MT29 M29 En ook nog Beeld Liza Kollau (portret), Getty images en privébeeld.
Beeld Liza Kollau (portret), Getty images en privébeeld.

PREMIUM

William Spaaij: ‘Op weg naar onze vakantie in Spanje rook je bij elke stop die heerlijke bezingeur’

Gelauwerd musicalster, acteur en regisseur William Spaaij (39) staat de hele zomer op de planken. Tot half juli is hij te zien in Dagboek van een Herdershond, daarna schittert hij met Falsetto’s in het DeLaMar theater in Amsterdam. (dagboekvaneenherdershond.nl, opusone.nl en delamar.nl).

MT29 M29 En ook nog Beeld

1. Klankschaal

“Sinds een jaar of acht mediteer ik dagelijks, bij voorkeur ’s avonds. Ik maak daarbij gebruik van klankschalen, wierook, kristallen en palo santo, zogenaamd heilig hout. Mediteren helpt mij om rustig en ‘zen’ te zijn, en ook om los te komen van het dagelijks leven en creatiever te denken.”

2. Horloge

“Toen mijn opa overleed, ik was elf, kreeg ik zijn horloge. Ik draag het op bijzondere gelegenheden. Ik leek erg op mijn opa, het creatieve heb ik van hem. Ik heb vaak het gevoel dat hij bij me is, als een soort beschermengel.”

3. Rauwe cacao

“Ik laad mezelf op met een beker rauwe cacao met havermelk, een beetje kaneel en chilipoeder. Dat is voor mij een geluksmoment. Rauwe cacao is een zogenaamde hartopener, het geeft je een gevoel van liefde, je bloed gaat er sneller door stromen. Net zoals gewone chocola doet, maar dan intenser en gezonder.”

MT29 M29 En ook nog Beeld

4. Benzine

“Mijn vader had een autobedrijf, ik groeide op met de geur van auto’s. Met name de geur van benzine brengt bij mij allerlei fijne jeugdherinneringen boven. Zoals van vakanties naar Spanje. Dan zaten we lange dagen in de auto en bij elke stop rook je die heerlijke benzinegeur.”

5. Zwart

“Mijn kleding is vrijwel altijd zwart. Als het mooi is gemaakt en van goede kwaliteit, is de simpelste broek of het simpelste shirt stijlvol. Je hebt dan verder niets meer nodig. Mijn oom deed precies hetzelfde, hij droeg ook alleen stijlvol zwart. Misschien zit het in ons DNA?”

Ecstatic Dance

“Van oorsprong ben ik een danser, bewegen is mijn taal, daar druk ik het best mijn emoties mee uit. Ik houd veel van Ecstatic Dance, een dansvorm waarbij je je met een groep overgeeft aan het ritme van de muziek en zo samen in een soort extase raakt. Daarbij komen veel gelukshormonen vrij.”

Deirdre EnthovenLiza Kollau (portret), Getty images en privébeeld.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden