer richting haar oude topniveau ging. Tot er wéér een grote tegenslag volt: een verdacht plekje op Willie’s schouder bleek huidkanker te zijn. Opnieuw moest ze onder het mes. “Ik was weer terug bij af, want ik mocht toen zes weken mijn bovenlichaam niet trainen. Tegenslag bovenop een tegenslag.”

Gelukkig gaat het inmiddels goed met Willie: ze is weer volop aan het trainen en werkt keihard voor het WK Bodybuilden over twee maanden, in Florence. “De laatste bloeduitslagen ter controle waren een stuk beter en ik kan gewoon weer trainen, dus ik voel me erg goed op dit moment.”

Sterk

Willie besloot alles wat ze meegemaakt heeft in de afgelopen jaren op te schrijven, in een boek dat recentelijk verschenen is: Sterk. “Ik wilde er wel een positieve draai aan geven, aan die hele nare periode. Ik keek tijdens mijn herstel al heel snel uit naar een nieuwe wedstrijd. Het boek schrijven en mezelf doelen opleggen voor een volgende wedstrijd heeft mij erdoorheen gesleept”, legt ze uit.

Met haar boek hoopt Willie andere vrouwen te inspireren om op zoek te blijven gaan naar nieuwe dingen en jezelf doelen te blijven stellen, óók als zestigplusser. Zelf heeft ze gelukkig nog genoeg doelen om zich op te focussen, vertelt ze ons. Maar het sporten is niet het enige wat haar bezighoudt. “Het WK in Florence over twee maanden is zeker een belangrijk doel, maar ik stop per 1 september ook met werken. Ik heb 45 jaar lang als kleuterjuf gewerkt en ik ga met vervroegd pensioen. Ik kijk er dus wel naar uit om vrije tijd te hebben, maar aan de andere kant is het ook spannend, want wat ga ik doen met al deze vrije tijd? Daar moet ik nog even goed over na gaan denken!”

Het boek ‘Sterk’ van Willie Heuser is te bestellen via deze link.

Sanne van De WeteringWillie Heuser

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden